Ενεργειακή κρίση: Τα ορυκτά καύσιμα εκθρόνισαν τις ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή της ΕΕ


Τα ορυκτά καύσιμα ανέλαβαν και πάλι τα «ηνία» στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat συνολικά για το 2021.

Μετά από μια μακρά περίοδο εθνικών lockdown και περιοριστικών μέτρων που εισήχθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 το 2020, το 2021 σημειώθηκε ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας σε πολλές χώρες της ΕΕ, γεγονός που επηρέασε τη χρήση ενέργειας στην Ενωση.

Διαβάστε επίσης:

Η συνολική παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 4,2% σε σύγκριση με το 2020, και τα ορυκτά καύσιμα πλέον αποτελούν την κύρια πηγή, ενώ ένα χρόνο πριν, το 2020, η κατηγορία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είχε ξεπεράσει τα ορυκτά καύσιμα.

Η ηλιακή ενέργεια πρωταγωνιστεί στις ΑΠΕ

Ειδικότερα, όσον αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα προκαταρκτικά στοιχεία για το 2021 δείχνουν ότι στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια, αυξήθηκε το ποσοστό της ηλιακής ενέργεια (+13,0%), ενώ έπονται τα στερεά βιοκαύσιμα (+9,6%). Αντίθετα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικά εργοστάσια και αιολική ενέργεια μειώθηκε (-1,2% και -3,0%, αντίστοιχα).

Ταυτόχρονα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορισμένα στερεά ορυκτά καύσιμα αυξήθηκε σημαντικά το 2021, όπως ο λιθάνθρακας (+25,6%) και λιγνίτης (+16,2 %).

Σε σύγκριση με το 2020, η παραγωγή ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής αυξήθηκε κατά 7,0%.

Τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ είχε η πυρηνική ενέργεια με 731 τεραβατώρες (TWh), το φυσικό αέριο (550 TWh), η αιολική ενέργεια (386 TWh), η υδροηλεκτρική ενέργεια (370 TWh). ), ο λιγνίτης (227 TWh), ο λιθάνθρακας (193 TWh) και η ηλιακή ενέργεια (163 TWh).

Τα ορυκτά καύσιμα στην ΕΕ

Η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων αυξήθηκε αλλά παραμένει κάτω από τα επίπεδα του 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία του 2021 δείχνουν αύξηση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ, αντανακλώντας την οικονομική ανάκαμψη του μπλοκ, καθώς και την επιστροφή της ζωής των ανθρώπων σε ένα κάπως φυσιολογικό επίπεδο κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, ακόμη κι αν σε κάποιες περιόδους εφαρμόστηκαν κάποια περιοριστικά μέτρα.


Μετά τη μαζική πτώση της κατανάλωσης πετρελαιοειδών κατά 12,4% το 2020, το 2021, οι εκτιμήσεις δείχνουν αύξηση 5,0% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά ακόμα κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Σε σύγκριση με το 2019, τα στοιχεία του 2021 δείχνουν 8,1% χαμηλότερη κατανάλωση πετρελαιοειδών.

Μπορεί πάντως τα στερεά ορυκτά καύσιμα να αυξήθηκαν κατά 13,7% το 2021 σε σύγκριση με το 2020, όταν καταγράφουν τη χαμηλότερη τιμή – περίπου 426.658 χιλιάδες τόνους- ωστόσο παραμένουν στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990. Το 2019, η κατανάλωση στερεών ορυκτών καυσίμων εξακολουθεί να είναι κάτω από αυτό το επίπεδο, σημειώνοντας πτώση κατά 8,0%. Αυτή η εξέλιξη είναι αναμενόμενη, δεδομένων των στόχων της ΕΕ για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Το 2021, η κατανάλωση άνθρακα (λιγνίτης και λιθάνθρακας) αυξήθηκε αλλά παρέμεινε κάτω από τα επίπεδα του 2019 και στο δεύτερο χαμηλότερο σημείο από το 1990, υποδηλώνοντας τη συνεχιζόμενη πτώση μετά τις επιπτώσεις της πανδημίας σε συνδυασμό με την εφαρμογή πολιτικών εξόδου από τον άνθρακα.

Σε σύγκριση με το 2020, τα προσωρινά στοιχεία του 2021 δείχνουν αυξήσεις κατά 14,7% για τον λιθάνθρακα και 12,8% για τον λιθάνθρακα, αλλά σε σύγκριση με το 2019, η κατανάλωση μειώθηκε κατά 7,2% και 9,5%, αντίστοιχα.

Φυσικό αέριο

Ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύονταν, ιδιαίτερα το δεύτερο εξάμηνο του 2021, η κατανάλωση ήταν η υψηλότερη που καταγράφηκε τα τελευταία δέκα χρόνια στην ΕΕ, φτάνοντας τα 15,8 εκατομμύρια terajoules (TJ), σημειώνοντας αύξηση 3,9% σε σύγκριση με το 2020.

Οι καθαρές εισαγωγές φυσικού αερίου αποτελούσαν το 86,4% της εσωτερικής κατανάλωσης στην ΕΕ το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 4,0% σε σύγκριση με το 2020. Το 2021, μόνο 1,7 εκατομμύρια TJ φυσικού αερίου προήλθαν από την εγχώρια παραγωγή, παρουσιάζοντας πτώση 8,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι αναλήψεις αποθεμάτων (μειώσεις στο αποθηκευμένο φυσικό αέριο) το 2020 και το 2021 κατέγραψαν τα υψηλότερα επίπεδα από το 1990 (το πρώτο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία).

Πηγή: OT.grΡοή Ειδήσεων

Φωτιά τώρα στη Σπιάντζα Πύργου Ηλείας

Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες...

Πανικός στην υποδοχή του Αλέξις Σάντσες από οπαδούς της Μαρσέιγ

Οι λεπτομέρειες απομένουν μόνο για να ανακοινωθεί και...

Ανδρουλάκης-Παρακολούθηση: Παρακρατικές μέθοδοι – Όχι ενημέρωση στο αυτί

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζει πως η παράταξή...

G7: Η Μόσχα θέτει σε κίνδυνο τη Ζαπορίζια με την κατάληψη του σταθμού

Η Ομάδα των Επτά εκφράζει, επίσης, τη βαθιά...

Φωτιά τώρα στη Σπιάντζα Πύργου Ηλείας

Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Φωτιά εκδηλώθηκε σε...

Πανικός στην υποδοχή του Αλέξις Σάντσες από οπαδούς της Μαρσέιγ

Οι λεπτομέρειες απομένουν μόνο για να ανακοινωθεί και επίσημα από την Μαρσέιγ ο Αλέξις Σάντσες ο οποίος άφησε την Ιταλία και την Ίντερ...

Ανδρουλάκης-Παρακολούθηση: Παρακρατικές μέθοδοι – Όχι ενημέρωση στο αυτί

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζει πως η παράταξή του και η πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου της χώρας, «σας δείχνει την πόρτα της εξόδου...