Η Αθήνα επικεφαλής των «Πόλεων-Πρωταθλητριών» στις δράσεις ενάντια στην ακραία ζέστηΜε πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή διαδικτυακή διεθνής σύσκεψη των ομολόγων του δημάρχων των «Πόλεων-Πρωταθλητριών», με αντικείμενο το σχέδιο και τις δράσεις ενάντια στην ακραία ζέστη.

Το δίκτυο City Champions for Heat Action του Οργανισμού Arsht-Rock και τα Ηνωμένα Έθνη υπέγραψαν  από τον Ιούνιο, την ενσωμάτωση της στρατηγικής για την ακραία ζέστη στους τομείς εργασίας του Habitat των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και σε όλο τον ΟΗΕ.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στην εναρκτήρια παρέμβασή του σημείωσε πως «η κλιματική κρίση είναι εδώ και πρέπει να δράσουμε άμεσα και στοχευμένα. Πλήττει περισσότερο από όλους, τις πόλεις και τους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς. Η Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι, έζησε από πρώτο χέρι την καταστροφική δύναμη της ακραίας ζέστης με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχει βιώσει ποτέ, σε έναν από τους ιστορικά μεγαλύτερους καύσωνες, που τον ακολούθησαν οι καταστροφικές περιαστικές πυρκαγιές. Έχουμε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες και στον πυρήνα όλων των δράσεων μας, είναι η θωράκιση της πόλης από τις συνέπειες της ακραίας ζέστης, καθώς και η προστασία των πιο εκτεθειμένων, στους κινδύνους της. Είμαι περήφανος που η Αθήνα πλέον τίθεται στο τιμόνι της κοινής μας προσπάθειας».

Στη διάσκεψη μετείχαν οι δήμαρχοι του Miami Dade-County, Daniella Levine-Cava, της Σεβίλλης, Antonio Muñoz, του Σαντιάγκο της Χιλής, Claudio Orrego, του Μοντερέι της Καλιφόρνιας, Luis Donaldo Colosio, και της Μελβούρνης, Sally Capp.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι έξι δήμαρχοι της πρωτοβουλίας City Champions for Heat Action του Οργανισμού Arsht-Rock αντάλλαξαν καλές πρακτικές και ιδέες που ήδη εφαρμόζουν στις πόλεις τους για την αντιμετώπιση της ακραίας ζέστης, του «σιωπηλού δολοφόνου», όπως τη χαρακτήρισαν. Και συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα της κοινής τους πορείας, προσδοκώντας να λάβει χαρακτήρα διεθνούς «σταυροφορίας».

crossorigin="anonymous">

Η Αθήνα αναδεικνύεται ως ο παγκόσμιος ηγέτης στην αντιμετώπιση της ακραίας ζέστης στις πόλεις και στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης του δήμου Αθηναίων (Chief Heat Officer), Λενιώ Μυριβήλη, αναλαμβάνει από τον ερχόμενο Νοέμβριο Global Chief Heat Officer στο UN Habitat των Ηνωμένων Εθνών. Ο διορισμός της αποτελεί αναγνώριση του ηγετικού ρόλου της Αθήνας.

«Τεράστια τιμή και ευθύνη. Πράγματι, πολλές στις πρωτεύουσες της Ευρώπης και του κόσμου και ανάμεσά τους η Αθήνα αναμένεται να αποδειχθούν πιο ευάλωτες στην αύξηση της θερμοκρασίας και στην λειψυδρία. Μπορούμε όμως να αναστρέψουμε αυτό το σενάριο και έχουμε ήδη δει πολλές πόλεις να καθίστανται πιο ανθεκτικές σε ζητήματα κλιματικής αλλαγής. Χρειάζεται όμως να δράσουμε ριζοσπαστικά και χρειάζεται να δράσουμε χθες!» ανέφερε για τοΝ νέο της ρόλο,  η Chief Heat Officer της Αθήνας, Λενιώ Μυριβήλη.

Οι City Champions for Heat Action (CCHA) επικεντρώνονται ειδικά στο θέμα της ακραίας ζέστης στις πόλεις και μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή μιας Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση της Αστικής Υπερθέρμανσης (GHAS), παρουσιάζοντας τις ανάγκες, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες των πόλεων, προκειμένου να προστατευθούν χιλιάδες ζωές και η οικονομία από τους κινδύνους που συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες, έτσι ώστε να ενθαρρύνουν την παγκόσμια δέσμευση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.Ροή Ειδήσεων

Ώρες αγωνίας για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του μοιραίου Phantom

Οι έρευνες πλέον επικεντρώνονται σε δύο σημεία όπου...

Μπαρτσελόνα – Μακάμπι Τελ Αβίβ 83-78: Επιστροφή στις νίκες για τους Καταλανούς

Η Μπαρτσελόνα δυσκολεύτηκε αρκετά κόντρα στη Μακάμπι Τελ...

ΗΠΑ: Προς νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία

Το πακέτο αναμένεται να ανακοινωθεί πιθανόν ακόμη κι...

Παπαγγελόπουλος στο ειδικό δικαστήριο: Η δεύτερη μέρα της απολογίας του

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλος, ανέφερε...

Ώρες αγωνίας για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του μοιραίου Phantom

Οι έρευνες πλέον επικεντρώνονται σε δύο σημεία όπου το βάθος ωστόσο είναι μεγάλο αφού ξεπερνά τα 800 με 1.000 μέτρα - Ανεμένεται και...

Μπαρτσελόνα – Μακάμπι Τελ Αβίβ 83-78: Επιστροφή στις νίκες για τους Καταλανούς

Η Μπαρτσελόνα δυσκολεύτηκε αρκετά κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, αλλά πήρε τη νίκη με 83-78 και άφησε πίσω της την ήττα την προηγούμενης...

ΗΠΑ: Προς νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία

Το πακέτο αναμένεται να ανακοινωθεί πιθανόν ακόμη κι εντός της εβδομάδας - Θα συμπεριλάβει όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς ...