Η κινεζική οικονομία μέσα από μια μακροπρόθεσμη σκοπιά


ECONOMIC DAILY

Του Τζιν Γκουανπίνγκ

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας, η κινεζική οικονομία ανέκαμψε το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με το δεύτερο. Σύμφωνα με αρχικούς υπολογισμούς, το ΑΕΠ της Κίνας τα τρία πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους έφτασε τα 87.026,9 τρισεκατομμύρια γιουάν, μια αύξηση σε σταθερές τιμές της τάξης του 3,0% και κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από εκείνη του πρώτου εξαμήνου. Σε μηνιαία βάση το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,9% το τρίτο τρίμηνο.

Από 0,4% το δεύτερο τρίμηνο σε 3,9% το τρίτο, η κινεζική οικονομία άντεξε άλλη μια δοκιμασία οικονομικής αντοχής επιδεικνύοντας μεγάλη ανθεκτικότητα. Συνολικά στο τρίτο εξάμηνο η παραγωγική ζήτηση συνέχισε να βελτιώνεται, οι τιμές και η απασχόληση παρέμειναν σταθερές, διασφαλίζοντας την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων με την οικονομική δραστηριότητα να διατηρείται εντός εύλογων ορίων. Σε σύγκριση με άλλες μεγάλες οικονομίες, η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλό επίπεδο με τη χώρα να παραμένει κινητήρια δύναμη και παράγοντας σταθερότητας για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Τους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος έτους οι επιδόσεις της κινεζικής οικονομίας ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Τον Μάρτιο, λόγω του αντικτύπου των αλλαγών στο διεθνές περιβάλλον και της εγχώριας κατάστασης της πανδημίας, σημαντικοί οικονομικοί δείκτες σημείωσαν πτώση και οι οικονομικές επιδόσεις του δεύτερου τριμήνου ήταν μη φυσιολογικές. Οι κύριοι οικονομικοί δείκτες υποχώρησαν απότομα και τον Απρίλιο. Χάρη στην ισχυρή ηγεσία της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται ο Προέδρος Σι Τζινπίνγκ, η Κίνα έδωσε προτεραιότητα στη σταθερή ανάπτυξη, ενέτεινε αποφασιστικά την εφαρμογή μακροοικονομικών πολιτικών, εισήγαγε δέσμη πολιτικών για την οικονομική σταθερότητα και, μη προσφεύγοντας σε έναν «κατακλυσμό» ισχυρών πολιτικών τόνωσης, διασφάλισε τη λειτουργεία των παραγόντων της αγοράς διατηρώντας σταθερή την απασχόληση και τις τιμές. Η οικονομία κατάφερε έτσι να αναπτυχθεί το δεύτερο τρίμηνο, συνεχίζοντας την ανάκαμψη και κατά το τρίτο τρίμηνο.

Η αξιολόγηση της κινεζικής οικονομίας πρέπει να γίνεται μέσα από μια μακροπρόθεσμη σκοπιά. Ο ρυθμός ανάπτυξης σίγουρα αποτελεί σημαντικό δείκτη της οικονομικής της ανάπτυξης αλλά όχι και μοναδικό. Μέσα από τα φαινόμενα οφείλουμε να αναζητούμε την ουσία και από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις να κατανοούμε την ευρύτερη λογική των πραγμάτων. Η επιστημονική ανάλυση εξαρτάται από το αν το μέγα «πλοίο» που λέγεται κινεζική οικονομία πλέει προς τη σωστή κατεύθυνση, εάν έχει ισχυρή δύναμη πλεύσης και επαρκή εφόδια, δηλαδή δυνατότητες. Ανεξάρτητα από το μέγεθός του, και εφόσον συνεχίσει να πλέει στις θάλασσες, θα έρθει η στιγμή που το πλοίο θα βρεθεί εν μέσω θαλασσοταραχής. Στην αναπτυξιακή αυτή πορεία της η Κίνα έχει την αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίζει όποια προβλήματα συναντήσει μπροστά της.

Την τελευταία δεκαετία η οικονομική ισχύς της Κίνας έχει πραγματοποιήσει ιστορικά άλματα. Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε από 54 τρισεκατομμύρια σε 114 τρισεκατομμύρια γιουάν, αντιπροσωπεύοντας το 18,5% της παγκόσμιας οικονομίας, μια αύξηση 7,2 ποσοστιαίων μονάδων που ανέδειξε την Κίνα σε δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου. Η Κίνα έχει τη μεγαλύτερη μεταποιητική βιομηχανία και μεγαλύτερα αποθεματικά συναλλάγματος στον κόσμο. Έχει επίσης κατασκευάσει το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλών ταχυτήτων και οδικό δίκτυο ταχείας κυκλοφορίας που υπάρχει. Από το 2013 έως το 2021 η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 6,6%, υψηλότερο από το 2,6% του παγκόσμιου μέσου όρου και από το 3,7% των αναπτυσσόμενων οικονομιών για την ίδια περίοδο. Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας είναι από τους υψηλότερους μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, από το 2013 έως το 2021, η μέση συνεισφορά της Κίνας στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έφτασε το 38,6%, ξεπερνώντας τη συνολική συνεισφορά των χωρών της ομάδας G7 και αποτελώντας τη βασική κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Με πληθυσμό άνω των 1,4 δισεκατομμυρίων και διαθέτοντας τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα μεσαίου εισοδήματος στον κόσμο, η Κίνα κατέχει τα πλεονεκτήματα μιας τεράστιας αγοράς με απεριόριστη ζωτικότητα και πλήθος δυνατοτήτων.

Σήμερα η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ραγδαίες αλλαγές, πρωτόγνωρες για τα δεδομένα του αιώνα μας. Το «πλοίο» της κινεζικής οικονομίας ξεκινά για ένα νέο ταξίδι. Ο άνεμος είναι δυνατός και η θάλασσα αγριεμένη. Όπως όμως τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει έναν μεγάλο ποταμό από το να βγει στη θάλασσα, έτσι και κανένα εμπόδιο δεν πρόκειται να σταματήσει την αναζωογόνηση της Κίνας. Η τελευταία, χάρη στις ικανότητες προσαρμογής της στις αλλαγές αλλά και στο θάρρος του να επιδιώκει η ίδια την αλλαγή, με πυξίδα την ανατολική σοφία της, θα συνεχίσει να διαχειρίζεται σωστά τις υποθέσεις της και να συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια διακυβέρνηση, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες για τον κόσμο μέσω της δικής της ανάπτυξης.

Ροή Ειδήσεων

Χάρις: Συγκέντρωσε 4 φορές περισσότερα χρήματα σε δωρεές από τον Τραμπ

Η εκστρατεία της Χάρις συγκέντρωσε πάνω από 189 εκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο, υπερτετραπλάσιο από το ποσό των 44 εκατομμυρίων δολαρίων που μάζεψε η...

Κουτσούμπας στο 50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ- «Οδηγητή»: Εδώ ζωντανεύει η ελπίδα

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ απευθύνεται σε όλους εκείνους που ψάχνουν απαντήσεις για το σήμερα και αγωνιούν για το αύριο ...

Βαζέχα, Γιαννάκης και άλλοι μεγάλοι του ελληνικού αθλητισμού στο Καλλιμάρμαρο

Μεγάλες προσωπικότητες του ελληνικού αθλητισμού έδωσαν το “παρών” στο ιστορικό έκτο...