Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με το Βρετανικό Μουσείο


Η αμερικανική εφημερίδα New York Times (NYT) με εκτενές ρεπορτάζ αποκαλύπτει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ειδικότερα, στο ρεπορτάζ γίνεται λόγος για «μυστικές διαπραγματεύσεις» που πραγματοποιούνται σε «απομονωμένους χώρους πολυτελών ξενοδοχείων», αλλά και στο «αρχοντικό του Έλληνα πρέσβη», ενώ γίνεται αναφορά και στο όνομα του Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος φέρεται να έχει συμμετάσχει στις συζητήσεις ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως αναφέρουν οι NYT, τα τελευταία χρόνια η πίεση για την επιστροφή των Γλυπτών έχει αυξηθεί, καθώς Μουσεία σε όλο τον κόσμο έχουν επιστρέψει αρκετά εκθέματα υψηλού προφίλ.

«Υπάρχουν ελπιδοφόρα μηνύματα ότι ίσως μια λύση μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι ορατή, καθώς αξιωματούχοι και των δύο πλευρών έχουν αναγνωρίσει πως έχουν πραγματοποιηθεί μυστικές συνομιλίες. Ωστόσο, παρ’ όλο που αυτές οι αποκαλύψεις έχουν ανθίσει και υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα θα σημειωθεί πραγματική πρόοδος, οι δύο πλευρές έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει ακόμη επικείμενη συμφωνία. Υπάρχει απόσταση σε ορισμένα βασικά ερωτήματα» σημειώνει ο αρθρογράφος.

«Από τον Νοέμβριο του 2021 βρίσκονται σε εξέλιξη μυστικές συνομιλίες στο Λονδίνο ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας και νυν πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν. Οι συνομιλίες αυτές λαμβάνουν χώρα σε απομονωμένους χώρους πολυτελών ξενοδοχείων και στο αρχοντικό του Έλληνα πρέσβη, όπου οι δύο πλευρές προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για το μέλλον των Γλυπτών» τονίζουν οι New York Times, επικαλούμενοι πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ «από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει όλη τη ζωφόρο που βρίσκεται στη συλλογή του, περίπου 250 πόδια σκαλισμένης πέτρας που κάποτε περιέβαλλε τον Παρθενώνα, είπε το άτομο με γνώση της ελληνικής θέσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήθελε μια συμφωνία ότι εκθέματα θα παραμείνουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον 20 χρόνια, πρόσθεσε το άτομο. Εκεί, θα επανενώνονταν με άλλα τμήματα της ζωφόρου που ήδη εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Το εν λόγω πρόσωπο είπε ότι ο Κυριάκος  Μητσοτάκης ήλπιζε ότι, μετά από 20 χρόνια, η συμφωνία θα παρατεινόταν τα Γλυπτά να παραμείνουν στην Αθήνα». Η ελληνική πλευρά ήλπιζε να διαπραγματευτεί την επιστροφή των υπόλοιπων γλυπτών σε μεταγενέστερη ημερομηνία, πρόσθεσε το πρόσωπο που έχει γνώση της θέσης του. Σε αντάλλαγμα για τη ζωφόρο, τα ελληνικά Μουσεία θα προμήθευαν το Βρετανικό Μουσείο με μια εναλλασσόμενη επιλογή ανεκτίμητων αντικειμένων, ορισμένα από τα οποία δεν είχαν φύγει ποτέ από την Ελλάδα, πρόσθεσε το άτομο», τονίζει η αμερικανική εφημερίδα.

Το Βρετανικό Μουσείο θέλει μια διαφορετική συμφωνία, σύμφωνα με το πρόσωπο που έχει γνώση της θέσης του. Μέχρι στιγμής, ο Όσμπορν έχει προτείνει την επιστροφή ενός μικρότερου τμήματος της ζωφόρου, καθώς και γλυπτών θεών και Κενταύρων, ως βραχυπρόθεσμο δάνειο, είπε το πρόσωπο. Το Μουσείο θα μπορούσε να προσφέρει έως και το ένα τρίτο των αντικειμένων του Παρθενώνα που βρίσκονται στη συλλογή του, πρόσθεσε το άτομο», σημειώνουν οι ΝΥΤ και στη συνέχεια τονίζουν: «Μόλις η Ελλάδα επιστρέψει αυτά τα αντικείμενα στο Λονδίνο, θα σταλούν περισσότερα στην Αθήνα για να τα αντικαταστήσουν, είπε το άτομο. Με την πάροδο του χρόνου, ο αριθμός των αντικειμένων που θα στέλνονταν στην Ελλάδα θα αυξανόταν, για να αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, πρόσθεσε το άτομο».

Ροή Ειδήσεων

Το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να αφαιρέσει το όνομα του Κένεντι από το ψηφοδέλτιο σε δύο αμφίρροπες πολιτείες

Ο Κένεντι ήθελε να βγει από το ψηφοδέλτιο στο Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν αφού απέσυρε την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του και υποστήριξε τον Ρεπουμπλικανό...

Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταδικάζουν την επίθεση κατά του Φρέντη Μπελέρη

Κατά την επίθεση με αυγά και γιαούρτια από διαδηλωτή κατά του Φρέντη Μπελέρη, υπήρξε προφανής απουσία οποιασδήποτε μορφής κρατικής προστασίας, η οποία θα...