Attica Bank: Στα 8,7 εκατ. ευρώ τα λειτουργικά κέρδη το α’ τρίμηνο 2024


Σημαντική βελτίωση παρουσίασε το 2024 η Attica Bank σε όλες τις λειτουργικές γραμμές των οργανικών μεγεθών του Ομίλου για 5ο συνεχόμενο τρίμηνο με το επαναλαμβανόμενο λειτουργικό αποτέλεσμα να ανέρχεται σε 8,7 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας το όραμα της Διοίκησης για μία νέα δυναμική στον τραπεζικό χώρο.

Συγκεκριμένα, η επίδοση της Attica Bank και κατά το α’ τρίμηνο του 2024 είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τους στόχους και τη στρατηγική της και θέτουν τις βάσεις για την επίτευξη των στόχων του έτους.

Η Attica Bank συνέχισε να βελτιώνει όλους τους βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες, με έμφαση στη λειτουργική κερδοφορία μέσω της διαφοροποίησης των πηγών εσόδων, του εξορθολογισμού του λειτουργικού κόστους και της προσεκτικής διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου. Η αξιοσημείωτη πορεία που διέγραψε η Τράπεζα το 2023 συνεχίζεται και τους πρώτους μήνες του 2024.

Η στρατηγική της για αύξηση των χορηγήσεων κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις φέρνει αποτελέσματα, με τα έσοδα από τόκους να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση κατά 36%.

Παράλληλα, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν σε 3,1 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 77,6%, αποδεικνύοντας την προσήλωση της Διοίκησης στο στόχο που έχει θέσει για την εξυγίανση και ανασύνταξη της Attica Bank στο πλαίσιο υλοποίησης το Επιχειρηματικού Σχεδίου.

Η σημαντική θετική επίδοση και κατά το α’ τρίμηνο του 2024 προήλθε κυρίως από την αύξηση στα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έσοδα του Ομίλου, τα οποία ανήλθαν σε 25,3 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 8,3 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη περίοδο.

Η Attica Bank, όπως και οι άλλες τράπεζες, ωφελείται από την άνοδο των επιτοκίων σε επίπεδο εσόδων, όμως το κύριο όφελος στα κέρδη της προέρχεται αφενός από τη διεύρυνση των εργασιών της, αφετέρου, από τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Κατά το α’ τρίμηνο του 2024, η καθαρή πιστωτική επέκταση ανήλθε σε 171 εκατ. ευρώ, με την Τράπεζα να επιτυγχάνει σημαντικά υψηλότερους ρυθμός ανάπτυξης σε σχέση με τον ρυθμό της αγοράς.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι, το ποσοστό των νέων εκταμιεύσεων που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανέρχεται σε 33% ή 97 εκατ. ευρώ.

Έμφαση θα δοθεί και για το 2024 στην εταιρική τραπεζική, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και στη χρηματοδότηση των ελευθέρων επαγγελματιών, όπως π.χ. οι μηχανικοί, προσφέροντας προϊόντα ολιστικής εξυπηρέτησης.

Συνολικά, οι νέες εκταμιεύσεις επιταχύνθηκαν και κατά το 1ο τρίμηνο και ανήλθαν σε 295 εκατ. ευρώ (έναντι 70 εκατ. ευρώ κατά το 1ο τρίμηνο του 2023) συνεχίζοντας στον ίδιο ρυθμό του τελευταίου τριμήνου του 2023.

Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (ΜΕΑ) του Ομίλου παρουσίασαν αύξηση κατά 12% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, εξαιτίας της μεταφοράς παλαιότερων χορηγήσεων του legacy χαρτοφυλακίου της Τράπεζας σε καθεστώς NPE στο πλαίσιο της οριστικής εξυγίανσης και διαφάνειας της Τράπεζας.

Εξαιρουμένων των χορηγήσεων του legacy χαρτοφυλακίου, ο δείκτης ΜΕΑ διαμορφώθηκε στο 54,2%, μειωμένος κατά 270 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση και κατά 11,6 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση.

Σημειώνεται ότι η περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού της Τράπεζας θα εξεταστεί παράλληλα με την τελική υπαγωγή μέρους των ΜΕΑ της στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙΙ», ταυτόχρονα και με τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την ενδεχόμενη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα για τα οποία επί του παρόντος δεν έχει ληφθεί απόφαση από τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας.

Οποιαδήποτε απόφαση εκ μέρους της Διοίκησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ», θα ληφθεί υπό την αξιολόγηση της επίπτωσης που θα επιφέρει η υπαγωγή στα αποτελέσματα της Τράπεζας και μόνο υπό την προϋπόθεση ότι τυχόν επιπτώσεις θα αντισταθμίζονται από άλλες αντίστοιχες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης. 

To άρθρο Attica Bank: Στα 8,7 εκατ. ευρώ τα λειτουργικά κέρδη το α’ τρίμηνο 2024 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

[Πηγή:]www.newsit.gr

Ροή Ειδήσεων

Θεσσαλονίκη: Σοβαρός τραυματισμός 14χρονου ύστερα από ανατροπή τρακτέρ

Προανάκριση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες...

Καλαμάτα: «Λουκέτο» σε beach bar μετά από καταγγελίες στο “MyCoast”

Στην επιχείρηση επιβλήθηκε επίσης και το χρηματικό πρόστιμο...

Περπατήστε ξυπόλητοι για την υγεία των ποδιών σας, λένε οι ειδικοί

Έχετε νιώσει πότε να θέλετε να πετάξετε τα...

Ιαπωνία: Σκάνδαλο με συμπληρώματα – Παραιτήθηκαν οι πρόεδροι της εταιρείας

Τον Μάρτιο, η εταιρεία ανακάλεσε 5 από τα προϊόντα της, λέγοντας ότι είχε λάβει αναφορές για προβλήματα στα νεφρά από πελάτες  ...

Θεσσαλονίκη: Σοβαρός τραυματισμός 14χρονου ύστερα από ανατροπή τρακτέρ

Προανάκριση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό διενεργεί η Τροχαία Ασπροβάλτας. ...

Καλαμάτα: «Λουκέτο» σε beach bar μετά από καταγγελίες στο “MyCoast”

Στην επιχείρηση επιβλήθηκε επίσης και το χρηματικό πρόστιμο των 50.000 ευρώ ...