Παραμένει η αγωνία για τις εξελίξεις στο Μπαγκλαντές (το οποίο βρίσκεται στα ανατολικά της Ινδίας και στα δυτικά της Κίνας), παρά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, υπό την πίεση της κοινωνικής εξέγερσης ενάντια στην κυβέρνηση, να αναιρέσει απόφαση κατώτερου δικαστηρίου σε σχέση με τις ποσοστώσεις προσλήψεων στο δημόσιο.
Από χθες (21.07.24) ισχύει δημόσια αργία στο Μπαγκλαντές με απόφαση της κυβέρνησης, προκειμένου να επικρατήσει κοινωνική ηρεμία, μετά το θάνατο 151 διαδηλωτών κατά τη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης.
Παράλληλα, παραμένει το γιγάντιο οικονομικό αδιέξοδο της οικονομίας των 170 εκατ. πολιτών, καθώς μειώνονται ραγδαία τα διαθέσιμα του κράτους.
Ο λόγος της κοινωνικής εξέγερσης
Το ανώτατο δικαστήριο του Μπαγκλαντές κατάργησε το μεγαλύτερο μέρος ενός αμφιλεγόμενου συστήματος ποσοστώσεων για κυβερνητικές θέσεις εργασίας μετά τις φονικές διαμαρτυρίες φοιτητών σε όλη τη χώρα την περασμένη εβδομάδα.
Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου σχετικά με την πολιτική απασχόλησης, μετέδωσαν την Κυριακή τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, μειώνοντας δραστικά τις ποσοστώσεις για κυβερνητικούς ρόλους.
Οι διαδηλωτές είχαν αντιταχθεί σε μια προηγούμενη απόφαση να διατηρηθεί έως και το 30% των θέσεων εργασίας για τα μέλη των οικογενειών των βετεράνων που πολέμησαν στον πόλεμο ανεξαρτησίας του Μπαγκλαντές το 1971. Τουλάχιστον 151 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο δήλωσε την Κυριακή ότι το 93% των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο θα διορίζονται με βάση την αξία τους. Η ποσόστωση θα ισχύει μόνο για το 7% των θέσεων εργασίας. Από αυτό, το 5% θα πηγαίνει σε μέλη οικογενειών βετεράνων πολέμου και το 2% θα προορίζεται για μειονεκτούσες ομάδες, όπως οι εθνικές μειονότητες.
Η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ της Παρασκευής και ανέπτυξε το στρατό στους δρόμους, ενώ η αστυνομία έδωσε εντολή «πυροβολεί επί τόπου» για να καταστείλει τη βία. Η σύνδεση με το διαδίκτυο σε ολόκληρη τη χώρα είχε επίσης διακοπεί από την Πέμπτη (18.7.2024). Η κυβέρνηση κήρυξε δημόσια αργία χθες (21.07.24) και τη Δευτέρα (22.02.24), κλείνοντας ουσιαστικά τα κυβερνητικά και ιδιωτικά γραφεία.
Οι διαδηλώσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για την εξουσία της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα από τότε που κέρδισε μια τέταρτη συνεχόμενη θητεία στις εκλογές νωρίτερα φέτος.
Οι διαδηλωτές αντιτίθενται στο σύστημα των ποσοστώσεων, επειδή λένε ότι αποκλείει τους νέους αιτούντες εργασία υπέρ των υποστηρικτών της Χασίνα, το κόμμα της οποίας ηγήθηκε του κινήματος ανεξαρτησίας για την απόσχιση από το Πακιστάν. Το σύστημα ποσόστωσης είχε ανασταλεί από τη Χασίνα μετά από προηγούμενο γύρο μαζικών φοιτητικών διαδηλώσεων το 2018.
Το κόμμα της Χασίνα, η Αουάμι Λιγκ του Μπαγκλαντές, κατηγόρησε τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης ότι τροφοδοτούν τις φοιτητικές διαμαρτυρίες. Ο Ομπαϊντούλ Κουάντερ, γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια, την αστυνομία και οι πράξεις βανδαλισμού έχουν οργανωθεί από ομάδες της αντιπολίτευσης, όπως το Εθνικιστικό Κόμμα του Μπαγκλαντές. Αρκετοί ηγέτες του κόμματος έχουν συλληφθεί, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες προειδοποίησαν τους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν στο Μπαγκλαντές, ενώ η Ινδία έχει απομακρύνει ορισμένους υπηκόους της, κυρίως φοιτητές από τη χώρα.
Σε οικονομικό αδιέξοδο
Η κυβέρνησή του Μπαγκλαντές δέχεται πιέσεις για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και αναζητά κεφάλαια από την Κίνα και λαμβάνει στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να ενισχύσει τα μειωμένα συναλλαγματικά αποθέματα.
Πιο συγκεκριμένα, το Μπαγκλαντές βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κίνα για ένα δάνειο ύψους περίπου 5 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση των μειούμενων συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας. Τα κεφάλαια θα είναι εκφρασμένα σε γιουάν και θα δώσουν στους εξαγωγείς πρόσβαση σε χρηματοδότηση που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να πληρώσουν τις πολυπόθητες εισαγωγές πρώτων υλών από την Κίνα.
Οι εισαγωγές του Μπαγκλαντές από την Κίνα υπερβαίνουν τις εξαγωγές του κατά περισσότερο από 10 φορές, επιβαρύνοντας σημαντικά τα αποθέματα της χώρας. Αν το Μπαγκλαντές λάβει αυτό το δάνειο, εκτιμά ότι θα το βοηθήσει με δύο τρόπους: θα μπορεί να διακανονίσει ορισμένες από τις κινεζικές πληρωμές σε γιουάν και θα βοηθήσει στη δημιουργία των αποθεματικών μας, επειδή το ρενμίνμπι είναι αποθεματικό νόμισμα.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας μειώνονται σταθερά μετά την πανδημία, κυρίως λόγω της πτώσης των εξαγωγών -οι αποστολές ενδυμάτων αποτελούν περίπου το 10% της οικονομίας- και της αύξησης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων. Το Μπαγκλαντές εξασφάλισε πέρυσι δάνεια ύψους 4,7 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ, βοηθώντας το να αποτρέψει το είδος της οικονομικής κρίσης που πέρασε η Σρι Λάνκα. Παρόλα αυτά, οι εξαγωγές παραμένουν υπό πίεση και οι εισαγωγείς αγωνίζονται να βρουν δολάρια. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings μείωσε τον Μάιο την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας περαιτέρω σε σκουπίδια λόγω της μείωσης των αποθεματικών της.
Τα αποθέματα ανέρχονταν σε 21,8 δισ. δολάρια στις 30 Ιουνίου, αρκετά για να καλύψουν εισαγωγές 2,5 μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Το ΔΝΤ έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη εισαγωγών 3,6 μηνών μέχρι τον Ιούνιο του 2027. Οι εισαγωγές από την Κίνα ανέρχονταν σε 16 δισ. δολάρια το 2023.
To άρθρο Κοινωνική έκρηξη στο Μπαγκλαντές: Η κυβέρνηση υποχώρησε, τα άδεια ταμεία παραμένουν δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
[Πηγή:]www.newsit.gr