Εγκρίθηκε η δημιουργία ταμείου για τις «απώλειες και τις ζημίες»


Διαπραγματευτές από σχεδόν 200 χώρες ολοκλήρωσαν δύο εβδομάδες συνομιλιών για την κλιματική αλλαγή νωρίς την Κυριακή με το κύριο επίτευγμά τους να είναι η συμφωνία για τη δημιουργία ενός ταμείου που θα βοηθήσει τις φτωχές, ευάλωτες χώρες να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές καταστροφές που επιδεινώθηκαν εξαιτίας της ρύπανσης που εκτοξεύεται από τα πλούσια έθνη που θερμαίνουν επικίνδυνα τον πλανήτη.

Η ολομέλεια της εικοστής έβδομης διάσκεψης των μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP27) ενέκρινε σήμερα επί της αρχής τη δημιουργία ταμείου ειδικού σκοπού για την κάλυψη των «απωλειών και των ζημιών» που υφίστανται «ιδιαίτερα ευάλωτες» φτωχές χώρες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Η απόφαση, που υποδέχθηκαν με επευφημίες πολλές αντιπροσωπείες της ολομέλειας στο κλείσιμο της μαραθώνιας συνόδου αυτής του ΟΗΕ στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, χαρακτηρίζεται «ιστορική» από όσους την υποστηρίζουν.

«Σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων. Δουλεύαμε όλο το εικοσιτετράωρο, μέρα και νύχτα, αλλά ενωμένοι δουλεύουμε για ένα κέρδος, έναν υψηλότερο σκοπό, έναν κοινό στόχο. Στο τέλος τα καταφέραμε. Ακούσαμε τις εκκλήσεις της αγωνίας και της απόγνωσης», δήλωσε ο πρόεδρος της COP27 και υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι.

Η διάσκεψη διάρκειας δύο εβδομάδων στο Σαρμ Ελ Σέιχ διήρκεσε περισσότερες από 36 ώρες την Παρασκευή, και χαρακτηρίστηκε από έντονες διαφωνίες και ανταλλαγή σκληρών λόγων μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών χωρών.

crossorigin="anonymous">

Σε πολλά στάδια η συμφωνία φαινόταν αδύνατο να επιτευχθεί. Τις τελευταίες ώρες, οι χώρες διαφωνούσαν για διάφορα ζητήματα από τον στόχο για τη θερμοκρασία, τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, τις ανάγκες και τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών, την προστασία της φύσης και τον τρόπο δημιουργίας μιας «δίκαιης μετάβασης» στην καθαρή ενέργεια για όσους εξαρτώνται οικονομικά από ορυκτά καύσιμα.

Η συμφωνία είναι κάθε άλλο παρά τέλεια, με αρκετά βασικά στοιχεία ελαττωματικά ή ελλιπή. Ορισμένες χώρες υπογραμμίζουν ότι οι δεσμεύσεις για τον στόχο των 1,5 βαθμών δεν σημειώνουν καμία πρόοδο στη διάσκεψη Cop26 στη Γλασκώβη το 2021, όπου συμφωνήθηκε ένας παρόμοιος στόχος.

Η συμφωνία

Το κείμενο τονίζει την «άμεση ανάγκη νέων, επιπρόσθετων, προβλέψιμων και επαρκών οικονομικών πόρων για να βοηθηθούν οι αναδυόμενες χώρες που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες» στις συνέπειες, «οικονομικές και μη», της κλιματικής αλλαγής.

Ροή Ειδήσεων

300 στρατιώτες για βοήεθια στέλνει ο Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε υποσχεθεί βοήθεια στις σεισμόπληκτες...

Κακοκαιρία Barbara: Νέος γύρος χιονοπτώσεων στην Αττική- Που θα πέσει χιόνι

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα θα χτυπήσει εκ νέου η...

επέρασαν τους 1.800 οι νεκροί σε Τουρκία- Συρία από το φονικό σεισμό

Αυξάνονται οι νεκροί και οι τραυματίες από το...

Λεβαδειακός – Βόλος 0-3: Πέρασαν από τη Λιβαδειά οι Θεσσαλοί

Ο Βόλος επικράτησε του Λεβαδειακού εκτός έδρας...

300 στρατιώτες για βοήεθια στέλνει ο Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε υποσχεθεί βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας και στέλνει άμεσα 300 στρατιώτες προς αρωγή και ενώ...

Κακοκαιρία Barbara: Νέος γύρος χιονοπτώσεων στην Αττική- Που θα πέσει χιόνι

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα θα χτυπήσει εκ νέου η κακοκαιρία Barbara την Αττική αφού αναμένονται χιονοπτώσεις.  Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας ...

επέρασαν τους 1.800 οι νεκροί σε Τουρκία- Συρία από το φονικό σεισμό

Αυξάνονται οι νεκροί και οι τραυματίες από το φονικό σεισμό - Τουλάχιστον 2.834 κτίρια υπέστησαν ζημιές στην Τουρκία - Στη Συρία, ξεπέρασαν τους...