Κίνα: Πέμπτος σταθμός στην Ανταρκτική, νέο «μάτι» στον πλανήτη


Η Κίνα μεγαλώνει το αποτύπωμά της στην Ανταρκτική, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που δείχνουν επανεκκίνηση των εργασιών που είχαν σταματήσει το 2018 για τον πέμπτο σταθμό της χώρας κοντά στον νότιο πόλο.

Καθώς οι πάγοι λιώνουν το Πεκίνο επιδιώκει να ανοίξει νέες ναυτικές διαδρομές στην Αρκτική και να επεκτείνει τις επιστημονικές έρευνες στην Ανταρκτική, όμως οι Δυτικές κυβερνήσεις ανησυχούν ότι η κινεζική παρουσία στους πόλους προσφέρει νέα εργαλεία συλλογής πληροφοριών.

Ο νέος σταθμός, αναφέρει το Reuters, βρίσκεται στο νησί «Ινεξπρέσιμπλ», κοντά στη Θάλασσα του Ρο. Αναμένεται να περιλαμβάνει παρατηρητήριο με επίγειο δορυφορικό σταθμό που θα βοηθήσει την Κίνα να «κλείσει ένα μεγάλο κενό» στη δυνατότητα παρατήρησης της ηπείρου, εκτιμά το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) σε έκθεσή του.

Οι θέσεις των πέντε κινεζικών σταθμών στην Ανταρκτική (Reuters)

Το CSIS εξέτασε δορυφορικές εικόνες του Ιανουαρίου και αναγνώρισε υποδομές υποστήριξης, προσωρινές κατασκευές, ελικοδρόμιο και θεμέλια για ένα μεγαλύτερο κτήριο στον σταθμό των 4 στρεμμάτων. Τα έργα εκτιμάται ότι μπορούν να ολοκληρωθούν το 2024.

«Αν και ο σταθμός μπορεί να προσφέρει δυνατότητες επικοινωνίας και παρακολούθησης για τον διογκούμενο στόλο πολικών δορυφόρων παρατήρησης της Κίνας, ο εξοπλισμός του μπορεί να χρησιμοποιείται ταυτόχρονα για την υποκλοπή δορυφορικών επικοινωνιών άλλων χωρών» αναφέρει η έκθεση.

Ο σταθμός φέρεται να βρίσκεται σε κατάλληλη θέση για να συλλέγει πληροφορίες πάνω από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων τηλεμετρίας από τις εκτοξεύσεις πυραύλων στο νέο Διαστημικό Κέντρο Αρνχεμ.

O σταθμός «Ταϊσάν», ο τέταρτος της Κίνας στην Ανταρκτική, σε φωτογραφία του 2014 (Xinhua)

Στην τελική μορφή του ο σταθμός εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει αποβάθρα για τα κινεζικά παγοθραυστικά.

Το CSIS ανέφερε στο Reuters πως, παρόλο που οι ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερη παρουσία στην Ανταρκτική, μεταξύ άλλων με τον μεγάλο Σταθμό ΜακΜούρντο, περίπου 320 χιλιόμετρα από τον νέο κινεζικό σταθμό, το αποτύπωμα της Κίνας μεγαλώνει ταχύτερα.

Σύμφωνα με την Συνθήκη Ανταρκτικής του 1959, την οποία η Κίνα αναγνωρίζει, κάθε δραστηριότητα στην Ανταρκτική μπορεί να έχει μόνο «ειρηνικούς σκοπούς». Προσωπικό του στρατού επιτρέπεται να συμμετέχει σε επιστημονικές έρευνες, δεν επιτρέπεται όμως να δημιουργεί βάσεις, να εκτελεί ελιγμούς ή να δοκιμάζει όπλα.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτιμούσε σε έκθεσή του το 2022 ότι οι νέες υποδομές της Κίνας προορίζονται για την ενίσχυση μελλοντικών αξιώσεων για φυσικούς πόρους, καθώς για βελτίωση των δυνατοτήτων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.


[Πηγή:]www.in.gr

Ροή Ειδήσεων

Πρώτη συνάντηση Τραμπ – Ρούτε στη Φλόριντα

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που είχαν οι...

Καταγγελία: Οδηγός λεωφορείου εκτελεί δρομολόγιο… με το κινητό στο τιμόνι

Το περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης σε...

Στυλιανίδης: Ελλάδα και Τουρκία εταίροι, ιδιαίτερα στον ναυτιλιακό τομέα

«Ο ναυτιλιακός τομέας είναι αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι...

Πρώτη συνάντηση Τραμπ – Ρούτε στη Φλόριντα

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που είχαν οι δυο τους σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κλιμακωθεί τις...

Καταγγελία: Οδηγός λεωφορείου εκτελεί δρομολόγιο… με το κινητό στο τιμόνι

Το περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης σε δρομολόγιο που εκτελούσε οδηγός λεωφορείου σε κεντρικό δρόμο της Αττικής  ...

Στυλιανίδης: Ελλάδα και Τουρκία εταίροι, ιδιαίτερα στον ναυτιλιακό τομέα

«Ο ναυτιλιακός τομέας είναι αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της "θετικής ατζέντας" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», τόνισε ο υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  ...