Μαίνεται η πολιτική κρίση, πιέσεις στο Κογκρέσο να εγκρίνει πρόωρες εκλογές


Σε πολιτική δίνη βρίσκεται το Περού. Η πρόεδρος της χώρας Ντίνα Μπολουάρτε, η οποία έχει δηλώσει ότι ηγείται μιας μεταβατικής κυβέρνησης, προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει πρόταση για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Την Παρασκευή, το Κογκρέσο απέρριψε το νομοσχέδιο με το οποίο θα προκηρύσσονταν πρόωρες εκλογές τον Δεκέμβριο του 2023, αντί για τον Απρίλιο του 2026, εν μέσω της πολιτικής κρίσης και των ταραχών. Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου ζήτησαν από το νομοθετικό σώμα να επανεξετάσει την πρόταση.

«Απαιτώ να επανεξεταστεί η ψηφοφορία για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών», τόνισε η Μπολουάρτε, επικρίνοντας τα μέλη του Κογκρέσου που απείχαν από την προηγούμενη ψηφοφορία.

Η Μπολουάρτε, πρώην αντιπρόεδρος του Περού, διαδέχτηκε τον Πέδρο Καστίγιο μετά την καθαίρεση και τη σύλληψή του.

Έκτοτε έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Άλλοι πέντε έχουν πεθάνει από έμμεσες συνέπειες των διαδηλώσεων, σύμφωνα με τις αρχές.

crossorigin="anonymous">

Η Μπολουάρτε σήμερα απάντησε επίσης στους διαδηλωτές που της ζητούν να παραιτηθεί, λέγοντας ότι «αυτό δεν λύνει το πρόβλημα» και ότι έπραξε το καθήκον της στέλνοντας το νομοσχέδιο στο Κογκρέσο.

Οι διαδηλώσεις μετά τη σύλληψη του πρώην προέδρου Καστίγιο, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για στάση και συνωμοσία, έχουν ακρωτηριάσει το σύστημα μεταφορών του Περού, κλείνοντας αεροδρόμια και αποκλείοντας αυτοκινητόδρομους.

Ροή Ειδήσεων

Αργυρούπολη: Πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο επί της Βουλιαγμένης

Πυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγο στο εμπορικό κέντρο που...

Τσαπανίδου: «Χάθηκε η ευκαιρία για ευρύτατη πλειοψηφία σε ένα θέμα που μας ενώνει όλους»

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέδειξε σήμερα ότι κάθε άλλο...

Τι ώρα ξεκινούν αύριο οι δημόσιες υπηρεσίες

Από τις 09:00 το πρωί θα λειτουργήσουν αύριο...

Δίκη Φιλιππίδη: Έξι χρόνια κάθειρξη για κάθε πράξη η πρόταση της εισαγγελέα

Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα τα δυο ελαφρυντικά.  ...

Αργυρούπολη: Πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο επί της Βουλιαγμένης

Πυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγο στο εμπορικό κέντρο που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης & Ιμέρας όπου στεγάζεται και το ΚΑΠΗ του Δήμου Ελληνικού...

Τσαπανίδου: «Χάθηκε η ευκαιρία για ευρύτατη πλειοψηφία σε ένα θέμα που μας ενώνει όλους»

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέδειξε σήμερα ότι κάθε άλλο παρά τη συναίνεση επιδίωκε» αναφέρει η κ. Τσαπανίδου ...

Τι ώρα ξεκινούν αύριο οι δημόσιες υπηρεσίες

Από τις 09:00 το πρωί θα λειτουργήσουν αύριο οι δημόσιες υπηρεσίες, λόγω του καιρικού φαινομένου «Μπάρμπαρα».BARBAΗ απόφαση αφορά ειδικά την Περιφέρεια Αττικής και...