Το θηλαστικό που γέννησε τους μύθους για τις Γοργόνες και τις Σειρήνες κινδυνεύει με εξαφάνισηΕξαφανισμένο είδος κηρύχτηκε στην Κίνα ένα θηλαστικό που συγγενεύει με τον τρίχεχο (γνωστό και ως μάνατο) – και λέγεται ότι ενέπνευσε αρχαίες ιστορίες για γοργόνες και σειρήνες.

Ο λόγος για το dugong. Μόνο τρία άτομα που ερωτήθηκαν από παράκτιες κοινότητες στην Κίνα ανέφεραν ότι είδαν dugong τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι γνωστό και ως ο πιο ευγενικός γίγαντας του ωκεανού εξαιτίας της αργής, χαλαρής κίνησής τους. Και μάλλον είναι αυτή που το έκανε ευάλωτο στην υπεραλίευση και στα ναυτιλιακά ατυχήματα.

Εξακολουθεί να υπάρχει αλλού στον κόσμο, αλλά αντιμετωπίζει παρόμοιες απειλές. Ο καθηγητής Samuel Turvey, από τη Zoological Society of London (ZSL), ο οποίος συνέγραψε την ερευνητική μελέτη, δήλωσε: «Η πιθανή εξαφάνιση του dugong στην Κίνα είναι μια καταστροφική απώλεια».

Οι επιστήμονες του ZSL και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών εξέτασαν όλα τα ιστορικά δεδομένα σχετικά με το πού είχαν βρεθεί προηγουμένως dugongs στην Κίνα. Διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν επαληθευμένες θεάσεις από επιστήμονες από το 2000.

Επιπλέον, οι ερευνητές στράφηκαν στους πολίτες και έλαβαν συνεντεύξεις από 788 μέλη της κοινότητας που ζουν σε εκείνες τις παράκτιες περιοχές, για να προσδιορίσουν πότε οι ντόπιοι είχαν δει για τελευταία φορά ένα. Κατά μέσο όρο, οι κάτοικοι ανέφεραν ότι δεν είχαν δει κανένα dugong επί 23 χρόνια. Μόνο τρεις άνθρωποι είχαν δει ένα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να κηρύξουν το dugong λειτουργικά εξαφανισμένο – που σημαίνει ότι «δεν είναι πλέον βιώσιμο είδος» όπως εξήγησε στο BBC η Heidi Ma, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ZSL.

Το dugong είναι ένας μοναδικός χαρακτήρας της θάλασσας. Με βάρος σχεδόν μισό τόνο, είναι το μόνο χορτοφάγο θαλάσσιο θηλαστικό. Παρόμοιο σε εμφάνιση και συμπεριφορά με τον μανάτο, διακρίνεται από την ουρά του που μοιάζει με εκείνη της φάλαινας, Πιστεύεται ότι χάρη στην ευγενική συμπεριφορά του ενέπνευσε αρχαίες θαλασσινές ιστορίες για γοργόνες.

Τα dugongs χρησιμοποιούν ευαίσθητες τρίχες στο άκρο του ρύγχους τους για να τραφούν με φύκια. 

naftemporiki.gr Ροή Ειδήσεων

Δημογραφικό: Σε αδιέξοδο η Ελλάδα – Οι μεγάλοι κίνδυνοι

Με τους θανάτους να ξεπερνούν τις γεννήσεις και...

«Πάρτι» της Δανίας κόντρα στην Γαλλία – Πρώτη θέση με Λιβάγια για την Κροατία

Η Γαλλία γλίτωσε τον υποβιβασμό στην δεύτερη κατηγορία...

Ηράκλειο: Νεκρός 27χρονος μοτοσικλετιστής σε τροχαίο

Πρόκειται για το 43ο θύμα της ασφάλτου στην...

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τα χθεσινά επεισόδια στα Εξάρχεια

Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός ενώ ένας 17 συνελήφθη σύμφωνα...

Δημογραφικό: Σε αδιέξοδο η Ελλάδα – Οι μεγάλοι κίνδυνοι

Με τους θανάτους να ξεπερνούν τις γεννήσεις και την Ελλάδα να έχει έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη, κοινός τόπος είναι πως...

«Πάρτι» της Δανίας κόντρα στην Γαλλία – Πρώτη θέση με Λιβάγια για την Κροατία

Η Γαλλία γλίτωσε τον υποβιβασμό στην δεύτερη κατηγορία παρά την ήττα με 2-0 στην έδρα της Δανίας. Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ παρέταξε μία ομάδα...

Ηράκλειο: Νεκρός 27χρονος μοτοσικλετιστής σε τροχαίο

Πρόκειται για το 43ο θύμα της ασφάλτου στην Κρήτη από την αρχή του έτους ...