Το lobbying των Βρυξελλών


Η υπόθεση της Εύας Καϊλή ήρθε να μας υπενθυμίσει πως η διαφθορά στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ευρεία έννοια, δεν είναι κάτι νέο, αλλά έχει ταλανίσει και στο παρελθόν το οικοδόμημα της Ε.Ε.

Τα ξημερώματα της 17ης Μαρτίου του μακρινού 1999 ξηλώθηκε ολόκληρη η Κομισιόν, με τους επιτρόπους να υποχρεώνονται να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, υπό το βάρος του πορίσματος για απάτες και κακοδιαχείριση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο, στην έκθεση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναφερόταν ότι οι επίτροποι δεν γνώριζαν τι συνέβαινε στις υπηρεσίες που διηύθυναν, αλλά είχαν χάσει τον έλεγχο, με αποτέλεσμα οι υφιστάμενοί τους να διορίζουν συγγενικά τους πρόσωπα, τα οποία στη συνέχεια ελάμβαναν «δουλειές» από την Κομισιόν, μέσα από διαγωνισμούς στα «μέτρα» τους και άλλα πολλά.

Διαχρονικά, η διαφθορά φύεται γύρω από κάθε εξουσία – μικρή ή μεγάλη. Από συλλόγους, ΜΚΟ, δήμους, μέχρι κυβερνήσεις και διεθνείς και υπερεθνικούς οργανισμούς.

Η πιο «αθώα» εκδοχή της είναι το αποκαλούμενο lobbying, δηλαδή οι δράσεις οργανωμένων συμφερόντων (επιχειρηματικών, κρατικών, κοινωνικών) να πείσουν τα κέντρα αποφάσεων να νομοθετήσουν υπέρ των συμφερόντων τους.

crossorigin="anonymous">

Όταν οι δράσεις τους είναι ανοιχτές, θεωρούνται ανεκτές.

Ενίοτε, όμως, υποκρύπτουν «αντίτιμο» και εάν επιτύχει το lobbying, το αποτέλεσμα είναι η νόθευση του ανταγωνισμού σε βάρος των επιχειρήσεων που είναι εκτός της διαδικασίας.

Το ζήτημα είναι αφενός πόσο ικανή είναι η πολιτική εξουσία να αντιληφθεί το ύποπτο lobbying και αφετέρου αν θέλει να το πατάξει. Και εάν αδιαφορεί ή δεν θέλει η πολιτική εξουσία, υπάρχουν και οι αστυνομικές και οι δικαστές αρχές, που αναλαμβάνουν πρωτοβουλία.

Ροή Ειδήσεων

Ένοχοι κρίθηκα ακτιβιστές για το κλίμα που έσπασαν παράθυρα της Barclays

Επτά ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι κρίθηκαν...

Αφγανιστάν: Στους 166 οι νεκροί από το κύμα ψύχους

Το θερμόμετρο έπεσε ως και στους –33° Κελσίου...

Στο τραπέζι φθηνότερα τέλη και ασφάλιστρα για νέους

«Κόφτη» στα τροχαία ατυχήματα με μπόνους μικρότερα τέλη...

Kαλαμάτα: Προφυλακίστηκε ο 38χρονος για τη δολοφονία του «Αμερικάνου»

«Μου πουλούσε χαλασμένη κοκαΐνη» ισχυρίστηκε  ...

Ένοχοι κρίθηκα ακτιβιστές για το κλίμα που έσπασαν παράθυρα της Barclays

Επτά ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για την πρόκληση ζημιών άνω των 100.000 λιρών Αγγλίας, σπάζοντας παράθυρα στα κεντρικά γραφεία...

Αφγανιστάν: Στους 166 οι νεκροί από το κύμα ψύχους

Το θερμόμετρο έπεσε ως και στους –33° Κελσίου σε ορισμένες περιοχές του Αφγανιστάν. Οι ακραίες θερμοκρασίες συνοδεύονται ενίοτε από χιονοπτώσεις ενώ συχνές είναι...

Στο τραπέζι φθηνότερα τέλη και ασφάλιστρα για νέους

«Κόφτη» στα τροχαία ατυχήματα με μπόνους μικρότερα τέλη κυκλοφορίας και μειωμένα ασφάλιστρα εξετάζει να βάλει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της μάστιγας.Η...