Κ. Σκρέκας: Σύζευξη της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τη βουλγαρική

Τη σύζευξη της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την βουλγαρική και την δημιουργία αγοράς φυσικού αερίου στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος για το χρηματιστήριο ενέργειας.

Όπως τόνισε ο υπουργός οι στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση, δηλαδή την απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής και το πέρασμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με καύσιμο – γέφυρα το φυσικό αέριο δεν μπορεί να επιτευχθούν χωρίς το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το οποίο διαμορφώνει ένα διαφανές πλαίσιο με αξιόπιστες τιμές, προωθεί τον ανταγωνισμό, παρέχει αντιστάθμιση κινδύνου και μειώνει τον χρηματοπιστωτικό κίνδυνο.

Η ελληνική αγορά λειτουργεί ήδη σε σύζευξη με την ιταλική και η ολοκλήρωση της σύζευξης με την βουλγαρική ως το τέλος του χρόνου – σημείωσε ο κ. Σκρέκας – θα βελτιώσει την χρήση των διασυνδέσεων, θα οδηγήσει σε αύξηση του ανταγωνισμού και θα επιτρέψει εξαγωγές ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όταν προκύψει ζήτημα περίσσειας παραγωγής πράσινης ενέργειας που δεν θα μπορεί να καταναλωθεί εγχώρια.

Ο πρόεδρος του ΣΒΕ και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας Αθανάσιος Σαββάκης τόνισε πως το Χρηματιστήριο πρέπει να λειτουργήσει και για τον εξορθολογισμό του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία ενώ πρόσθεσε πως “φιλοδοξούμε το τρέχον έτος να θέσουμε τις βάσεις για μετατροπή της χώρας σε περιφερειακό εμπορικό κόμβο διαμετακόμισης και τιμολόγησης φυσικού αερίου”.

Στο τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας σημειώνοντας πως σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο και τον ΑΔΜΗΕ θα εξευρεθούν τρόποι συμμετοχής των μονάδων αυτών στην αγορά ενέργειας.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Χρήστος Ιωάννου υπογράμμισε τη σημασία των παραγώγων για την αντιστάθμιση του κινδύνου στην αγορά ενέργειας και έθεσε ως προτεραιότητα τη λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου.

Ο πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ Γιάννος Μιχόπουλος σημείωσε πως ο κλάδος του αγωγού φυσικού αερίου προς τη Δυτική Μακεδονία παραμένει στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Διαχειριστή, ανεξάρτητα από την ένταξη του στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ανέφερε ακόμη πως η δημιουργία υποδομών διακίνησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Πάτρα θα επιτρέψει την διάδοση του καυσίμου αλλά και την ανάπτυξη του λιμανιού της πόλης ως σημείο εφοδιασμού πλοίων.

Ο Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της MYTILINEOS Ντίνος Μπενρουμπή, υπογράμμισε πως η μετάβαση στο νέο μοντέλο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έγινε ομαλά, συνέστησε ωστόσο στους μη καθετοποιημένους προμηθευτές (όσους δηλαδή δεν διαθέτουν και παραγωγή ενέργειας) να αντισταθμίσουν το ρίσκο αγοράζοντας παράγωγα που θα τους προστατεύουν από απρόβλεπτες διακυμάνσεις των τιμών.

Τέλος ο Σπύρος Κιαρτζής, Διευθυντής Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας, του ομίλου ΕΛΠΕ υπογράμμισε την ανάγκη επενδύσεων στα δίκτυα και διασφάλισης ενός σταθερού πλαισίου που θα επιτρέψει την ωρίμανση της αγοράς και τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης.

Σας άρεσε το άρθρο;

Μη φύγετε χωρίς να μας αφήσετε 👍 Like

Για περισσότερα Νέα και Ειδήσεις πατήστε για να εισέλθετε στην σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας κάνοντας – 👍Like

Ροή Ειδήσεων

Τραγωδία στη Βοιωτία: Μηχάνημα έργων έπεσε σε γκρεμό 100 μέτρων

Τραγωδία στη Βοιωτία, με 58χρονο χειριστή μηχανημάτων έργων να...

Αποδεσμεύεται η αστυνομία από την επίδοση δικαστικών εγγράφων – Ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες

Την Τετάρτη εισάγεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία,...

Εξόφλησε την Gazprom σε ευρώ για φυσικό αέριο Απριλίου

Η ΔΕΠΑ κατέβαλε στη ρωσική Gazprom το αντίτιμο για...

Προσφυγικό: Η Τουρκία θέλει να διώξει 1 εκατ. Σύρους πρόσφυγες έως το 2023

Ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» που αντιμετωπίζει ο Ταγίπ...

Τραγωδία στη Βοιωτία: Μηχάνημα έργων έπεσε σε γκρεμό 100 μέτρων

Τραγωδία στη Βοιωτία, με 58χρονο χειριστή μηχανημάτων έργων να χάνει τη ζωή του, όταν βρέθηκε με το επαγγελματικό του όχημα σε γκρεμό 100 μέτρων! Όπως...

Αποδεσμεύεται η αστυνομία από την επίδοση δικαστικών εγγράφων – Ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες

Την Τετάρτη εισάγεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο «Ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων και...

Εξόφλησε την Gazprom σε ευρώ για φυσικό αέριο Απριλίου

Η ΔΕΠΑ κατέβαλε στη ρωσική Gazprom το αντίτιμο για τις προμήθειες φυσικού αερίου του Απριλίου 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες η πληρωμή πραγματοποιήθηκε σε ευρώ. Όπως...