Θύμα ο φωτισμός των Χριστουγέννων


Αυτές τις γιορτές, και ενώ η αγορά προσπαθεί να βάλει τους καταναλωτές σε μια καλή εορταστική διάθεση, η ενεργειακή κρίση απαιτεί μια θυσία που κάποτε θα φάνταζε απίθανη: τα χριστουγεννιάτικα φώτα.

Με την προοπτική του μπλακ άουτ και του ρεύματος με δελτίο να πλησιάζει, αξιωματούχοι σε πόλεις όπως το Ελσίνκι, η Λισαβόνα και το Λονδίνο τραβούν την πρίζα για ένα μέρος του διακοσμητικού φωτισμού σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ανατρέψει τις σχέσεις με τον σημαντικότερο προμηθευτή ενέργειας της ηπείρου και οι κάτοικοι καλούνται να μειώσουν τη θέρμανση τους και να κάνουν πιο σύντομα ντους. Μέρος αυτής της προσπάθειας, είναι βέβαια και τα φώτα των Χριστουγέννων.

Η Bahnhofstrasse της Ζυρίχης, ο κορυφαίος εμπορικός δρόμος στην Ελβετία – και από τους πιο ακριβούς στην Ευρώπη – υπερηφανεύεται για το “Lucy”, μια ετήσια φωτεινή οθόνη που γεμίζει τον νυχτερινό ουρανό με «διαμάντια». Αλλά φέτος αυτά θα φωτίζουν μόνο τα καταστήματα Louis Vuitton και Gucci για πέντε ώρες το βράδυ, περίπου τη μισή διάρκεια της συνηθισμένης.

Αυτό έθεσε το ερώτημα του πόσο πρόθυμοι θα είναι οι καταναλωτές να ανοίξουν τα πορτοφόλια τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που συνήθως είναι η πιο «ευτυχισμένη εποχή του χρόνου» για το εμπόριο.

crossorigin="anonymous">

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτό δεν έχει αντίκτυπο στην αγοραστική συμπεριφορά», δήλωσε ο Marcel Stoffel, επικεφαλής του ελβετικού συμβουλίου αγορών.

EPA/ANDY RAIN

Τα διάσημα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια στην Oxford Street του Λονδίνου θα καταναλώνουν κατά δύο τρίτα λιγότερη ενέργεια φέτος μειώνοντας τον χρόνο λειτουργίας σε 8 ώρες την ημέρα και έχοντας πλέον φωτισμό LED, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια New West End Company.

Στη Φρανκφούρτη, οι αρχές δεν περιορίζουν μόνο τον φωτισμό των εορτών – δεν θα θερμάνουν επίσης τις τουαλέτες στην ιστορική χριστουγεννιάτικη αγορά Roemer Square της πόλης. Αυτό ανησυχεί τους ιδιοκτήτες κοντινών καταστημάτων όπως το Railslide, το οποίο βασίζεται στην εορταστική κίνηση και στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα για να τονώσει τις πωλήσεις snowboard και ειδών σκι.

Ροή Ειδήσεων

Πάπυρο 2.000 ετών που περιγράφει τη ζωή μετά τον Μέγα Αλέξανδρο αποκρυπτογραφεί σύστημα τεχνητής νοημοσύνης

Πάπυρος ηλικίας 2.000 ετών, ο οποίος εξιστορεί τις δυναστείες που διαδέχθηκαν τον Μέγα Αλέξανδρο, αποκρυπτογραφείται σχεδόν δύο χιλιετίες μετά τη μερική καταστροφή του...

Σεισμός στην Τουρκία: Ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα για τη βοήθεια από Σολτς

Ο κ. Σολτς δήλωσε ακόμη ότι ο ίδιος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο, όπως είπε, τόνισε τη βούληση...

Ανθρωπιστική βοήθεια για την Τουρκία στέλνει η Ελλάδα με πέντε πτήσεις – Συνοδεύει ο Χρ. Στυλιανίδης

   Mε εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα διαθέτει για την ανακούφιση των πληγέντων και την κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει, υγειονομικό...