Αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες επιδημίες δάγκειου πυρετού στην πρόσφατη ιστορία της, η Αργεντινή προσπαθεί να περιορίσει τη μάστιγα των κουνουπιών με ιονίζουσα ακτινοβολία που προκαλεί βλάβες στο DNA τους πριν απελευθερωθούν στη φύση.
Η χώρα της Νότιας Αμερικής έχει καταγράψει φέτος 41.000 κρούσματα της ασθένειας που μεταδίδεται από τα κουνούπια, περισσότερα κι από ό,τι στις προηγούμενες μεγάλες επιδημίες του 2016 και του 2020.
«Λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας στη χώρα και παγκοσμίως, αυτό το κουνούπι […] μπορεί να εξαπλώνεται περισσότερο. Ο πληθυσμός του συνεχίζει να επεκτείνεται νότια» δήλωσε στο Reuters η Μαριαλένα Γκαρσία Άλμπα, βιολόγος της Εθνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (CNEA).
Η υπηρεσία πειραματίζεται με την ακτινοβόληση κουνουπιών από το 2016. Στειρώνουν στο εργαστήριο 10.000 αρσενικά έντομα την εβδομάδα και σχεδιάζουν να αυξήσουν το νούμερο στις 500.000. Η πρώτη παρτίδα στείρων αρσενικών προγραμματίζεται να απελευθερωθεί τον Νοέμβριο.
«Όταν τα στείρα αρσενικά απελευθερωθούν στο πεδίο και συναντήσουν άγρια θηλυκά, οι απόγονοί τους δεν είναι βιώσιμοι» εξήγησε η Γκαρσία Άλμπα. «Με διαδοχικές απελευθερώσεις τέτοιων αρσενικών θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τον πληθυσμό του κουνουπιού που δρα ως φορέας» του δάγκειου πυρετού.
Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται από το αφρικανικής καταγωγής κουνούπι Αedes aegypti. Ο ιός προκαλεί υψηλό πυρετό, πόνο στο κεφάλι, τους μυς και τα μάτια, ναυτία, έμετο και κόπωση, μεταξύ άλλων.
Παρόμοια προγράμματα για ακτινοβόληση των κουνουπιών με ακτίνες Χ ή άλλες μεθόδους τρέχουν και σε άλλες χώρες για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η ελονοσία και ο ιός Ζίκα.
Σε άλλες περιπτώσεις έχουν απελευθερωθεί στο περιβάλλον και γενετικά τροποποιημένα κουνούπια που δεν αφήνουν βιώσιμους απογόνους.
[Πηγή:]www.in.gr