Διακοπές: Μαγειρεύουν ή τρώνε στο χέρι οι τουρίστες αντί να πηγαίνουν σε ταβέρνες


Μειώνουν τα έξοδά τους σε φαγητό και ψυχαγωγία οι Έλληνες στις διακοπές τους, εξαιτίας των αυξημένων τιμών, σύμφωνα με τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), Λευτέρη Κιοσσέ, στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ, οι οικονομικές συνθήκες επηρεάζουν τις τουριστικές επιλογές και τις καταναλωτικές συνήθειες στις διακοπές των τουριστών στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κιοσσές επισήμανε ότι η αύξηση του κόστους ζωής έχει ωθήσει πολλούς τουρίστες να προσαρμόσουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες.

Πολλοί τουρίστες, είτε εγχώριοι είτε ξένοι, προτιμούν να μειώσουν τις δαπάνες για γεύματα σε εστιατόρια, επιλέγοντας να μαγειρεύουν στα καταλύματά τους ή να αγοράζουν έτοιμο φαγητό από σούπερ μάρκετ και άλλες πηγές πώλησης. Αυτή η τάση δεν είναι νέα, καθώς είχε παρατηρηθεί και το προηγούμενο έτος, αλλά φέτος φαίνεται να είναι πιο έντονη.

Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ καταδεικνύει επίσης μια στροφή στις προτιμήσεις των καταλυμάτων. Οι τουρίστες δείχνουν προτίμηση για καταλύματα που προσφέρουν τη δυνατότητα μαγειρέματος, όπως εξοχικά σπίτια και τροχόσπιτα, αντί για παραδοσιακά ξενοδοχεία με ημιδιατροφή ή πλήρη διατροφή.

Επιπλέον, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως διακοπές με ιστιοπλοϊκά, όπου οι τουρίστες μπορούν να μαγειρεύουν στα σκάφη τους.

Παρά την ακρίβεια, το φαγητό στην Ελλάδα θεωρείται ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κ. Κιοσσές επεσήμανε ότι οι τιμές στα ελληνικά σούπερ μάρκετ είναι συχνά χαμηλότερες, ιδιαίτερα σε σχέση με χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτή η ανταγωνιστικότητα στις τιμές ενθαρρύνει τους τουρίστες να ψωνίζουν από σούπερ μάρκετ και άλλες πηγές λιανικής πώλησης για να καλύψουν τις ανάγκες τους κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Μια ακόμη σημαντική παράμετρος που επηρεάζει τον τουρισμό είναι η έντονη εποχικότητα στην Ελλάδα. Το καλοκαίρι, τα νησιά της χώρας υποδέχονται πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από ό,τι τον υπόλοιπο χρόνο, γεγονός που ασκεί πίεση στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Τα σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις λιανικής πρέπει να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες αγαθών για να καλύψουν τις ανάγκες αυτής της περιόδου, κάτι που αποτελεί σημαντική πρόκληση.

Πηγή: ΕΡΤ

To άρθρο Διακοπές: Μαγειρεύουν ή τρώνε στο χέρι οι τουρίστες αντί να πηγαίνουν σε ταβέρνες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

[Πηγή:]www.newsit.gr

Ροή Ειδήσεων

ΟΗΕ: Οι συσκευές επικοινωνίας παγιδεύτηκαν με εκρηκτικά πριν φθάσουν στον Λίβανο

Τι αναφέρει η λιβανέζικη διπλωματική αποστολή στα Ηνωμένα...

Αυτοψία- Φαράγγι Σαμαριάς: Θέλει μεγάλη προσοχή- Ο κίνδυνος ακόμη υπάρχει

Αυτοψία στο Φαράγγι της Σαμαριάς μετά τον θάνατο...

Αυτοψία- Φαράγγι Σαμαριάς: Θέλει μεγάλη προσοχή- Ο κίνδυνος ακόμη υπάρχει

Αυτοψία στο Φαράγγι της Σαμαριάς μετά τον θάνατο τουρίστριας από κατολίσθηση   ...

Γεραπετρίτης: Το επιτελικό κράτος έχει αλλάξει το υπόδειγμα διακυβέρνησης στη χώρα

«Φταίει το επιτελικό κράτος για το γεγονός ότι δεν έχει υδροδότηση ένα χωριό, για το γεγονός ότι έπεσε πολύ χιόνι ή πολύ βροχή»,...