Ο Όμιλος παραγωγής δομικών χημικών, κονιαμάτων και χρωμάτων ISOMAT εγκαινίασε πρόσφατα τη νέα μονάδα παραγωγής EPS στον Άγιο Αθανάσιο της Θεσσαλονίκης, την κατασκευή της οποίας ολοκλήρωσε τον Ιούνιο του 2024.
Συγκεκριμένα, η νέα μονάδα παραγωγής EPS της ISOMAT άρχισε να λειτουργεί πιλοτικά το καλοκαίρι και από τις αρχές Σεπτεμβρίου βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, σε έναν ολοκαίνουριο και τεχνολογικά προηγμένο χώρο έκτασης 4.500 m2.
Στον χώρο αυτό παράγονται αρχικά τα ημιέτοιμα blocks με δυο ξεχωριστές γραμμές παραγωγής λευκών και γραφιτούχων προϊόντων σε μία πλατφόρμα, ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε ανάμιξή τους. Η εταιρεία συνεργάζεται στενά με τον γνωστό γερμανικό οίκο BASF για την προμήθεια πρώτης ύλης λευκής. Τα ημιέτοιμα προϊόντα, μετά την «ωρίμανσή» τους και τον ποιοτικό έλεγχο, οδηγούνται στην αυτόματη γραμμή κοπής και συσκευασίας η οποία διαθέτει και την state-of-the-art ρομποτική παλετοποίηση.
Υπενθυμίζεται πως ο Όμιλος, με πολυεθνικό χαρακτήρα και παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διαθέτει 3 μονάδες παραγωγής, εκ των οποίων η μία βρίσκεται στη μητρική εταιρεία στην Ελλάδα και οι άλλες δύο στις θυγατρικές του στη Ρουμανία και στη Σερβία.
Επιπλέον, διαθέτει 5 εμπορικές θυγατρικές σε Γερμανία, Ρωσία, Τουρκία, Βουλγαρία και Σλοβενία και εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως, με ένα πορτφόλιο που απαριθμεί πάνω από 350 προϊόντα.
Νέα μονάδα παραγωγής EPS
Η ISOMAT προχώρησε σε μία στρατηγική κίνηση καθετοποίησης της παρουσίας της στην εξωτερική θερμομόνωση, με τη λειτουργία της νέας μονάδας παραγωγής EPS (διογκωμένη πολυστερίνη).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η η εταιρεία έθεσε επενδυτικό πλάνο, προϋπολογισμού 23,5 εκατ. ευρώ, μέχρι το 2027 και η νέα μονάδα παραγωγής EPS εντάσσεται στο πλάνο αποτελώντας επένδυση ύψους 7 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιπες επενδύσεις αφορούν θεματοποίηση, τεχνολογικό εξοπλισμό για πιστοποίηση παραγωγής, νέες εγκαταστάσεις κ.α. Από 25% έως 30% του συνολικού ποσού του πλάνου επενδύσεων θα αφορά ακίνητα.
Η νέα μονάδα παραγωγής EPS θα αυξήσει την παραγωγή κονιαμάτων περίπου κατά 35% ανά ημέρα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ISOMAT Group, κ. Στέφανο Τζιρίτη.
Επιπρόσθετα, η νέα αυτή επένδυση αποτελεί την πρώτη στην Ελλάδα, και για την ώρα τη μοναδική του είδους της, που λειτουργεί με μηδενικές άμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό συμβαίνει, αφού η παραγωγή ατμού για την παραγωγή των θερμομονωτικών υλικών δεν προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, αλλά αποκλειστικά από ηλεκτρική ενέργεια, η οποία προέρχεται σε μεγάλο ποσοστό από ΑΠΕ. Η μονάδα διαθέτει, επίσης, σύστημα ανακύκλωσης των EPS με μηδενικά απόβλητα.
Η παραγωγική διαδικασία, βασιζόμενη σε προηγμένες τεχνολογίες και αυτοματισμούς, χωρίς την άμεση ανθρώπινη παρέμβαση, έχει μέγιστη δυναμικότητα 1.500 m3 ανά ημέρα (υπολογισμένη σε 2 βάρδιες), με δυνατότητα αύξησης ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ISOMAT, Θάνος Τζιρίτης, αναφέρει πως «απαντώντας στις ανάγκες της αγοράς και των συνεργατών μας, ενισχύουμε ακόμα περισσότερο τη δυναμική μας παρουσία στο κομμάτι της εξωτερικής θερμομόνωσης και της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, με μία υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής διογκωμένης πολυστερίνης. Στόχος μας είναι η αμεσότερη εξυπηρέτηση των επαγγελματιών που μας εμπιστεύονται και η πλήρης ανταπόκρισή μας στις ανάγκες του σήμερα».
Κερδοφορία για το 2023
Πάνω από 17 εκατ. ευρώ κυμαίνεται το EBITDA του Ομίλου για το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση πάνω από 17% σε σύγκριση με το 2022. Η μητρική εταιρεία είναι γύρω στα 16,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση πάνω από 25%.
«Το πρώτο πεντάμηνο του 2024 η ανάπτυξη της εταιρείας ήταν διψήφια, αλλά πλέον το πρώτο οκτάμηνο διαμορφώνεται σε μονοψήφια ανάπτυξη, φλερτάροντας με τη διψήφια. Ο Όμιλος συνολικά, επίσης, κινείται σε μονοψήφια νούμερα», δήλωσε η Διοίκηση της ISOMAT.
«Οπότε, είμαστε σε ρυθμούς ανάπτυξης. Έπεσε λίγο σε σύγκριση με το πρώτο πεντάμηνο, αλλά βρισκόμαστε σε αυξητικούς ρυθμούς πωλήσεων και φυσικά το ίδιο θα συμβεί και με την κερδοφορία μας. Μέχρι το τέλος του έτους αισιοδοξούμε ότι θα έχουμε μια πολύ καλή χρονιά όσον αφορά το κέρδος», συνέχισε η Διοίκηση.
«Το 2023 ήταν μια εξαιρετική χρονιά, αρκετά μακρυά από τα συνηθισμένα, ίσως από την επιστροφή από τον covid, οπότε το 2024 μπορεί να μην είναι στα ίδια δεδομένα», σύμφωνα με τον κ. Θάνο Τζιρίτη.
Σχετικά με τις εξαγορές, ο κ. Στέφανος Τζιρίτης τόνισε: «Οι εξαγορές πάντα μας ενδιαφέρουν είτε αφορούν την Ελλάδα είτε το εξωτερικό», αναφέροντας όμως ότι στον κλάδο τους δεν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα ώστε να πραγματοποιηθούν.
Εξαγωγές
Έχοντας πάνω από 350 προίοντα σε 8 διαφορετικές κατηγορίες, ο Όμιλος νιώθει ότι οφείλει να προσεγγίζει διαφορετικές αγορές. «Η Ελλάδα σαφώς και μας ενδιαφέρει, αλλά μας ενδιαφέρουν και οι αγορές εκτός Ελλάδας», επισήμανε ο κ. Θάνος Τζιρίτης.
Οι αγορές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον της ISOMAT στο εξωτερικό είναι αυτές που βρίσκονται οι θυγατρικές τους, κυρίως οι δύο παραγωγικές, Σερβία και Ρουμανία, αλλά και οι όμορες χώρες τους. Άλλες ενδιαφέρουσες αγορές για τον Όμιλο αποτελούν χώρες με εγγύτητα, όπως η ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης και πιο μακρυά, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιβηρική Χερσόνησος, η Αφρική και η Νοτιοανατολική Ασία.
Αναφορικά σε ερώτηση για εξαγωγές στη Ρωσία, η Διοίκηση της ISOMAT αποκλείει το ενδεχόμενο. «Λόγω του υψηλού μεταφορικού κόστους τα κονιάματα, παραδείγματος χάρη, που παράγουμε στη Σερβία, δεν μπορούν να φθάσουν στη Ρωσία και να είναι ανταγωνιστικά. Οπότε αυτό δεν μπορεί να συμβεί», σχολίασαν στελέχη της εταιρείας.
[Πηγή:]www.newsit.gr