Βίντεο με λύκους στην Πάρνηθα -«Πλησιάζουν πλέον σε περιοχές με ανθρώπινη παρουσία»

Άνοιξε η συζήτηση για τους λύκους στην Πάρνηθα μετά το πρόσφατο περιστατικό επίθεσης ενός λύκου, κοντά στο καταφύγιο Μπάφι, στο κατοικίδιο του δημοσιογράφου και διευθυντή προγράμματος του Myradio Νίκου Νικολακόπουλου, ο οποίος έκανε βόλτα με την κόρη του στο βουνό.

Όπως αναφέρει το iefimerida.gr, ο διαχειριστής του καταφυγίου Μπάφι, Γιάννης Χέλης, έχει καταγράψει στο παρελθόν εμφανίσεις λύκων στην ευρύτερη περιοχή και μάλιστα έχει ανεβάσει στο Instagram του βίντεο με το άγριο ζώο κοντά στο καταφύγιο.

Ο Γιάννης Χέλης, ένας από τους ανθρώπους που ζει νυχθημερόν στο βουνό, μίλησε για την επανεμφάνιση των λύκων στο βουνό της Πάρνηθας την τελευταία δεκαετία και εξήγησε πως η ανθρώπινη παρέμβαση έχει κάνει τους λύκους να πλησιάζουν όλο και περισσότερο τους ανθρώπους.

Χαρακτηριστικά αναφέρει στο iefimerida.gr: «Οι λύκοι είχαν εξαφανιστεί από την Πάρνηθα για πολλές δεκαετίες. Εμείς τους είδαμε για πρώτη φορά να επανεμφανίζονται στο βουνό το 2012. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό, το τελευταίο τετράμηνο έχουν αρχίσει να εμφανίζονται πιο κοντά στον άνθρωπο. Χωρίς να είμαι ειδικός, πιστεύω ότι έχουν εξοικειωθεί με τον κόσμο που ανεβαίνει στην Πάρνηθα. Ενδεχομένως επειδή οι πολίτες αφήνουν σκουπίδια και βρίσκουν κάτι να φάνε. Βέβαια περιστατικό επίθεσης σε σκύλο δεν έχει ξανασημειωθεί, αλλά η αλήθεια είναι ότι πλησιάζουν πλέον κοντά σε περιοχές που υπάρχει ανθρώπινη παρουσία».

«Βλέπουμε έναν συγκεκριμένο λύκο»
Ο Γιάννης Χέλης συνεχίζει την περιγραφή του για τα άγρια θηλαστικά της Πάρνηθας: «Βλέπουμε συχνά έναν συγκεκριμένο λύκο. Όχι πολύ κοντά στο καταφύγιο, αλλά κοντά στον χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων. Εκεί τον βλέπουμε αλλά και σε διάφορα μονοπάτια του βουνού. Ο συγκεκριμένος είναι μοναχικός λύκος. Πλησιάζει αρκετά κοντά στα αυτοκίνητα και τον έχει φωτογραφίσει αρκετός κόσμος».

«Να μην ταΐζουμε τα άγρια ζώα»
«Δυστυχώς οι πολίτες που ανεβαίνουν στο βουνό ταΐζουν τα άγρια ζώα. Κυρίως τα ελάφια. Ενδεχομένως να συμβαίνει αυτό και με τους λύκους. Είναι λάθος. Δεν θα πρέπει να συμβαίνει. Θα πρέπει να τηρούμε τους κανόνες. Μην ξεχνάμε τα ζώα ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Εμείς τα επισκεπτόμαστε. Υπάρχουν παντού ταμπέλες που γράφουν ότι δεν θα πρέπει να τα ταΐζουμε. Υπάρχουν κανόνες στο βουνό. Στο παρελθόν και Ελαφάκια επιτέθηκαν στους πολίτες, αλλά δεν πήρε δημοσιότητα το θέμα. Δυστυχώς ο λύκος είναι παρεξηγημένο ζώο και για αυτό το θέμα πήρε έκταση. Εάν σεβόμαστε το βουνό, το δάσος και τα άγρια ζώα, μόνο κέρδος θα έχουμε».

Η ανακοίνωση Περιβαλλοντικής Οργάνωσης
Πάντως για τους λύκους στην Πάρνηθα είχε προειδοποιήσει, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ».

Μεταξύ άλλων στην εν λόγω ανακοίνωση αναφέρεται ότι πριν περίπου ένα μήνα, τόσο από τα κοινωνικά δίκτυα και από ομάδες πολιτών που ασχολούνται με την άγρια ζωή, όσο και από επισκέπτες του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, είχε προειδοποιήσει «για την ύπαρξη λύκων ισχυρά εξοικειωμένων με την ανθρώπινη παρουσία στην κεντρική Πάρνηθα και συγκεκριμένα στις περιοχές κοντά στο ορειβατικό καταφύγιο «Μπάφι», όπου αναφέρθηκε το περιστατικό επίθεσης σε σκύλο».

Ροή Ειδήσεων

Αργεντινή: Διαδηλώσεις κι επεισόδια παραμονή των 100 ημερών της προεδρίας Μιλέι

Η αστυνομία έκανε επανειλημμένα χρήση αντλιών εκτόξευσης πεπιεσμένου νερού και δακρυγόνων, ενώ κάποιοι διαδηλωτές εκσφενδόνισαν πέτρες εναντίον ...

Μαρινάκης: Χυδαία, απάνθρωπη και ρατσιστική η επίθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά του Κυμπουρόπουλου

Ο κ.Μαρινάκης σε ανάρτησή του τονίζει πως οι συντάκτες αυτών των αποτρόπαιων σχολίων δεν είναι δυνατόν να κρύβονται πίσω από την ανωνυμία τους...

Φενέρμπαχτσε: Αβάσιμες οι κατηγορίες εναντίον των παικτών – Κινδύνευε η ζωή τους από ανθρώπους με μαχαίρια και ξύλα

Ο αθλητικός διευθυντής της Φενέρμπαχτσε, Μάριο Μπράνκο, αναφέρθηκε στον επεισοδιακό αγώνα της ομάδας στην έδρα της Τράμπζονσπορ και στάθηκε στο πλευρό των παικτών...