Πολύ βαριά θα πληρώσει ο επιχειρηματίας τις ξαπλώστρες στην παραλία της Ρόδου – Πως θα προκύψει το πρόστιμο


Για το συμβάν που έχει γίνει γνωστό τις τελευταίες μέρες με την επιχείρηση στη Ρόδο που παραβιάζει τη νομοθεσία -σχετικά με την κοινοχρησία παραλίας για ακόμη μια χρονιά- μίλησε σήμερα (7.6.2024) στο ΕΡΤNews, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος.

«Αυτό που συνέβη στην παραλία της Ρόδου σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει την πλειονότητα των επιχειρηματιών, οι οποίοι είναι καθ’ όλα σύννομοι και δεν έχουν επιλέξει τον δρόμο του θράσους και της πρόκλησης απέναντι στους πολίτες και στο κράτος προκειμένου να βγάζουν χρήματα.

Ο επιχειρηματίας από πέρυσι έκανε παρανομίες, σε εργασιακό επίπεδο αλλά προφανώς και σε επίπεδο κατάληψης δημοσίου χώρου είχαν επιβληθεί τότε τα αναλογούντα πρόστιμα, είχαν αφαιρεθεί τα παράνομα ομπρελοκαθίσματα και αποφάσισε φέτος, παρά τον αυστηρότερο νόμο που ψηφίσαμε, παρά τις προειδοποιήσεις μας ότι θα είμαστε πάνω από το πρόβλημα σε καθημερινή βάση, να κάνει ακριβώς το ίδιο και με μεγαλύτερη προκλητικότητα. Αυτό έκανε στην ουσία ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, αλλά δεν πρόλαβε να το κάνει γιατί σπεύσαμε άμεσα και δράσαμε». τόνισε ο κ. Τσάπαλος.

Και στη συνέχεια ο κ. Τσάπαλος ανέφερε πως «Ενδεχομένως να έχουν κάποιοι επιχειρηματίες την εντύπωση και μάλιστα και λόγω και των προηγούμενων ετών, όπου υπήρχε σε μεγάλο βαθμό μια ανομία σε περιοχές όπως η Ρόδος ή σε άλλα νησιά, ότι αυτό θα συνεχιστεί. Δεν πρόκειται να κλείσουμε τα μάτια. Το έχουμε πάρει απόφαση, το έχουμε πει με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο ότι αυτά τα οποία ήξεραν ορισμένοι καλό είναι να τα ξεχάσουν».

Για το ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται μετά το σφράγισμα της επιχείρησης υπογράμμισε: «Να ξεκαθαρίσουμε ποιο είναι τα επόμενα βήματα.

Καταρχάς σήμερα στις 7 το πρωί ουσιαστικά σφραγίστηκε ο χώρος που παράνομα καταλήφθηκε ο χώρος της παραλίας και της θάλασσας με τις μεταλλικές κατασκευές. Το πότε θα σφραγιστεί είναι μια απόφαση του Δήμου Ρόδου η οποία έχει βγει και ορίζει την 20η Ιουνίου.

Ο Δήμος Ρόδου έχει δει ότι υπάρχουν και άλλες πολεοδομικές παραβάσεις αλλά και ζητήματα με την αρχαιολογία τα οποία θα τα λύσει με την επιχείρηση» και συμπλήρωσε πως «ο Δήμος Ρόδου στις 20 Ιουνίου θα κρίνει κατά πόσον η επιχείρηση θα μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί, όχι προφανώς στο χώρο που σφραγίστηκε σήμερα, αλλά στην υπόλοιπη επιφάνεια που δικαιούται».

Όσον αφορά το πρόστιμο ο κ. Τσάπαλος δήλωσε ότι: «Το πρόστιμο έχει να κάνει με τα διαφυγόντα κέρδη. Υπάρχει μια μεθοδολογία που προκύπτει το πρόστιμο σε σχέση με το τίμημα που έχει καταβάλει για την περιοχή που έχει μισθώσει. Σκεφτείτε επίσης τα διαφυγόντα κέρδη από δω και στο εξής και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, που θα είναι πολλαπλάσια του προστίμου που θα του εφαρμοστεί μέσα σε λίγες μέρες από σήμερα.

Επομένως, μιλάμε για μια πολύ μεγάλη ζημιά για τον ίδιο, ο οποίος προφανώς αποφάσισε να πάρει το ρίσκο να παρανομήσει. Το καλό είναι ότι πολύ σύντομα έτρεξε η διαδικασία και δεν περιμέναμε μέσα στο καλοκαίρι να γίνει για να γίνει όλο αυτό. Οι ξαπλώστρες με ευθύνη του επιχειρηματία πρέπει να απομακρυνθούν εντός των επόμενων 48 ωρών.

Αν δεν το κάνει ο επιχειρηματίας έρχεται και ο δήμος και τα σηκώνει. Αυτό είναι το ένα και παραδίδεται προφανώς η παραλία στον κόσμο ελεύθερα. Όσον αφορά τις μεταλλικές κατασκευές που έχει κατασκευάσει μέσα στη θάλασσα ο επιχειρηματίας, αυτές θέλουν λίγες μέρες ακόμα προκειμένου να απομακρυνθούν και αυτές και ουσιαστικά εντός της ημέρας ή το πολύ μέχρι αύριο θα έχει κοινοποιηθεί και το πρόστιμο που θα φάει ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας για τη συγκεκριμένη παράβαση», καταλήγει ο κ. Τσάπαλος.

To άρθρο Πολύ βαριά θα πληρώσει ο επιχειρηματίας τις ξαπλώστρες στην παραλία της Ρόδου – Πως θα προκύψει το πρόστιμο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

[Πηγή:]www.newsit.gr

Ροή Ειδήσεων

Έλενα Ακρίτα: Ομόφωνα άρση ασυλίας μετά τη μήνυση της Μαρέβας Γκραμπόφσκι

Μ επιστολή της, η Έλενα Ακρίτα ζητούσε από την Επιτροπή την άρση της ασυλίας της ...

Φωτιά στην Ιταλία: Απομακρύνθηκαν πάνω από 1.000 τουρίστες στην Απουλία

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη», σχολίασε ο δήμαρχος του Βιέστε, Τζιουζέπε Νομπιλέτι ...