Στο τραπέζι κούρεμα πάνω από 50% στα κόκκινα δάνεια των αγροτικών συνεταιρισμών


Στο τραπέζι του διαλόγου μεταξύ υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και συνεταιρισμών των αγροτών θα τεθεί το ζήτημα του κουρέματος πάνω από 50% των κόκκινων δανείων των τελευταίων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsit.gr.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι προσαυξήσεις ΄-τα λεγόμενα «πανωτόκια» – στα κόκκινα δάνεια των συνεταιρισμών των αγροτών ξεπερνούν το 50% της συνολικής «κόκκινης» (δηλαδή μη εξυπηρετούμενης) οφειλής τους προς τις τράπεζες, η οποία -σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – ανέρχεται στα 3,8 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως οι προσαυξήσεις ξεπερνούν τα 1,9 δισ. ευρώ και οι οποίες θα πρέπει να κουρευτούν, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν κύκλοι της Εθνικής Ένωσης των Αγροτικών Συνεταιρισμών, με τους οποίους ήλθε σε επαφή το newsit.gr.

Ωστόσο, οι προσαυξήσεις δεν αποτελούν το ίδιο ποσοστό για όλους τους συνεταιρισμούς, δηλαδή για ένα μπορεί να ανέρχονται στο 20% και για ένα άλλο στο 60% επί της συνολικής κόκκινης οφειλή. Συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει μία οριζόντια διαγραφή των προσαυξήσεων στα κόκκινα δάνεια, αλλά για ορισμένους μπορεί να ανέρχεται σε 20% και 60% αντίστοιχα, βάσει των παραπάνω παραδειγμάτων.

Σημειώνεται πως στην εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ (7.9.24) από μεριάς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, αναφέρθηκε πως θα υπάρξει «σημαντική διαγραφή οφειλών στη βάση του λογιστικού υπολοίπου».

Επίσης, από πλευράς κου Τσιάρα αναφέρθηκε πως τα υφιστάμενα μη εξυπηρετούμενα αγροτικά δάνεια θα μεταβιβαστούν σε ένα «νέο, ισχυρό και ευέλικτο σχήμα που θα δημιουργεί σε σύμπραξη με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών».

Έγκυρες πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν πως το σχήμα αυτό θα συγκροτηθεί μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς (στην οποία ανήκουν τα περισσότερα κόκκινα αγροτικά δάνεια), της εταιρείας servicers που τα διαχειρίζεται και της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

To άρθρο Στο τραπέζι κούρεμα πάνω από 50% στα κόκκινα δάνεια των αγροτικών συνεταιρισμών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

[Πηγή:]www.newsit.gr

Ροή Ειδήσεων

Φωτιά στη Σαλαμίνα – Επιχειρούν εναέρια μέσα

Επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα και 2...

DW: «Μπαράζ» επαφών Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Με βαριά πολιτική αλλά και οικονομική ατζέντα αναμένεται...

Ρώμη: Σνελήφθη Ελληνοαυστραλός για τη δολοφονία δύο γυναικών στη Μελβούρνη πριν 47 χρόνια

Η Αυστραλιανή αστυνομία είχε κάνει λόγο για βάρβαρο, ακραίο έγκλημα και αργότερα, έκανε γνωστό ότι εντόπισε τον δράστη χάρη σε τεστ του dna ...

Φωτιά στη Σαλαμίνα – Επιχειρούν εναέρια μέσα

Επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα και 2 ελικόπτερα ...

DW: «Μπαράζ» επαφών Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Με βαριά πολιτική αλλά και οικονομική ατζέντα αναμένεται ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στις ΗΠΑ για τη ΓΣ του ΟΗΕ. Τετ-α-τετ με Κάμαλα Χάρις...