Τα διεθνή
· Οι αγορές στην Ασία εναλλάσσουν πρόσημο σήμερα Τετάρτη 18/1 στον απόηχο της συνεδρίασης της Τράπεζας της Ιαπωνίας, με πολλούς ασιατικούς δείκτες μετοχών να κινούνται μεταξύ κερδών και ζημιών, ενώ οι ιαπωνικές μετοχές έκαναν ράλι παράλληλα με την απότομη πτώση του γεν.
· Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ και τα ομόλογα ανέστρεψαν τις προηγούμενες μειώσεις και η ισχύς του δολαρίου αυξήθηκε αφού η BOJ διατήρησε αμετάβλητες τις νομισματικές της ρυθμίσεις. Το γεν υποτιμήθηκε έως και 2,6%, τη μεγαλύτερη σχεδόν ημερήσια πτώση σε τρία χρόνια.
· Κατά τη διάρκεια της νύχτας στις ΗΠΑ, οι μετοχές της Goldman Sachs υποχώρησαν αφού ανέφερε πτώση στις προμήθειες από τον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής το τέταρτο τρίμηνο. Η Morgan Stanley, η οποία επίσης ανακοίνωσε αποτελέσματα την Τρίτη, ενισχύθηκε από τα έσοδα από τα τμήματα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, ωθώντας τη μετοχή της υψηλότερα.
· Τα στοιχεία επί της μεταποίησης της Νέας Υόρκης για τον Ιανουάριο έδειξαν πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο από τους πρώτους μήνες της πανδημίας, υπογραμμίζοντας την δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve επιβαρύνουν την οικονομία.
· Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Euro Stoxx 50 αυξήθηκαν 0,3%
· Το ευρώ υποχώρησε 0,1% στα 1,0772 δολάρια
· Το ιαπωνικό γεν υποχώρησε 2,5% στα 131,38 ανά δολάριο
· Η απόδοση των 10ετών ομολόγων μειώθηκε επτά μονάδες βάσης στο 3,48%
· Η απόδοση 10 ετών της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 10,5 μονάδες βάσης στο 0,395%
· Η απόδοση 10 ετών της Αυστραλίας μειώθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,56%
· Το δολάριο Ενώ μεγάλο μέρος της εστίασης στις αγορές συναλλάγματος αυτή τη στιγμή είναι στο πώς η προοπτική της επιβράδυνσης των αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve έχει τροφοδοτήσει την αδυναμία του δολαρίου. Ο μεγαλύτερος παράγοντας σε ολόκληρο τον κόσμο μπορεί να είναι η Κίνα.
· Η ανάλυση της Bank of America δείχνει ότι η ανάκαμψη του κλίματος γύρω από την Κίνα υπήρξε σημαντική κινητήρια δύναμη της υποτίμησης του δολαρίου. Η χαλάρωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ έχει επίσης επιταχύνει την υποτίμηση του δολαρίου φέτος.
· Ορισμένα νομίσματα έχουν υπερβεί τις αναμενόμενες κινήσεις τους σε σχέση με το δολάριο. Το ευρώ και το γιεν ξεχωρίζουν, εν μέρει λόγω των πρόσφατων εκπλήξεων από τις κεντρικές τους τράπεζες.
Σήμερα αναμένονται
· Ο ΔΤΚ ευρωζώνης
· Λιανικές πωλήσεις ΗΠΑ, PPI, βιομηχανική παραγωγή, επιχειρηματικά αποθέματα, αιτήσεις στεγαστικών δανείων MBA, διασυνοριακές επενδύσεις
· Η Federal Reserve κυκλοφορεί το Beige Book
Στην Αθήνα
Η δυναμική της αγοράς αποκάλυψε πως ενώ θα βρίσκονται καθημερινά διαχειριστές που θα θεωρούν πως τα κέρδη υπαγορεύουν τη ρευστοποίηση θέσεων για να πάνε από τις λογιστικές αποτιμήσεις στο πορτοφόλι, τελικά οι πιέσεις απορροφώνται. Η δεν εναλλαγή των πρωταγωνιστών με ενισχυμένο τζίρο κυκλικά είναι η απάντηση στο γιατί, χωρίς τζίρους σταθερά άνω των 100 εκατ. ευρώ, ο μέσος όρος θα πιάσει και θα περάσει τις 1000 μονάδες. Θα σταθεί στις 1030. ΟΙ ευκαιρίες στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με βάση το momentum είναι εδώ και ακόμα περιμένουν, αλλά όχι για πολύ.
Στα επιχειρηματικά deals αναζητούν ορισμένοι πεισματάρηδες αναλυτές τη βάση για την εκτόξευση του ΓΔ πάνω από τις 970 μονάδες. Ενώ άλλοι σχολιάζουν τα έσοδα κάποιων μετοχών, αρκετοί αναφέρονται σε κινήσεις από traders που δεν έχουν διαρκές και αντιληπτό ενδιαφέρον ,αλλά περιστασιακό που ταιριάζει στους περισσότερους και πλέον κενόδοξους κυνηγούς κερδών.
Τα υπεραγορασμένα με βάση τα επίπεδα στήριξης και τα τεχνικά επίπεδα αντίστασης μπορούν να δικαιολογήσουν μία διόρθωση, ωστόσο το momentum στον Τραπεζικό κλάδο οδηγεί την Αγορά σε νέα υψηλά. Περιμένουμε ισορροπημένες συνεδριάσεις πριν δοκιμαστούν οι 1000 μονάδες, καθώς οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις, ίσως φέρουν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε όλο το ταμπλό”. Ειδοποίησαν από τη Beta Sec.
Από το σχόλιο του Συμβούλου επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρη Τζάνα αναδύεται η βάση των επενδυτικών προβληματισμών.
“Μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρώπη, ακολούθησαν και οι ΗΠΑ ανακοινώνοντας επίδοση +6,5% τον Δεκέμβριο από +7,1% το Νοέμβριο. Παράλληλα, οι συνθήκες καλοκαιρίας στην Ευρώπη έχουν συμβάλει στην περαιτέρω μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου σε επίπεδα χαμηλότερα από τα προ της Ουκρανικής κρίσης. Διαμορφώνεται έτσι χαμηλότερο ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις επιτρέποντας την εκτροφή αισιοδοξίας για σενάρια αποφυγής της ύφεσης σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.
Επί του παρόντος, ο Γ.Δ. ξεπέρασε με ευκολία την περιοχή των 970 μονάδων και κινείται πάνω από 980 μονάδες, σενάριο που ουδείς πιθανολογούσε στο τέλος Δεκεμβρίου. Με τον πρωθυπουργό να συναντά εκπροσώπους της Intel στο Νταβός, ενδεχομένως για επενδύσεις παραγωγής ημιαγωγών στη χώρα μας. Επίσης, το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2023 να είναι αισθητά χαμηλότερο της εκτίμησης (1,6% ως προς το ΑΕΠ) και ακόμη χαμηλότερο όταν λογιστούν και τα έσοδα του 1ου διμήνου, επιβεβαιώνοντας την ικανοποιητική δημοσιονομική πορεία που θα οδηγήσει στην ποθητή επενδυτική βαθμίδα το 2023”.
Για κάθε τακτικό αναγνώστη της στήλης, η εξέλιξη στης Αθηναϊκή αγορά μόνο έκπληξη δεν ήταν. Δεν χρειαζόταν για αυτή την προσδοκία να υπάρχει ειδική πληροφόρηση, που υπήρξε κατόπιν εορτής, και προήλθε από τις ΗΠΑ και τις μεγάλες επενδυτικές υπό μορφή ερωτήσεων. Διότι το Market Beat στην ηλεκτρονική μορφή της Ν έχει κινήσει το ενδιαφέρον αρκετών, μάλλον οκνηρών ξένων αναλυτών. Αλλά αυτό που έδωσε την βάση για τη βεβαιότητα της “προστασίας” των αποτιμήσεων, ήταν η δυνατότητα να συσσωρεύει η Αθήνα σε μέρες που η φυγή από το ρίσκο είχε παγκόσμιες διαστάσεις, χωρίς εξαιρέσεις. Μετά ήρθαν και οι εκθέσεις των Οίκων που είχαν ανάμειξη σε διαδικασίες κερδοφόρες που διεκπεραίωναν υπέρ των συμφερόντων του Δημοσίου.
Από την πλευρά της στατιστικής πάλι τα μηνύματα ήταν πολλά, αλλά αυτό που εμπόδιζε τους αναλυτές οι οποίοι σωστά τα έβλεπαν, ήταν το “κόλλημα” με τους χαμηλούς όγκους και τζίρους. Δεν θέλησαν να ξεπεράσουν αυτό το σημείο ελέγχου της αξιοπιστίας των μηνυμάτων της στατιστικής που είναι σημαντικό, αλλά δεν αποτελεί μοναδική ικανή και αναγκαία συνθήκη. Ακόμα και η ασυνήθιστα μικρή διαφορά των αποδόσεων των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των ιταλικών, ειδοποιούσε για την αυξημένη εμπιστοσύνη των ισχυρών ξένων θεσμικών στην ελληνική οικονομική ανάπτυξη στα χρόνια της πανδημίας και του ακατάπαυστου πολέμου στα σπλάχνα της Ευρώπης.
ΗΠΑ
Μεικτά πρόσημα στη Wall Street με τον Dow Jones να χάνει 390 μονάδες. Έβδομη στη σειρά άνοδος για τον Nasdaq. Ενισχύθηκε το δολάριο.
Ο Dow Jones υποχώρησε 1,14% ή 391 μονάδες στις 33.911, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,20% στις 3.991 μονάδες ενώ o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,14% στις 11.095 μονάδες.
Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των McDonalds (+1,9%) και Chevron (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-6,2%) και Travelers (-4,8%). Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, απογοήτευσαν τα αποτελέσματα τριμήνου της Goldman Sachs. Στον αντίποδα, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η Morgan Stanley.
Τα στοιχεία επί της μεταποίησης της Νέας Υόρκης για τον Ιανουάριο έδειξαν πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο από τους πρώτους μήνες της πανδημίας, υπογραμμίζοντας την δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve επιβαρύνουν την οικονομία.
Ευρώπη
Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές ενώ διατηρούνται οι ανησυχίες για την κατεύθυνση της παγκόσμιας οικονομίας, τον επίμονο πληθωρισμό, την υποτονική ανάπτυξη και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,4% στις 456,5 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,12% στις 7.851 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,35% στις 15.187 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,48% στις 7.077 μονάδες.
Αν και μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Φεβρουάριο παραμένει πιθανή, η προοπτική μιας μικρότερης αύξησης 25 μονάδων στην επόμενη συνεδρίαση τον Μάρτιο κερδίζει υποστήριξη μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης της Γερμανίας μειώθηκαν κατά 0,8%. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 9,6% από τον Δεκέμβριο του 2021 και υποχώρησε 1,2% σε μηνιαία βάση.
ΧΑ
Η συνέχεια στην άνοδο περιλάμβανε και “θυσίες” που μίκρυναν το βήμα
Η δυναμική στην Αθήνα ήταν ανεξάρτητη από τα υπόλοιπα ετερόφωτα χρηματιστήρια του ευρώ, που λειτούργησαν σε συντονισμό μεταξύ τους με πτωτική δυναμική που ωστόσο είχε προκαλέσει απώλειες της τάξης του -0,3%.
Στην Αθήνα υπήρξε παροδικό βούλιαγμα σε αρνητικό πεδίο. Εδώ, με ανάλογο του βελτιωμένου συναλλακτικού ενδιαφέροντος συνολικά όγκο, το ελάχιστο ημέρας εμφανίστηκε μια φορά και ήταν στις 10:40 στις 979,23 μονάδες που αντιστοιχούσε σε μεταβολή -0,21%. Για όσους υπολογίζουν την στατιστική εικόνα το κλείσιμο βρήκε τον ΓΔ πάνω από τις 987 μονάδες δηλαδή 17 μονάδες ψηλότερα από το επίπεδο των 970 που ήταν η αντίσταση που εμπόδιζε την αγορά να εκτιναχθεί.
Οι επενδυτές στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, με μεγάλο τζίρο 90,1 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων 8,8 εκατ. ευρώ, οδήγησαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον μέσο όρο στις 988,22 μονάδες (+0,71%). Μετά, στις δημοπρασίες, που βελτίωσαν τον τζίρο κατά 14,2 εκατ. ευρώ είχαμε αρνητική για τις αποτιμήσεις παρέμβαση κατά την εξέλιξή τους. Οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 987,01 από 981,26 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,59% ή 5,75 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της 16/1/23.
Εμφανίστηκαν 15 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ( ο τζίρος της οποίας ήταν 80,7 εκατ. ευρώ) που χαρακτηρίστηκαν από υπεροχή της ζήτησης για αυτά ώστε στο κλείσιμο βρέθηκαν 5 με κέρδη από +1,5% ως +4,3% ήτοι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +4,29% ΜΟΗ+3,66%, ΠΕΙΡ +2,63%, ΟΛΠ +2,10% και ΑΛΦΑ +1,98%. Από τις 7 πτωτικές απώλειες πάνω από -1,0% είχαν οι ΤΕΝΕΡΓ -1,82% και ΑΡΑΙΓ -1,58% για να ακολουθήσουν ΒΙΟ -0,94%, και ΛΑΜΔΑ -0,61%.
Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 90,1 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 8,8 εκατ. ευρώ και τα 3,859 εκατ. αφορούσαν την ΕΥΡΩΒ, τα 2,158 εκατ. την ΠΕΙΡ και ακολούθησαν τα πακέτα για ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, και ΤΕΝΕΕΡΓ.
Στατιστικά
Σημείωσαν άνοδο 58 μετοχές και 43 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 24. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 68,867 από 68,546 δις ευρώ.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων από το 4,129% την προηγούμενη έγινε 4,091% έχοντας φθάσει στο 4,258% ενδοσυνεδριακά.
Ο ΔΤΡ την Τρίτη 17/1/23 κινήθηκε μεταξύ των 719,64 μονάδων (-0,50%), με τιμή ανοίγματος τις 726,07 (+0,39%) και ανώτερο τις 730,54 μονάδες και έκλεισε στις 730,31 με μεταβολή +0,98%. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +54% στις 2397,09 ήτοι 12,89 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της 16/1/23, ενώ ο FTSEΜ είχε μεταβολή +0,54%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Με άνοδο στους όγκους αμετάβλητες οι προσδοκίες για την τάση
Η τιμή κλεισίματος των ΣΜΕ Φεβρουαρίου υστερεί του υποκείμενου δείκτη κατά 7 μονάδες.
Η προσέγγιση για τη δυναμική του 25άρη στατιστικά μας οδηγεί στην περίοδο μεταξύ του τέλους του Απριλίου και του πρώτου δεκαημέρου του Ιουνίου και τα επίπεδα από τις 2430 ως τις 2460 μονάδες εκτιμούμε πως θα είναι κρίσιμα. Επιφυλασσόμενος για πιο ακριβείς εκτιμήσεις θα επιστρέψουμε μετά την εκπνοή των σειρών Ιανουαρίου την Παρασκευή.
Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη κυρίως σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2387,55 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 3,35 μονάδων. Η εγγραφή του υψηλού ημέρας στις 16:41 έφερε τις 2404,79 μονάδες (+0,86%). Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:40 και ήταν οι 2378,74 μονάδες (-0,23%). Τον έκλεισαν τελικά 12,89 μονάδες ψηλότερα από την προηγούμενη στις 2397,09 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 40,753 εκατ. ευρώ.
Η δυναμική στην Αθήνα ήταν ανεξάρτητη από τα υπόλοιπα ετερόφωτα χρηματιστήρια του ευρώ, που λειτούργησαν σε συντονισμό μεταξύ τους με πτωτική δυναμική που ωστόσο είχε προκαλέσει απώλειες της τάξης του -0,3%. Στο μεταξύ η εικόνα των ΣΜΕ του S&P500 και η δυναμική στο άνοιγμα και μετά την αργία στη Wall Street, ήταν ενδεικτική της βεβαιότητας των επενδυτών πως οι αρμόδιοι στη Fed θα άλλαζαν την πολιτική τους καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις εμφάνισαν κάμψη.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 3093 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2406,75 μονάδες κατώτερο τις 2377,00 με τελευταίες πράξεις στις 2402,00 και τιμή κλεισίματος στις 2391,25 από 2378,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 2292 από 3873. Επίσης άλλαξαν χέρια 2918 ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με ανώτερο στις 2405,25 μονάδες κατώτερο τις 2373,50 με τελευταίες πράξεις στις 2402,75 από 2382,00 και τιμή κλεισίματος 2390,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 2569 από 1149.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν χαμηλή. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Ιανουαρίου το ενδιαφέρον ήταν 11 συμβόλαια για τιμή 2250 και 2400 μονάδες. Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά λήξης Φεβρουαρίου έφερε 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιανουαρίου ο όγκος ήταν 30 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2350 ως τις 2400 μονάδες. Για την επόμενη και δεύτερη σειρά του 2023 διακινήθηκαν 70 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2300 ως τις 2350 μονάδες.
Ο ΔΤΡ την Τρίτη 17/1/23 κινήθηκε μεταξύ των 719,64 μονάδων (-0,50%), με τιμή ανοίγματος τις 726,07 (+0,39%) και ανώτερο τις 730,54 μονάδες και έκλεισε στις 730,31 με μεταβολή +0,98%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 34,644 εκατ. ευρώ. Για την ΑΛΦΑ +1,98%, αντιστοιχούσαν 8,579 εκατ. ευρώ, για την ΕΤΕ +0,66% 7,644 εκατ. ευρώ, για την ΕΥΡΩΒ -0,25% 4,948 εκατ. ευρώ, και για τη ΠΕΙΡ +2,63% 7,033 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξαν χέρια 35 συμβόλαια με ανώτατο στις 725,00 και κατώτερο στις 721,50 και ορίστηκε τιμή κλεισίματος στις 725,50 από 718,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 2918 από 376.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν και σε κάποιες περιπτώσεις άλλαξαν υπολογίσιμα οι ανοικτές θέσεις για τις σειρές Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 17146 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,18 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 146.630 ΣΜΕ.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2732 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 4,10 και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 12.973 ΣΜΕ.
Της ΕΥΡΩΒ με 1540 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,18 και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 14.828.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 14230 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,71 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 46.680 ΣΜΕ.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 5974 ΣΜΕ της ΜΙΓ για την τρέχουσα σειρά και τα 736 ΣΜΕ των ΕΛΠΕ για σειρά Μαρτίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε τα 38.000 συμβόλαια για ΔΕΗ, ΤΑ 16.000 ΠΕΙΡ και τα 600 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Σήμερα
Με κέρδη στο δεύτερο μέρος των συνεδριάσεων στην Ασία εμφανίζονται οι περισσότεροι δείκτες ενώ κυρίαρχο ρόλο σήμερα έπαιξαν οι αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας στην Ιαπωνία. Οι αγορές περίμεναν μια αλλαγή στην πολιτική χαλάρωσης που εφαρμόζει επί χρόνια αλλά τελικά δεν υπήρξε και αυτό προκάλεσε τα ακόλουθα γεγονότα
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ και τα ομόλογα ανέστρεψαν τις προηγούμενες μειώσεις και η ισχύς του δολαρίου αυξήθηκε αφού η BOJ διατήρησε αμετάβλητες τις νομισματικές της ρυθμίσεις. Το γεν υποτιμήθηκε έως και 2,6%, τη μεγαλύτερη σχεδόν ημερήσια πτώση σε τρία χρόνια.
Στις 8:45 δική μας ώρα:
Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με κέρδη +2,50%
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή 0,10%
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχωρούσε κατά -0,47%
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε κέρδιζε +0,09%.
Αλλά και ο βασικός δείκτης της Σαγκάης κέρδιζε 0,04%