«Σήμα κινδύνου» για νέες πτωχεύσεις περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ λόγω της κρίσης των εμπορικών ακινήτων


«Ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια της τραπεζικής αγοράς στις ΗΠΑ «βλέπει» η Pacific Investment Management (Pimco) καθώς αναμένει περισσότερες πτωχεύσεις περιφερειακών τραπεζών λόγω της «πολύ υψηλής» συγκέντρωσης προβληματικών δανείων εμπορικών ακινήτων στα χαρτοφυλάκια τους.

«Το πραγματικό κύμα δυσπραγίας μόλις αρχίζει» για τις τράπεζες των ΗΠΑ για όλα τα είδη ακινήτων, από εμπορικά κέντρα μέχρι γραφεία, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Τζον Μάρει, επικεφαλής της παγκόσμιας ομάδας ιδιωτικών εμπορικών ακινήτων της Pimco, σύμφωνα με το Bloomberg. Το τμήμα του εντάσσεται στην επιχείρηση εναλλακτικών λύσεων της Pimco ύψους 173 δισ. δολαρίων.

Η αβεβαιότητα σχετικά με το πότε η Fed μπορεί να μειώσει τα επιτόκια έχει επιδεινώσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας των εμπορικών ακινήτων, όπου το υψηλό κόστος δανεισμού έχει «σφυρηλατήσει» τις αποτιμήσεις και έχει προκαλέσει αθετήσεις, αφήνοντας τις τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία που είναι δύσκολο να πωληθούν. Σε αντίθεση με ορισμένες προσδοκίες της αγοράς, οι μεγαλύτερες τράπεζες έχουν διαθέσει πρώτα ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης ποιότητας για να αποφύγουν βαθύτερες απώλειες, σύμφωνα με τον Μάρει.

«Ωστόσο, καθώς τα δάνεια με προβλήματα αυξάνονται λόγω των λήξεων, αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα αρχίσουν να πωλούν αυτά τα πιο προβληματικά δάνεια για να τα μειώσουν», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ομάδα του έχει «αρπάξει» δάνεια εμπορικών ακινήτων που ξεφορτώθηκαν ορισμένες μεγάλες αμερικανικές τράπεζες τους τελευταίους 18 μήνες.

Η αναταραχή έγινε ιδιαίτερα αισθητή μεταξύ των περιφερειακών τραπεζών, οι οποίες αύξησαν την έκθεσή τους, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις αξίζει πλέον μόνο ένα κλάσμα της αξίας τους στην κορύφωσή τους. Οι μικρότερες τράπεζες συνεχίζουν επίσης να ανησυχούν τους επενδυτές από τις καταρρεύσεις μερικών εξ αυτών πέρυσι.

Οι περιφερειακές τράπεζες ήταν επίσης οι μόνες που δεν απαίτησαν επιπλέον προκαταβολές από τους δανειολήπτες εμπορικών ακινήτων τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύοντας την ευπάθειά τους στην πτώση των αξιών, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η MSCI Real Assets τον Μάρτιο. Τα καταθετικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν φέτος ένα εκτιμώμενο «τείχος» χρέους ακινήτων ύψους 441 δισεκατομμυρίων δολαρίων που λήγουν.

To άρθρο «Σήμα κινδύνου» για νέες πτωχεύσεις περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ λόγω της κρίσης των εμπορικών ακινήτων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

[Πηγή:]www.newsit.gr

Ροή Ειδήσεων

Ζάκυνθος: Προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα έλαβαν οι κατηγορούμενοι για τα επεισόδια στον Λαγανά

Ο Εισαγγελέας τούς απήγγειλε κατηγορίες για βαριές κακουργηματικές...

Παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις ύψος από την Γιαροσλάβα Μάχουτσικ στο Diamond League

Η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ έκανε μία ιστορική εμφάνιση στο...

Θερινές εκτώσεις: Προσοχή στο καρτελάκι

Στόχος των εμπόρων είναι τζίρος άνω των περυσινών...

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας Δευτέρα και Τρίτη στην Αθήνα

O Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης ΠΝ θα υποδεχθεί και θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αντιναύαρχο Καντίρ Γιλντίζ ...

Ζάκυνθος: Προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα έλαβαν οι κατηγορούμενοι για τα επεισόδια στον Λαγανά

Ο Εισαγγελέας τούς απήγγειλε κατηγορίες για βαριές κακουργηματικές πράξεις, και οι 14 παραμένουν κρατούμενοι ...

Παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις ύψος από την Γιαροσλάβα Μάχουτσικ στο Diamond League

Η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ έκανε μία ιστορική εμφάνιση στο Diamond League του Παρισιού, καθώς με άλμα στα 2,10 μέτρα, πέτυχε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο...