Λειψυδρία: Τα νέα μέτρα, τι θα γίνει με τα τιμολόγια ύδρευσης – Επεκτείνεται η ΕΥΔΑΠ σε υπόλοιπο Αττικής, Κορινθία, Βοιωτία και Φωκίδα


Τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας παρουσιάζει σήμερα (11.9.24), ο Υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε ειδική συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.

Στην αρχή της παρουσίασης για την λειψυδρία, ο κος Σκυλακάκης έκανε ειδική αναφορά στο βαθμό που εκδηλώνεται το πρόβλημα της λειψυδρίας ανά περιφέρεια της χώρας.

Συγκεκριμένα, ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπ. Ενέργείας είναι μία νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση κοστολόγησης – τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος.

Στην ΚΥΑ αυτή θα προβλέπονται σαφείς και διαφανείς κανόνες, σύμφωνα με την οδηγία 2000/60 που απαιτεί πλήρη ανάκτηση κόστους υπηρεσιών ύδατος.

Τα τιμολόγια, σύμφωνα με τον κο Σκυλακάκη, καθορίζονται από τον πάροχο και ελέγχονται από την ΡΑΑΕΥ, ενώ δεν μπορούν, ως γενικώς κανόνας, να αυξηθούν περισσότερο από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Καταναλωτή (σ.σ. πληθωρισμό).

Επίσης, o Υπουργός ενέργειας έκανε λόγο για μία μεταρρύθμιση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης με τη δημιουργία ισχυρότερων παρόχων με μείωση του αριθμού τους στο 1/4.

Θα προχωρήσει η επέκταση της ΕΥΔΑΠ τουλάχιστον σε λοιπή Αττική, Κορινθία, Βοιωτία και Φωκίδα.

Επίσης θα υπάρξει επέκταση της ΕΥΔΑΘ (Θεσσαλονίκη) σε λοιπή Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ενώ στην υπόλοιπη χώρα, θα υπάρξει 1 πάροχος ανά περιφερειακή ενότητα.

Επίσης, θα θεσπιστεί διακανονισμός για το 75% των χρεών των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης προς τη ΔΕΗ. 

Επίσης, ο κος Σκυλακάκης ανακοίνωσε την ολοκλήρωση μελέτης από την Ακαδημία Αθηνών.

Σε σχέση με την Αττική ανέφερε πως δεν υπάρχει άμεσο ζήτημα επάρκειας νερού, εκτός από νησιά τους θερινούς μήνες και οικισμούς που υδροδοτούνται από την ΕΥΔΑΠ, σημειώνοντας την ανάγκη μεσοπρόθεσμης ενίσχυσης των απολήψιμων ποσοτήτων.

Ειδικά για την Αττκή, ο κος Σκυλακάκης ανακοίνωσε μέτρα σε τρία επίπεδα: Βραχυχρόνια, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Έντονα είναι τα προβλήματα επάρκειας στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, σύμφωνα με τον κο Σκυλακάκη. 

Ο ίδιος σημείωσε, μεταξύ, άλλων, πως υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης της ύδρευσης και της άρδευσης αλλά και πλημμυρικών συμβάντων.

Ο κος Σκυλακάκης τόνισε πως υπάρχει εξάρτηση με υπόγεια νερά, με τον αγροτικό τομέα να ευθύνεται για το 85% της απόληψης υδάτων, ενώ η κλιματική κρίση επιδεινώνει την κατάσταση.

Ο υπουργός Ενέργειας τόνισε πως λόγω διετούς ανομβρίας υφίστανται σημαντικές πιέσεις και σε άλλες περιοχές, όπως στην Αττική, ενώ σημείωσε το ζήτημα του κατακερματισμού των αρμοδιοτήτων. 

Μεταξύ των επενδύσεων που προτείνουν οι πάροχοι είναι η μείωση διαρροών.

Επίσης, ο κος Σκυλακάκης ανέφερε σειρά πηγών χρηματοδότησης, όπως το ΕΣΠΑ, μέσω της υλοποίησης μεταφερόμενων έργων από την προηγούμενη περίοδο2014 -2020.

 

Άλλη πηγή χρηματοδότησης μπορεί να είναι το τέλος ανθεκτικότητας, έσοδα από δικαιώματα εκπομπών (10 εκατ. στο Υπ. Ναυτιλίας).

O κος Σκυλακάκης έκανε παραπέρα αναφορά στα κριτήρια επιλογής στα έργα αφαλάτωσης (50 εκατ. ευρώ).

To άρθρο Λειψυδρία: Τα νέα μέτρα, τι θα γίνει με τα τιμολόγια ύδρευσης – Επεκτείνεται η ΕΥΔΑΠ σε υπόλοιπο Αττικής, Κορινθία, Βοιωτία και Φωκίδα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

[Πηγή:]www.newsit.gr

Ροή Ειδήσεων

Chelsea Hotel: Πωλείται σε κομμάτια η εμβληματική φωτεινή επιγραφή

Το Chelsea Hotel χτίστηκε το 1880 και γρήγορα...

Άγνωστοι έκλεψαν 30 laptops από γραφεία του υπ. Κοινωνικής Συνοχής

H κλοπή έγινε αντιληπτή το πρωί της Τρίτης...

Καιρός : Η πρόγνωση του καιρού από τη Χριστίνα Σούζη

Η πρόγνωση του καιρού από τη Χριστίνα Σούζη  ...

Chelsea Hotel: Πωλείται σε κομμάτια η εμβληματική φωτεινή επιγραφή

Το Chelsea Hotel χτίστηκε το 1880 και γρήγορα έγινε τοπόσημο της πόλης και διάσημο σημείο συνάντησης συγγραφέων, καλλιτεχνών και μουσικών ...

Άγνωστοι έκλεψαν 30 laptops από γραφεία του υπ. Κοινωνικής Συνοχής

H κλοπή έγινε αντιληπτή το πρωί της Τρίτης - Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τον εντοπισμό και σύλληψη των δραστών ...

Ζαχαριάδης στον ΣΚΑΪ: «Ο Κασσελάκης ανέλαβε ένα κόμμα 18% και το έφτασε στο 8%»

«Αν συνεχιστούν οι κόντρες, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά θα διασπαστεί, αλλά θα εκραγεί - Πολύ σοβαρή η καταγγελία της Νοτοπούλου, να δοθούν όλα...