Κορυφώνεται η αγωνία των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας αυτές τις μέρες καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα των ελέγχων για τα κρούσματα πανώλης σε πρόβατα και κατσίκια στην περιοχή σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από το σημείο που εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο newsit.gr, για την υπόθεση της πανώλης o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Νίκος Παλάσκας, η πρώτη εικόνα από τους ελέγχους σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων είναι «πολύ καλή», γεγονός που τρέφει ελπίδες στον κλάδο ότι «θα ξεμπλέξει» όσο το δυνατό νωρίτερα από αυτή την υπόθεση.
Με όσα προκύπτουν από τις δηλώσεις του κ. Παλάσκα, ήδη σημειώνονται ορισμένες ενδείξεις επιφυλακτικότητας των καταναλωτών σε ό,τι αφορά στην αγορά κρέατος από αρνί και κατσίκι, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τα αιγοπρόβια γαλακτοκομικά προϊόντα.
Την ίδια ώρα, αγωνία έχουν οι κτηνοτρόφοι σε σχέση με το ύψος της αποζημίωσης την οποία θα λάβουν από το κράτος για τα πρόβατα και τα κατσίκια, τα οποία θανάτωσαν (λόγω προσβολής τους από την πανώλη) ή χρειαστεί να θανατώσουν (σε περίπτωση προσβολής τους από την πανώλη).
Σημειώνεται πως σε περίπτωση που εντοπιστεί ένα κρούσμα πρόβατο, θα πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι στο οποίο ανήκει και όχι μόνο το πρόβατο που έχει προσβληθεί από την πανώλη.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) την οποία έχει επικαλεστεί έως τώρα επίσημα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΦΕΚ Β’ 5016/27-10-2021) προβλέπει αποζημίωση ύψους 150 ευρώ κατά το μέγιστο κάθε ζώο που θα θανατωθεί.
Ωστόσο, ο κ. Παλάσκας επισημαίνει πως η αποζημίωση θα πρέπει να ανέλθει κατ’ ελάχιστον 350 ευρώ, δηλαδή υπερδιπλάσια από εκείνη που προβλέπει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο ίδιος, έχει βελτιωθεί η ράτσα των προβάτων και καθένα από αυτά μπορεί να παράγει 300 κιλά γάλα κάθε χρόνο. Λαμβάνοντας υπόψιν πως η τιμή του κιλού πρόβειου γάλατος ανέρχεται στα 1,5 ευρώ, τα έσοδα των κτηνοτρόφων από την πώλησή του ανέρχονται σε 450 ευρώ σε ετήσια βάση.
Κύκλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφεραν πάντως στο newsit.gr πως το ύψος της αποζημίωσης ανά ζώο που θα θανατωθεί θα εξαρτηθεί από το τελικό πλήθος των αιγοπροβάτων που θα θανατωθούν.
Όπως εκτιμούν και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, όσο μικρότερο θα είναι πλήθος των ζώων που θα θανατωθούν, τόσο μεγαλύτερη αποζημίωση αναμένουν και το αντίστροφο.
To άρθρο Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Αγωνία για τους ελέγχους, επιφυλακτικότητα στην αγορά κρέατος και αιτήματα για υπερδιπλάσιες αποζημιώσεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
[Πηγή:]www.newsit.gr