Με ένα έργο δισεκατομμυρίων ευρώ στο Βερολίνο, ο όμιλος Siemens θέλει να δείξει πώς μπορεί να μοιάζει η «πόλη του μέλλοντος» – και να αποδείξει τη δέσμευσή του στη βάση του.
«Επενδύουμε μαζικά στη Γερμανία επειδή βασιζόμαστε σε ισχυρά οικοσυστήματα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens, Ρόναλντ Μπους (Roland Busch) σήμερα (25.06.24) κατά την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου για τη νέα πλατεία Siemensstadt στο Βερολίνο, σύμφωνα με την Handelsblatt.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη: περίπου 35.000 άνθρωποι θα ζήσουν και θα εργαστούν σε μια έκταση 76 εκταρίων στην πάνω από 100 ετών βιομηχανική περιοχή της ιστορικής Siemensstadt στο Βερολίνο, στην περιοχή Σπαντάου (Spandau).
Η ίδια η Siemens επενδύει 750 εκατ. ευρώ, ενώ εξωτερικοί εταίροι θα μπορούσαν να επενδύσουν έως και επιπλέον 3,75 δισ. ευρώ στο έργο, σύμφωνα με την εταιρεία.
Η τοποθεσία για το τεχνολογικό πάρκο με τα διαμερίσματα βρισκόταν σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό, ενώ συζητήθηκε επίσης, για παράδειγμα, η Σιγκαπούρη.
Ωστόσο, παρ’ όλες τις συζητήσεις σχετικά με την απειλή της αποβιομηχάνισης στη Γερμανία, η Siemens εξακολουθεί να αισθάνεται άνετα με την επιλογή της.
Siemens: Επενδύσεις στη Γερμανία
Ο κύριος λόγος γι’ αυτό: Η Siemens βρίσκει στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία ένα ισχυρό οικοσύστημα ισχυρών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συνεργατών από όλους τους βασικούς κλάδους, δήλωσε ο Μπους. «Πιστεύω στο εφευρετικό πνεύμα και την καινοτόμο δύναμη των ανθρώπων στη Γερμανία».
Η νέα Siemens City θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για την πράσινη αστική ανάπτυξη. «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να εφαρμοστούν σε πόλεις σε όλο τον κόσμο», δήλωσε το αφεντικό της εταιρείας.
Η Siemens ανακοίνωσε πέρυσι ότι θα επενδύσει επιπλέον ένα δισ. ευρώ στη Γερμανία. Το ήμισυ του ποσού αυτού θα επενδυθεί στην ψηφιοποίηση και την επέκταση της παραγωγής στο Έρλανγκεν, ενώ το υπόλοιπο θα διατεθεί σε άλλες τοποθεσίες. Αυτό δεν περιλαμβάνει τις επενδύσεις στο Βερολίνο, οι οποίες θα κατανεμηθούν σε πολλά χρόνια.
Η τοποθεσία στο Βερολίνο φιλοξενεί ήδη ένα εργοστάσιο μέσης τάσης της Siemens, ένα εργοστάσιο συσκευών μέτρησης και ένα εργοστάσιο δυναμό. Αυτές αναβαθμίζονται τώρα εν μέρει.
Επιπλέον, θα προστεθούν 270.000 τετραγωνικά μέτρα νέων χώρων διαβίωσης και η εγκατάσταση ερευνητικών εγκαταστάσεων, πανεπιστημίων και τεχνολογικών εταιρειών σε διάφορες κατασκευαστικές φάσεις μέχρι το 2035.
Η τεχνολογία της Siemens εξασφαλίζει την ανάπτυξη
Η εταιρεία θέλει να δείξει τι μπορεί να κάνει τεχνολογικά. Για παράδειγμα, ένας ολιστικός ψηφιακός δίδυμος θα συνδέει την πανεπιστημιούπολη, τα κτίρια και την παροχή ενέργειας κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού και στη συνέχεια.
Τα ψηφιακά δίδυμα είναι εικονικά σχήματα ενός αντικειμένου ή ενός συστήματος. Η Siemens σχεδιάζει επίσης τον μεγαλύτερο εναλλάκτη θερμότητας λυμάτων του τύπου του στην Ευρώπη.
«Η τεχνητή νοημοσύνη, τα ψηφιακά δίδυμα και άλλες τεχνολογίες από την πλατφόρμα Siemens Xcelerator μεταμορφώνουν ένα ιστορικό βιομηχανικό κέντρο σε κινητήρα για καλή και υγιή ανάπτυξη», δήλωσε ο Μπους. Το αποτέλεσμα είναι «υψηλότερη παραγωγικότητα, μεγαλύτερη ανάπτυξη και χωρίς εκπομπές ρύπων».
Το Xcelerator είναι η νέα ψηφιακή πλατφόρμα της Siemens, η οποία χρησιμοποιείται για την πώληση των δικών της μονάδων υλικού και λογισμικού, καθώς και εφαρμογών από τρίτους παρόχους.
Θα χρησιμοποιηθεί, επίσης, πολλή τεχνολογία από το τμήμα έξυπνων υποδομών της ίδιας της εταιρείας. Μεταξύ άλλων, το τμήμα αυτό ειδικεύεται στην ψηφιακά δικτυωμένη τεχνολογία κτιρίων και έχει εξελιχθεί σταδιακά τα τελευταία χρόνια στο πιο κερδοφόρο τμήμα της Siemens.
To άρθρο Siemens: Πως θα κατασκευάζει ολόκληρες πόλεις και όχι μόνο ηλεκτρικά είδη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
[Πηγή:]www.newsit.gr