Δακρυσμένοι οι κάτοικοι επιστρέφουν με τρένο στη Χερσώνα


Χαρούμενοι και δακρυσμένοι Ουκρανοί μπήκαν στη Χερσώνα με τρένο το Σάββατο για πρώτη φορά μετά από περισσότερους από οκτώ μήνες, καθώς οι κάτοικοι της πρόσφατα απελευθερωμένης πόλης τούς υποδέχτηκαν στην πλατφόρμα με λουλούδια και εθνικές σημαίες.

«Δεν μπορώ καν να εκφράσω τα συναισθήματά μου με λόγια», είπε ο Χριχόρι Βιρτόσα , ένας 67χρονος εργάτης σε οικοδομές, λίγο μετά την αποχώρησή του από τη νυχτερινή διαδρομή από την πρωτεύουσα, το Κίεβο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τη Χερσώνα από τη ρωσική κατοχή στις 11 Νοεμβρίου, κάτι που ισοδυναμούσε με άλλη μια μεγάλη οπισθοδρόμηση για τη Μόσχα. Ήταν η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Το ταξίδι του Σαββάτου σηματοδότησε την πρώτη φορά που ο Βιρτόσα , ένας ντόπιος της περιοχής με μολδαβικές ρίζες, μπόρεσε να επιστρέψει αφού δραπέτευσε από την κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη Σκαντόβσκ τον Απρίλιο.

Εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης, η οποία είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό ή κεντρική θέρμανση, επευφημούσαν υποδεχόμενοι το τρένο. Οι πολίτες φώναζαν «ζήτω η Ουκρανία».

crossorigin="anonymous">

«Είναι σύμβολο ελευθερίας. Είναι ευτυχία», είπε η Μαρία Ματσένκο (66) που κρατούσε μια ουκρανική σημαία ενώ περίμενε στην εξέδρα με τη φίλη της.

Το τρένο, το οποίο ήταν ζωγραφισμένο με έντονα χρώματα από διάφορους Ουκρανούς καλλιτέχνες και με συνθήματα όπως «Άνθρωποι από Ατσάλι», αναχώρησε από το Κίεβο αργά την Παρασκευή μετά από μια εορταστική εκδήλωση στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό.

Η εκδήλωση περιελάμβανε μια παράσταση από τον Ουκρανό τραγουδιστή της ροκ Oleh Skrypka, με επιβάτες στο πλήθος, συμπεριλαμβανομένων Ουκρανών στρατιωτών, να τραγουδούν μαζί.

Ροή Ειδήσεων

Δένδιας: Φιλοδοξία μας να μην οδηγηθούμε λόγω τυχαίου συμβάντος σε χειρότερα με την Τουρκία

Αποφασιστικό μήνυμα πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν...

Η Γουέστ Χαμ πέρασ στους «16» του Κυπέλλου Αγγλίας

Η εμπειρία της Γουέστ Χαμ έναντι της Ντέρμπι...

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Με σχεδιαστικά κόλπα «παγιδεύουν» τους καταναλωτές 4 στις 10 ιστοσελίδες στην ΕΕ

Σχεδόν 4 στις 10 ιστοσελίδες ηλεκτρονικών πωλήσεων περιέχουν...

Χορήγηση ασύλου σε γυναίκες και κορίτσια από το Αφγανιστάν

Σε μία κίνηση που απαντά στις πρακτικές των...

Δένδιας: Φιλοδοξία μας να μην οδηγηθούμε λόγω τυχαίου συμβάντος σε χειρότερα με την Τουρκία

Αποφασιστικό μήνυμα πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν απολύτως επαρκή δυνατότητα και ότι δεν θα είμαστε μόνοι, αλλά αν χρειαστεί μπορούμε και μόνοι,...

Η Γουέστ Χαμ πέρασ στους «16» του Κυπέλλου Αγγλίας

Η εμπειρία της Γουέστ Χαμ έναντι της Ντέρμπι αποδείχθηκε καθοριστική και τα «σφυριά» θα συνεχίσουν στο Κύπελλο Αγγλίας, μετά το 2-0 στο «Πράιντ...

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Με σχεδιαστικά κόλπα «παγιδεύουν» τους καταναλωτές 4 στις 10 ιστοσελίδες στην ΕΕ

Σχεδόν 4 στις 10 ιστοσελίδες ηλεκτρονικών πωλήσεων περιέχουν τουλάχιστον ένα από τα λεγόμενα «σκοτεινά μοτίβα» (dark patterns), δηλαδή παραπλανητικά μοτίβα σχεδίασης της ιστοσελίδας...