Κίνα: Προς μαζική έξοδο ξένων εργαζομένων και εταιρειών;

Στη Σαγκάη από την άλλη μετρούν αντίστροφα για την προαναγγελθείσα πλήρη άρση του lockdown την 1η Ιουνίου, έπειτα από σχεδόν δύο μήνες εγκλεισμού του πληθυσμού και παραγωγικού «εμφράγματος» στην οικονομική «καρδιά» της Κίνας.

Με τις αρρυθμίες να παραμένουν, η μοίρα της Σαγκάης μπορεί να αποδειχθεί τελικά πιο καθοριστική απ’ ότι αυτή της κινεζικής πρωτεύσας για την επενδυτική εμπιστοσύνη και το επιχειρηματικό περιβάλλον στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη.

Τα μέχρι στιγμής δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά.

Πολλές πολυεθνικές αναφέρουν σημαντική πτώση των πωλήσεων και μείωση της κερδοφορίας στο πρώτο τρίμηνο.

Με τη μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον παρούσα, την κινεζική ηγεσία να παραμένει προσηλωμένη στην πολιτική zero-COVID και τη χώρα να χάνει το στόχο για ανάπτυξη 5,5% για φέτος, πληθαίνουν τα μηνύματα ότι σημαντικός αριθμός ξένων εργαζομένων και εταιρειών εξετάζουν σχέδια φυγής από την Κίνα, προς το παρόν ή οριστικά.

Κάποιοι κουνάνε ήδη «μαντήλι»

Μετά τα πρώτα κιόλας μέτρα που άρχισαν να εφαρμόζονται στην πόλη, διαδικτυακή έρευνα του τοπικού περιοδικού That’s Shanghai έδειξε ότι 85% των αλλοδαπών κατοίκων της «επανεξετάζουν το μέλλον τους στην Κίνα».

Σχεδόν ένας στους δύο (48%) δήλωσε ότι σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα στον επόμενο χρόνο.

Πάνω από το 80% των εταιρειών που ρωτήθηκαν περίπου την ίδια περίοδο από το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα ανέφεραν ότι η πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων» είχε μετατρέψει σε πρόκληση την προσέλκυση νέων εργαζόμενων από το εξωτερικό ή ακόμη και τη διατήρηση του ξένου προσωπικό τους.

Οι περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις στη χώρα, ανέφερε,  έχουν ουσιαστικά παγώσει τα επενδυτικά σχέδια για το 2022.

Έρευνα του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα αυτόν τον μήνα δείχνει ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ξένων εργαζομένων σχεδιάζει να φύγει, με το 10% να σκοπεύει να το κάνει πριν καν λήξει η σύμβαση εργασίας.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων εταιρειών από το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο δήλωσε ότι εξετάζει τη μεταφορά υφιστάμενων ή υπό σχεδιασμό επενδύσεων εκτός Κίνας: αριθμός υπερδιπλάσιος συγκριτικά με τις αρχές του έτους.

Η Airbnb ήδη ανακοίνωσε επ’ αόριστον αναστολή των εγχώριων δραστηριοτήτων της στην ηπειρωτική χώρα, αρχής γενομένης από τις 30 Ιουλίου.

Η απόφαση ελήφθη εν μέσω lockdown, ταξιδιωτικών περιορισμών και της πολιτικής zero-COVID, αλλά και χαμηλής κερδοφορίας (μόλις 1% του συνόλου των εσόδων της εταιρείας) τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας και του εγχώριου ανταγωνισμού.

H πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης σκοπεύει πάντως να διατηρήσει το γραφείο στο Πεκίνο για τα ταξίδια Κινέζων στο εξωτερικό. Όταν βέβαια αυτά επιτραπούν…

Αρνητικές τάσεις

Εν μέσω κλιμακούμενων περιοριστικών μέτρων λόγω της COVID-19 στην Κίνα, οι ερωτηθέντες στην έρευνα του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ανέφεραν ότι τα σημαντικότερα εμπόδια στην παραγωγική ικανότητα της εταιρείας τους ήταν οι ελλείψεις στη διαθεσιμότητα logistics (69%), πρώτων υλών και προ-παραγόμενων προϊόντων (69%), αδειών μεταφοράς (56%), όλο και περισσότερων εργαζομένων που μπαίνουν σε αυτοαπομόνωση (56%) ή σε καραντίνα στον τόπο διαμονής τους (43%) και «αβεβαιότητα λόγω των ταχέως μεταβαλλόμενων πολιτικών» (41%).

Στο μεσοδιάστημα «η πίεση από διεθνείς πελάτες αυξάνεται, ενόσω  η εμπιστοσύνη στις κινεζικές αλυσίδες εφοδιασμού μειώνεται», επισημαίνει ο Μαξιμίλιαν Μπούτεκ, εκτελεστικός διευθυντής του Επιμελητηρίου στη Σαγκάη.

Κι αν και «οι αλυσίδες ανεφοδιασμού δεν μπορούν να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη», επισημαίνει, «όσο παρατείνονται οι διαταράξεις τους στην Κίνα χωρίς σημάδια βελτίωσης, τόσο περισσότερες από αυτές τις αλυσίδες θα μεταφερθούν συν τω χρόνω σε άλλες χώρες εκτός Κίνας».

Τα σκληρά lockdown έχουν ήδη πλήξει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, που δοκιμάστηκε ήδη από τις «Συμπληγάδες» του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, τις εκροές κεφαλαίων, την περσινή καταστολή των τεχνολογικών κολοσσών και την απομόχλευση του κλάδου των ακινήτων.

Η στάση του Πεκίνου στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και απέναντι στη Μόσχα εν γένει εν μέσω του νέου Ψυχρού Πολέμου με τη Δύση, οι αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και το ενδεχόμενο μιας κινεζικής επίθεσης στην Ταϊβάν επιβαρύνουν κι άλλο το επιχειρηματικό κλίμα.

Η αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων σε γουάν που κατέχονται από ξένους μειώθηκε κατά περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο γιουάν (150 δισεκατομμύρια δολάρια) τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, τη μεγαλύτερη πτώση που καταγράφηκε ποτέ, υπογραμμίζει ο Economist.

Για φέτος, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), με έδρα την Ουάσιγκτον, προβλέπει εκροή κεφαλαίων ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος από την Κίνα, έναντι 129 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.

Διλήμματα της επόμενης ημέρας

Οι οικονομικοί δείκτες της Κίνας έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τον Μάρτιο, ιδιαίτερα τον Απρίλιο, παραδέχθηκε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ σε συνεδρίαση για την οικονομία.

Οι οικονομικές δυσκολίες σε κάποιους κλάδους είναι ακόμα μεγαλύτερες απ’ ό,τι το 2020 με το ξέσπασμα της Covid-19, επεσήμανε.

Όμως το Πεκίνο θα επιδιώξει ικανοποιητική οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο, διαβεβαίωσε. Και προανήγγειλε την παρουσίαση έως τα τέλη Μαΐου ενός λεπτομερούς «οδικού χάρτη» με στόχο τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης.

Γίνεται λόγος για γενναία πακέτα στήριξης της οικονομίας και τόνωσης της απασχόλησης. Προωθούνται πιστώσεις φόρου σε περισσότερους τομείς και περαιτέρω μειώσεις φόρου κατά 140 δισεκατομμύρια γουάν, φτάνοντας σε σύνολο τα 2,64 τρισεκατομμύρια γιουάν σε ετήσια βάση.

Η τελευταία απόφαση της Κεντρικής τράπεζας της Κίνας εν τω μεταξύ να μειώσει το βασικό επιτόκιο χορήγησης δανείων διάρκειας πέντε ετών ή περισσότερο (4,45% από 4,6%) αναμένεται να τονώσει το κλίμα.

Αρκετοί αναλυτές αναμένουν πάντως ότι οι εκροές θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια γύρω από την οικονομική πολιτική.

Σαφέστερα και πιο ολοκληρωμένα μηνύματα αναμένονται στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, το φθινόπωρο, οπότε αναμένεται να ανανεωθεί για άλλα πέντε χρόνια η θητεία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ και να δοθούν οι κατευθυντήριες για τα επόμενα κρίσιμα χρόνια της ανέλιξης της Κίνας.

Η παραμονή θα κρατήσει τις εταιρείες ανταγωνιστικές μετά την επιστροφή της Κίνας στην κανονικότητα, υποστηρίζει ο Νταγκ Μπάρι, διευθυντής επικοινωνίας του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΗΠΑ-Κίνας, με έδρα την Ουάσιγκτον.

Πρόκειται για δέλεαρ και ταυτόχρονα για «στοίχημα», τονίζουν ειδικοί, κυρίως για επιχειρήσεις που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντέξουν μέχρι να ανοίξουν ξανά οι πόλεις και να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά στον κόσμο.

Ροή Ειδήσεων

Συγκλονίζει το Ιράν: Ακτιβιστής έραψε τα χείλη του σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Γνωστός ακτιβιστής στο Ιράν ράβει καθημερινά τα χείλη...

Τι δηλώνει ο δικηγόρος του ανθρώπου που έστειλε την Μουρτζούκου στο κρατητήριο

Ο εντολέας μου αισθάνεται ανακουφισμένος αυτή τη στιγμή,...

Αθήνας για Χακάν Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε

Επίσης, τονίζουν διπλωματικές πηγές, δεν υπήρξε συμφωνία για...

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα ανανέωσε το συμβόλαιό του με τη Μάντσεστερ Σίτι

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα ανανέωσε το συμβόλαιό του με...

Συγκλονίζει το Ιράν: Ακτιβιστής έραψε τα χείλη του σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Γνωστός ακτιβιστής στο Ιράν ράβει καθημερινά τα χείλη του και διαμαρτύρεται στους δρόμους της Τεχεράνης, για την αναφερόμενη αυτοκτονία ενός άλλου ακτιβιστή ...

Τι δηλώνει ο δικηγόρος του ανθρώπου που έστειλε την Μουρτζούκου στο κρατητήριο

Ο εντολέας μου αισθάνεται ανακουφισμένος αυτή τη στιγμή, ο διασυρμός του είναι τεράστιος και είναι σημαντικό γεγονός γι΄αυτόν η σύλληψη σε ψυχολογικό επίπεδο...

Αθήνας για Χακάν Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε

Επίσης, τονίζουν διπλωματικές πηγές, δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.  ...