Στο 1 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ταμείων – Ανοιχτή πληγή οι εκκρεμείς συντάξεις

Αναμονή 213.000 αιτήσεων

Ανοιχτή πληγή για το ασφαλιστικό σύστημα, παραμένουν οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Συνολικά, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ταμείων αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ στην αναμονή βρίσκονται 213.000 αιτήσεις για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ.

Το ζήτημα των εκκρεμοτήτων ως προς την συνταξιοδότηση, βρίσκεται σταθερά στο μικροσκόπιο των δανειστών και θα αποτελέσει ένα από τα θέματα της ατζέντας κατά την αξιολόγηση της εθνικής οικονομίας.

Στο μεταξύ, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη περικοπής των συντάξεων το 2019, σε περίπτωση που αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι το Ταμείο έχει δώσει τελεσίγραφο να υπάρξει κατάληξη στο ζήτημα του χρέους μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαϊου, ζητώντας αυτόματη ελάφρυνσή του.

ΕΤΕΑΕΠ
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) θα προχωρήσει εντός των επομένων ημερών στην έκδοση περίπου 5.000 συντάξεων, προκειμένου να ξεμπλοκάρει το σύστημα.

Εξάλλου, ο προγραμματισμός πληρωμών του ΕΤΕΑΕΠ, ο οποίος έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών, προβλέπει περίπου 5.100 καταβολές εκκρεμών βοηθημάτων το μήνα, έως και τον Δεκέμβριο.

Ειδικά στο ΕΤΕΑΕΠ, εκκρεμεί η έκδοση 101.203 επικουρικών συντάξεων με κόστος 285 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και 36.102 εφάπαξ με κόστος 490 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών, ζητούν την έκδοση όλων των αιτήσεων κύριας συνταξιοδότησης του 2016, του 30% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν το 2017 και των αιτήσεων για επικουρική σύνταξη που υποβλήθηκαν μεταξύ 2015 και 2016, οι οποίες υπολογίζονται σε 13.800.

Να σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο, το 2017 οι αιτήσεις για επικουρική σύνταξη έφτασαν τις 1.000 κάθε μήνα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο ρυθμός κατάθεσης νέων αιτήσεων άγγιζε τις 2.500 το μήνα.

Ωστόσο, ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους, επισημαίνοντας ότι ο περιορισμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης είναι πρόσκαιρος, δεδομένου ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεμπλοκάρει η έκδοση των κύριων συντάξεων στο δημόσιο και κατά συνέπεια θα αυξηθούν παράλληλα τα αιτήματα για την χορήγηση επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ.