Μετεγκατάσταση μέρους της παραγωγής στην Κίνα και απολύσεις


Eδώ και μήνες τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά για τη μεγαλύτερη γερμανική χημική βιομηχανία, BASF, η οποία μαζί με τον κλάδο του μετάλλου, της μηχανολογίας και του αυτοκινήτου αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της γερμανικής βιομηχανίας.

Η BASF  εφαρμόζει ήδη ένα εκτεταμμένο πρόγραμμα περικοπών, ενώ έχει ανακοινώσει σχέδια μετεγκατάστασης μέρους της παραγωγής της στην Κίνα, όπως και άλλες γερμανικές επιχειρήσεις.

Το κόστος συντήρησης και λειτουργίας πλέον των μονάδων της στη Γερμανία είναι απαγορευτικό. Σύμφωνα με το δίκτυο ZDF το  ιστορικό, κεντρικό εργοστάσιό της στο Λουντβιχσχάφεν χρειάζεται ετησίως 37 τεραβατώρες ενέργειας, περισσότερες από ό,τι ολόκληρη η Ελβετία.

Ο «γίγαντας της χημικής βιομηχανίας», όπως συχνά αποκαλείται, πρέπει φέτος να εξοικονομήσει 500 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να μην βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο και γι αυτό επίκεινται απολύσεις στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης. «Η μονάδα στο Λουντβισχάφεν υπάρχει εδώ και πάνω από 150 χρόνια. Τελευταία, διαχειριστήκαμε πολλές κρίσεις μαζί με τους υπαλλήλους μας. Θα διαχειριστούμε και αυτήν την κρίση» αναφέρει η Μέλανι Μάας Μπρύνερ από το ΔΣ της BASF.

Κινδυνεύει η Γερμανία ως βιομηχανική χώρα;

Την ίδια ώρα ο κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος Κλέμενς Φυστ από το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου εκτιμά στο ίδιο δίκτυο ότι δεν μπορεί μόνη της η βαριά γερμανική βιομηχανία να λύσει πλέον τα προβλήματα που απορρέουν από την ενεργειακή κρίση. Χρειάζεται πολιτική παρέμβαση.

«Είναι επείγουσα η ανάγκη για απαντήσεις σχετικά με την αναζήτηση ανταγωνιστικών τιμών φυσικού αερίου, ηλεκτρικού και ΑΠΕ. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί το μέλλον της Γερμανίας ως βιομηχανικής χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εκτός όμως από τα υπέρογκα κόστη ενέργειας, η χημική βιομηχανία είναι αντιμέτωπη πλέον και με τις εξαιρετικά υψηλές τιμές πρώτων υλών εξαιτίας των πληθωριστικών ανατιμήσεων. Σύμφωνα επίσης με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt η επιχειρηματική εικόνα της γερμανικής χημικής βιομηχανίας επιδεινώθηκε σημαντικά τον Οκτώβριο, εξαιτίας  της πτώσης της ζήτησης κατά 19,9%.

Σύμφωνα, τέλος, με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το 2021 πωλήθηκαν στο εξωτερικό γερμανικά χημικά προϊόντα αξίας άνω των 138 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό της τάξης περίπου του 10% του συνόλου των γερμανικών εξαγωγών, γεγονός που καταδεικνύει την κομβική σημασία του κλάδου συνολικά για τη γερμανική οικονομία.

Πηγή: Deutche Welle

Ροή Ειδήσεων

DW: Ινδία, η «νέα Κίνα» για τη Γερμανία

Δεν είναι μια απλή επίσκεψη εργασίας του καγκελάριου...

Αμαλιάδα: Ανατροπή στο θρίλερ με τα νεκρά βρέφη – Το σημαντικό ευρήμα

«Είναι σημαντικό στοιχείο που θα μας βοηθήσει να...

Ερντογάν: «Θέλουμε μία Τουρκία χωρίς τρομοκρατία»

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι τουρκικές αρχές για να...

Καιρός: Αίθριος με συννεφιά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και...

DW: Ινδία, η «νέα Κίνα» για τη Γερμανία

Δεν είναι μια απλή επίσκεψη εργασίας του καγκελάριου στην Ινδία. Τα διακυβεύματα, πολλά: από το Ουκρανικό μέχρι τη σύναψη οικονομικών συμμαχιών με φόντο...

Αμαλιάδα: Ανατροπή στο θρίλερ με τα νεκρά βρέφη – Το σημαντικό ευρήμα

«Είναι σημαντικό στοιχείο που θα μας βοηθήσει να αποδείξουμε την αλήθεια σε όλα αυτά που λένε» υποστήριξε στο skai.gr ο δικηγόρος Τάσος Ντούγκας...

Ερντογάν: «Θέλουμε μία Τουρκία χωρίς τρομοκρατία»

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι τουρκικές αρχές για να συλληφθούν οι δράστες της επίθεσης στην TUSAS. Δεκάδες συλλήψεις υπόπτων του PKK, δηλώσεις Ερντογάν ...