Το Qatargate και τα «παράθυρα» διαφθοράς: Τριπλοθεσίτες, «σύμβουλοι», έλεγχος μηδέν


Όσο και αν στην Ελλάδα τείνουμε να «πέφτουμε από τα σύννεφα» κάθε φορά που ξεσπά ένα σκάνδαλο, στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, στα πηγαδάκια Ευρωβουλευτών και δημοσιογράφων το τελευταίο διάστημα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ομολογούν: Το Qatargate ή τέλος πάντων ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς, σύγκρουσης συμφερόντων ή απάτης ήταν μάλλον θέμα χρόνου.

Όχι γιατί έχουν κάποια ροπή σε παρατυπίες και παρανομίες Έλληνες, Ιταλοί, Πολωνοί ή Γερμανοί. Αλλά γιατί όταν ένας θεσμός, που λαμβάνει κρίσιμες για τη ζωή μας αποφάσεις και καταθέτει προτάσεις δισεκατομμυρίων, χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά χαλαρούς κανόνες και ακόμη πιο χαλαρούς μηχανισμούς εποπτείας, οι βαλίτσες με τα μετρητά δεν θα αργήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Το βασικό πρόβλημα με το Ευρωκοινοβούλιο είναι πως ενώ καλείται να ελέγχει (και είναι εξαιρετικά σημαντική η συμβολή του σε αυτό το μέτωπο) την εκτελεστική εξουσία, το ίδιο δεν έχει εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου.

«Εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέχεται επίθεση, όπως είπε η Πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα την περασμένη Δευτέρα, αυτό είναι τουλάχιστον εν μέρει το αποτέλεσμα σκληρής αντίστασης σε οποιαδήποτε προσπάθεια να κλείσουν τα παραθυράκια. Επανειλημμένα τα μέλη του κοινοβουλίου αντιστάθηκαν σε προτάσεις για να ρίξουν περισσότερο φως στο έργο τους και απέρριπταν ως αβάσιμη την κριτική για ελλιπή επιβολή των κανόνων που ήδη ισχύουν» γράφει χαρακτηριστικά το Politico.

Και ενώ καμία διάθεση αυξημένου ελέγχου και μηχανισμών διαφάνειας και λογοδοσίας δεν υπήρχε, οι Ευρωβουλευτές επωφελούνταν από προνόμια, «που θα έκαναν ακόμη και τον Οίκο των Μποργκέζε να κοκκινήσει» όπως σχολιάζει ο αρθογράφος.

crossorigin="anonymous">

Ποια είναι αυτά; Οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν ακαθάριστο μισθό περίπου 9.400 ευρώ το μήνα, αλλά τους επιτρέπεται επίσης να κατέχουν δεύτερη (και τρίτη και τέταρτη και …) θέση εργασίας. Και περίπου το ένα τέταρτο των ευρωβουλευτών κάνει ακριβώς αυτό, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2021. Ξεχωρίζει στην έκθεση η περίπτωση του Ιταλού Σάντρο Γκόζι – είχε 20 “πάρεργα”, κερδίζοντας εισόδημα τουλάχιστον 360.000 ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με τις οικονομικές του δηλώσεις. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ο Γκόζι έχει περιορίσει τις δραστηριότητές του. Έχει πλέον 13 θέσεις μόνο.

Και για να μην νομίζει κανείς ότι όλα αυτά είναι «προνόμιο» των Νοτίων. Αναφορά γίνεται και στη Φινλανδή Μιαπέτρα Κούμπουλα Νάτρι, «η οποία κατείχε θέση στα διοικητικά συμβούλια δύο ενεργειακών εταιρειών στη χώρα καταγωγής της ενώ υπηρετούσε ως μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας» σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια.

Όσο για τον Γερμανό Ευρωβουλευτή, Μάρκους Φέμπερ, διαφήμιζε σε CEOs εταιρειών συμβουλευτικές υπηρεσίες. Τι θα έκανε ως σύμβουλος ο Φέμπερ; Θα τους βοηθούσε στην εφαρμογή των νέων οικονομικών κανόνων, στη συγγραφή των οποίων είχε συμβάλλει. Ήταν μία κραυγαλέα περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων, αλλά ο τότε Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι «κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει παραβίαση του Κώδικα Συμπεριφοράς», όπως ανακοίνωσε ένας βοηθός του τότε.

Ροή Ειδήσεων

Πλαίσιο Computers: βγαίνει από το Χρηματιστήριο και προχωράει σε επενδυτικό πρόγραμμα 30 εκατ.

Επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 30 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 3 χρόνια, σχεδιάζει η Πλαίσιο Computers και η οικογένεια Γεράρδου, η οποία...

Βόλος: Άνδρας 85 ετών βρέθηκε απανθρακωμένος στις Πινακάτες

Νεκρός εντοπίστηκε ένας 85χρονος σε καλύβι έξω από τις Πινακάτες. Σύμφωνα...

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ελπίδα δίνουν οι στοχεύουσες θεραπείες και η ανοσοθεραπεία

Ο καρκίνος αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου μεταξύ των ενηλίκων και εξ αυτού συνιστά μείζον θέμα δημόσιας υγείας. Τα τελευταία χρόνια...