Φωτογραφία: Reuters


Οι ηγέτες τoυ G7 πρόκειται να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία για την παροχή βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας τα κέρδη που προκύπτουν από τα δεσμευμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με αξιωματούχο της γαλλικής κυβέρνησης, αναφέρει το Bloomberg.

Ωστόσο, οι τεχνικές λεπτομέρειες μιας συμφωνίας θα πρέπει να οριστικοποιηθούν μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G-7 που θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία αυτή την εβδομάδα – πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να συναφθεί η τελική συμφωνία, δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Η γαλλική άποψη ακολούθησε τα σχόλια των ΗΠΑ την προχθές (11.06.24) ότι οι ηγέτες είχαν σχεδόν καταλήξει σε πολιτική συμφωνία. Πηγές του Bloomberg και στις δύο χώρες δήλωσαν ότι ο στόχος θα ήταν να εκταμιευθούν τα κεφάλαια μέχρι το τέλος του έτους.

Οι συμμετέχοντες του G-7 προειδοποίησαν ότι πέρα από την όποια συμφωνία – η οποία αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα κύρια παραδοτέα της συνόδου κορυφής – ορισμένα εναπομείναντα ζητήματα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της είναι περίπλοκα.

Οι αξιωματούχοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού συζητούν εδώ και μήνες για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα κέρδη που προκύπτουν από τα περίπου 280 δισεκατομμύρια δολάρια σε δεσμευμένα κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων βρίσκεται ακινητοποιημένο στην Ευρώπη.

Τα έσοδα από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 3 έως 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει να παρέχει στην Ουκρανία τα κέρδη δύο φορές τον χρόνο, αλλά οι ΗΠΑ έχουν παροτρύνει τους συμμάχους του G-7 να βρουν τρόπους να προωθήσουν τη στήριξη, προκειμένου να παράσχουν στο Κίεβο πιο άμεση στήριξη.

Τα πολύπλοκα ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό του τρόπου διάρθρωσης τυχόν δανείων προς την Ουκρανία, τον τρόπο με τον οποίο οι κίνδυνοι κατανέμονται μεταξύ των συμμάχων και τη διασφάλιση ότι τα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν παγωμένα για χρόνια.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στο Air Force One χθες (12.06.24) ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και σημειώνουν καλή πρόοδο.

“Αυτό προς το οποίο εργαζόμαστε είναι ένα πλαίσιο που δεν είναι γενικό – που είναι αρκετά συγκεκριμένο, όσον αφορά το τι θα συνεπάγεται”, είπε. “Αλλά φυσικά, οι βασικές επιχειρησιακές λεπτομέρειες για οτιδήποτε συμφωνηθεί στην Ιταλία θα πρέπει στη συνέχεια να επεξεργαστούν και οι ηγέτες θα δώσουν οδηγίες στους εμπειρογνώμονες να το επεξεργαστούν αυτό σε ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα”, πρόσθεσε ο Σάλιβαν.

To άρθρο Φωτογραφία: Reuters δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

[Πηγή:]www.newsit.gr

Ροή Ειδήσεων

Ζάκυνθος: Προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα έλαβαν οι κατηγορούμενοι για τα επεισόδια στον Λαγανά

Ο Εισαγγελέας τούς απήγγειλε κατηγορίες για βαριές κακουργηματικές...

Παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις ύψος από την Γιαροσλάβα Μάχουτσικ στο Diamond League

Η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ έκανε μία ιστορική εμφάνιση στο...

Θερινές εκτώσεις: Προσοχή στο καρτελάκι

Στόχος των εμπόρων είναι τζίρος άνω των περυσινών...

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας Δευτέρα και Τρίτη στην Αθήνα

O Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης ΠΝ θα υποδεχθεί και θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αντιναύαρχο Καντίρ Γιλντίζ ...

Ζάκυνθος: Προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα έλαβαν οι κατηγορούμενοι για τα επεισόδια στον Λαγανά

Ο Εισαγγελέας τούς απήγγειλε κατηγορίες για βαριές κακουργηματικές πράξεις, και οι 14 παραμένουν κρατούμενοι ...

Παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις ύψος από την Γιαροσλάβα Μάχουτσικ στο Diamond League

Η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ έκανε μία ιστορική εμφάνιση στο Diamond League του Παρισιού, καθώς με άλμα στα 2,10 μέτρα, πέτυχε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο...