Γαλλία: Οι «βόμβες» στην οικονομία 7 μέρες πριν το άνοιγμα της κάλπης


Αντίστροφη μέτρηση 7 ημερών τρέχει από σήμερα (23.06.24) για τον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία στις 30 Ιουνίου 2024.

Η προοπτική αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων στη Γαλλία στις επερχόμενες εκλογές έχει αναστατώσει τους επενδυτές, με τις τράπεζες, τις εταιρείες εκμετάλλευσης αυτοκινητοδρόμων και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να συγκαταλέγονται μεταξύ των μετοχών που διακυβεύονται περισσότερο.

Λαμβάνοντας υπόψην τους πιθανούς κινδύνους γύρω από αυξήσεις φόρων, υψηλότερο κόστος δανεισμού και πιθανώς ακόμη και κρατικοποιήσεις, οι εν λόγω τομείς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μιας πτώσης κοντά 200 δις. ευρώ στο χρηματιστήριο του Παρισιού από τότε που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρη κοινοβουλευτική ψηφοφορία στις 9 Ιουνίου, μετά την ήττα του στις ευρωεκλογές την ίδια μέρα. Ένας δείκτης της UBS Group AG που παρακολουθεί μετοχές εκτεθειμένες σε εκλογικούς κινδύνους έχει υποχωρήσει κατά 9% σε αυτό το διάστημα.

Και με το κόμμα του Μακρόν και τους συμμάχους του να υπολείπονται του Εθνικού Συναγερμού της ακροδεξιάς πολιτικού Μαρίν Λεπέν, καθώς και του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου στις δημοσκοπήσεις, οι επενδυτές έχουν πολλά να σκεφτούν ενόψει της ψηφοφορίας δύο γύρων, το αποτέλεσμα της οποίας θα γίνει γνωστό στις 7 Ιουλίου.

Ενώ ο Μακρόν θα παραμείνει πρόεδρος, η απώλεια του ελέγχου του κοινοβουλίου θα εμπόδιζε την φιλοεπιχειρηματική του ατζέντα. Ήδη, το ενδεχόμενο εθνικοποίησης των αυτοκινητοδρόμων -που είχε συζητηθεί από τη Λεπέν πριν από τις εκλογές του 2022- έχει πλήξει τις μετοχές των εταιρειών εκμετάλλευσης διοδίων Vinci SA και Eiffage SA. Η αριστερή συμμαχία έχει προτείνει υψηλότερους φόρους στον πλούτο, τα μερίσματα και την επαναγορά μετοχών, ενώ η ακροδεξιά είναι επιφυλακτική απέναντι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ηλεκτρικά οχήματα.

“Λίγοι, αν υπάρχουν, τομείς ή μετοχές θα επωφεληθούν από αυτή την ατμόσφαιρα”, δήλωσε ο Αλεξάντρ Χαζεζέζ (Alexandre Hezezez), επικεφαλής επενδύσεων στην Groupe Richelieu. “Οι τομείς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι αυτοί με υψηλό beta που σχετίζονται με τον πολιτικό κίνδυνο, σημαντική έκθεση στη Γαλλία και την ΕΕ και υψηλά επίπεδα χρέους”.

Ακολουθούν οι κυριότερες μετοχές και τομείς που θα μπορούσαν να επηρεαστούν περισσότερο από τις εκλογές:

1. Τράπεζες

Οι λαϊκιστικές αυξήσεις δαπανών που ανεβάζουν το κόστος δανεισμού βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ανησυχιών για τις τράπεζες. Αυτό αντικατοπτρίζεται σε πτώση άνω του 10% στις μετοχές των τριών μεγαλύτερων δανειστών της Γαλλίας – Societe Generale, Credit Agricole και BNP Paribas – από την προκήρυξη των εκλογών, πολύ πιο απότομες απώλειες από ό,τι στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι τράπεζες είναι ευάλωτες στον λεγόμενο βρόχο “κράτος-τράπεζα”, όπου υφίστανται ζημίες μέσω της κατοχής κρατικού χρέους και δέχονται έμμεσο πλήγμα από τις επιπτώσεις της εφαρμογής νέων μέτρων δαπανών. Η υποτονική ανάπτυξη και η επιβράδυνση του όγκου των δανείων αποτελούν περαιτέρω αντίξοους παράγοντες. Ο αριστερός συνασπισμός επιδιώκει επίσης να αυξήσει τα υποχρεωτικά κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών και να αυξήσει τους φόρους επί των συναλλαγών.

“Οι τράπεζες κατέχουν μεγάλο ποσό χρέους και πιθανότατα θα υποφέρουν περισσότερο από το υψηλότερο πιστωτικό κόστος ή από οποιαδήποτε απότομη αύξηση του δανεισμού”, δήλωσε η στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs, Λίλια Πεταβίν (Lilia Peytavin). “Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για τους έκτακτους φόρους ή τους φόρους υπεραξίας στα μερίσματα”.

Η AXA Investment Managers συγκαταλέγεται μεταξύ των επενδυτών που έχουν μειώσει την έκθεσή τους στις γαλλικές τράπεζες, με τον διαχειριστή χαρτοφυλακίου, Ζιλ Ζιμπού (Gilles Guibout) να βλέπει τα υψηλότερα πριμ απόδοσης των ομολόγων ως μόνιμη τάση.

Ενώ το ξεπούλημα έχει αφαιρέσει συνολικά 16,2 δισ. ευρώ (17,3 δισ. δολάρια) από την αξία της Societe Generale, της Credit Agricole και της BNP Paribas, η τελευταία εξαρτάται λιγότερο από τη Γαλλία για έσοδα.

2. Μεταφορές και Υποδομές

Ένα βασικό σημείο αβεβαιότητας επικεντρώνεται γύρω από τους φορείς εκμετάλλευσης διοδίων. Ακόμα και αν η εθνικοποίηση – που ευνοείται από την ακροδεξιά – δεν συμβεί, η επερχόμενη κυβέρνηση θα μπορούσε να προσπαθήσει να περιορίσει τις τιμές, να αυξήσει τους φόρους ή να τερματίσει τις παραχωρήσεις νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Οι μετοχές των εταιρειών υποδομών και μεταφορών Eiffage, Aeroports de Paris, Bouygues, Getlink και Vinci έχουν υποχωρήσει έως και 12% τις τελευταίες δύο εβδομάδες – αντλούν έως και το 70% των εσόδων τους από τη Γαλλία, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν από την πιθανή αναίρεση των επιδοτήσεων και τις αλλαγές στις πολιτικές ενεργειακής απόδοσης, δήλωσαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley.

3. Ενέργεια και Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας

Η εκτίναξη του κόστους δανεισμού θα αποτελέσει πλήγμα για τις επιχειρήσεις πράσινης ενέργειας, οι οποίες ήδη ταλανίζονται από τα υψηλά επιτόκια. Αυτές, μαζί με άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, θα μπορούσαν επίσης να δουν υψηλότερους φόρους και την απόσυρση της πράσινης χρηματοδότησης.

Η ακροδεξιά επιδιώκει τη μεταρρύθμιση ή την εξαίρεση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, με επιφυλακτική στάση απέναντι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδίως την αιολική. Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν επίσης τυχόν αλλαγές στην ατζέντα της Γαλλίας για τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα και το ρόλο των βιοκαυσίμων. Ο αριστερός συνασπισμός επιδιώκει να παραδώσει σταδιακά τον έλεγχο της διαχείρισης των υδάτων στις τοπικές αρχές.

Η εταιρεία πράσινης ενέργειας Engie σημείωσε πτώση περίπου 8% από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, ενώ η εταιρεία διαχείρισης νερού και ενέργειας Veolia Environnement υποχώρησε περίπου 7%.

Ο αναλυτής της CIC Market Solutions, Αρνό Παλιέ (Arnaud Palliez), αφαίρεσε την Engie από τη λίστα των κορυφαίων επιλογών του, προβλέποντας ότι θα μπορούσε να πληγεί από τις χαμηλότερες επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές, καθώς και από οποιαδήποτε απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει το 24% της συμμετοχής της.

Η αναλύτρια της Barclays Plc, Λίντια Ρέινφορθ (Lydia Rainforth), υποβαθμίζει τους κινδύνους για τις ολοκληρωμένες ενεργειακές μετοχές, συμπεριλαμβανομένης της TotalEnergies. Αν και αναγνωρίζει κινδύνους όπως οι φόροι επαναγοράς, η Rainforth δεν αναμένει ότι η επενδυτική υπόθεση για την TotalEnergies θα διαταραχθεί, “ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση στη Γαλλία”.

4. Πολυτέλεια και Αυτοκίνητα

Μια πλειοψηφία για τη Λε Πεν θα μπορούσε να εκτροχιάσει το σχέδιο μετάβασης της Γαλλίας προς τα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς το κόμμα της ευνοεί την κατάργηση των σχεδίων για την απαγόρευση της πώλησης νέων οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης έως το 2035.

Οι μετοχές της Renault SA έχουν υποαποδώσει τον δείκτη CAC 40 αυτόν τον μήνα, καθώς οι αναλυτές της Morgan Stanley επισήμαναν τον κίνδυνο η κυβέρνηση – η οποία κατέχει ποσοστό 15% – να πιέσει να διατηρηθεί η παραγωγή στη Γαλλία. Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι επίσης ευάλωτη σε οποιαδήποτε ευρύτερη καταναλωτική επιβράδυνση, καθώς σχεδόν το ένα τρίτο των πωλήσεων κερδίζεται στην εγχώρια αγορά της, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Οι προμηθευτές εξαρτημάτων αυτοκινήτων Forvia και Valeo θα μπορούσαν να επηρεαστούν από οποιοδήποτε πλήγμα στην καταναλωτική ζήτηση, με τις μετοχές τους να υποχωρούν κατά 13% και 7%, αντίστοιχα, από την προκήρυξη των εκλογών.

“Παρά τις χαμηλές αποτιμήσεις, θα αντιμετωπίζαμε οποιαδήποτε νέα πολιτική αβεβαιότητα ως αρνητικό γεγονός για τον κλάδο”, δήλωσε ο αναλυτής της Morgan Stanley, Ρος Μακ Ντόναλντ (Ross MacDonald).

Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές για τις εταιρείες ειδών πολυτελείας, όπως η LVMH, η Hermes International και η ιδιοκτήτρια της Gucci, Κέρινγκ (Kering), παραμένουν σε γενικές γραμμές ανέπαφες, καθώς λιγότερο από το 10% των πωλήσεών τους παράγεται στο εσωτερικό της χώρας. Αλλά ένας πιθανός κίνδυνος είναι ότι μια νέα κυβέρνηση θα υιοθετήσει μια αυστηρότερη δασμολογική στάση, τροφοδοτώντας μια εμπορική διαμάχη με την Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά πολυτελείας στον κόσμο.

5. ΜΜΕ και Άμυνα

Η Television Francaise 1 και η Metropole Television σημείωσαν πτώση μετά την δήλωση μέλους του Εθνικού Συναγερμού ότι το κόμμα του εξετάζει το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του κρατικού τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού ομίλου της χώρας. Μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε ότι τα δημόσια τηλεοπτικά κανάλια και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί θα έπρεπε να ανταγωνιστούν για μια ήδη περιορισμένη δεξαμενή διαφημιστικών εσόδων.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Γαλλίας θεωρείται σχετικά ασφαλής, ιδίως καθώς ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο πιθανός επόμενος πρωθυπουργός, έχει καθησυχάσει κάποιες ανησυχίες σχετικά με τη στάση του κόμματός του στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά, δεδομένου ότι οι οικονομικοί δεσμοί του κόμματος της Λεπέν με τη Ρωσία έχουν τεθεί υπό έλεγχο στο παρελθόν, οι μετοχές της αμυντικής και αεροδιαστημικής εταιρείας Thales και του προμηθευτή αεροσκαφών Safran έχουν χάσει έδαφος.

To άρθρο Γαλλία: Οι «βόμβες» στην οικονομία 7 μέρες πριν το άνοιγμα της κάλπης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

[Πηγή:]www.newsit.gr

Ροή Ειδήσεων

Γάλλος ΥΠΕΞ: Δεν πιστεύω ότι ο Τραμπ θα εγκαταλείψει την Ουκρανία

 Σημείωσε ωστόσο παράλληλα πως σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία και ανεξάρτητα από το πότε θα επέλθει η στιγμή...

Συνελήφθη 16χρονος για εκδικητική πορνογραφία – Τουλάχιστον 11 ανήλικα κορίτσια τα θύματα

Έχει διακινήσει επεξεργασμένες φωτογραφίες τουλάχιστον 11 ανηλίκων κοριτσιών - Εντοπίστηκε βίντεο με γενετήσιες πράξεις μεταξύ ανηλίκων στην κατοχή του ...

Γεροβασίλη: Τους σημερινούς επίδοξους «αποστάτες» η ιστορία θα τους ξεχάσει γρήγορα

«Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χάθηκε μόνο «στα χαρτιά» σημείωσε η Όλγα Γεροβασίλη ...