Νέο εργοστάσιο παραγωγής χαλουμιού στην Κύπρο


Με μια λαμπερή γιορτή, αντάξια μιας ξεχωριστής επένδυσης, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία εγκαινίασε στην Κύπρο το νέο εργοστάσιο του Ομίλου για την παραγωγή χαλουμιού, του εκλεκτού αυτού τυριού που αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής των κατοίκων της Κύπρου στην πορεία των αιώνων.

Η εκδήλωση, με προσκεκλημένους από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, πραγματοποιήθηκε στον χώρο του εργοστασίου, στη βιομηχανική περιοχή του Τσερίου στη Λευκωσία. Η νέα μονάδα, που περιλαμβάνει κτίρια συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ., αποτελεί μια επένδυση η οποία αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για παραγωγική εγκατάσταση που παράγει χαλούμι ΠΟΠ και αναρή, με δυναμικότητα 18.000 τόνους χαλουμιού ετησίως η οποία ισοδυναμεί με το 40% της ετήσιας συνολικής ποσότητας της Κύπρου.

Το εργοστάσιο σχεδιάστηκε για να είναι ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον, εφαρμόζοντας «πράσινες» μεθόδους αξιοποίησης των παραγωγικών του πόρων.

Διαθέτει μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας λυμάτων όπου αποδομείται το οργανικό τους φορτίο και παράγεται βιοαέριο που αξιοποιείται ως καύσιμο καλύπτοντας μέρος των θερμικών αναγκών του. Μέρος της ανάγκης για ηλεκτρική ενέργεια καλύπτεται από φωτοβολταϊκά πάνελ ισχύος 3,2 ΜW.

Επίσης, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα της περιορισμένης ποσότητας νερού στο νησί, έχει σχεδιάσει μονάδα ανάκτησης του νερού από τα επεξεργασμένα λύματα του εργοστασίου ώστε να το διοχετεύει σε δευτερεύουσες χρήσεις.

Στις προδιαγραφές της επένδυσης αναφέρθηκε, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, η αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικά Γαλακτοκομεία κυρία Ζωή Σαράντη, ενώ την έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου υποδέχτηκε θερμά, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κυρία Μαρία Παναγιώτου, εκπρόσωπος και του Κυπρίου προέδρου.

Από πλευράς Ελληνικής κυβέρνησης παρέστησαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Χρήστος Κέλλας και ο βουλευτής – πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. Η βραδιά των εγκαινίων συνεχίστηκε με ένα ξεχωριστό δείπνο από κυπριακές σπεσιαλιτέ που ετοίμασε ο executive σεφ Ανδρέας Ανδρέου, και ολοκληρώθηκε με ένα μεγάλο πάρτι υπό τις μελωδίες μιας υπέροχης μπάντας.

[Πηγή:]www.newsit.gr

Ροή Ειδήσεων

Αλ Φαγέντ: Ακόμα 40 καταγγελίες στην αστυνομία για βιασμό και επίθεση

Οι καταγγελίες αυτές έρχονται μετά από το ντοκιμαντέρ...

Συναυλία για τα Τέμπη: Σήμερα το βράδυ στο Καλιμάρμαρο – Και live streaming)

Στη συναυλία θα δώσουν το «παρών» αφιλοκερδώς αρκετοί...

ΣΥΡΙΖΑ: Καταθέτει αίτημα προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα σύστασης προανακριτικής από...

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς επέστρεψε στην Ελλάδα και φωτογράφησε την Ακρόπολη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς επέστρεψε στην Ελλάδα μετά τη...

Αλ Φαγέντ: Ακόμα 40 καταγγελίες στην αστυνομία για βιασμό και επίθεση

Οι καταγγελίες αυτές έρχονται μετά από το ντοκιμαντέρ που προέβαλε το BBC για το σκοτεινό πρόσωπο του παλαιού ιδιοκτήτη των Harrods ...

Συναυλία για τα Τέμπη: Σήμερα το βράδυ στο Καλιμάρμαρο – Και live streaming)

Στη συναυλία θα δώσουν το «παρών» αφιλοκερδώς αρκετοί καλλιτέχνες - Οι πόρτες ανοίγουν στις 17:00, με ώρα έναρξης της συναυλίας στις 19:00.  ...

ΣΥΡΙΖΑ: Καταθέτει αίτημα προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα σύστασης προανακριτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ θα αφορά 3 πολιτικά πρόσωπα ...