Τους 40 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να αγγίξει την επόμενη βδομάδα ο υδράργυρος στην Αθήνα, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον πλανήτη.
Οι καύσωνες και οι ακραίες υψηλές θερμοκρασίες ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες φαίνεται να αποτελεί πλέον νόρμα.
Η ζωή στις μεγαλουπόλεις κατά το διάστημα Ιούνιο-Αύγουστο είναι πλέον ανυπόφορη ενώ αναζητούνται λύσεις για το πώς θα μπορούσε να γίνουν πιο φορητή.
Οι παρακάτω εικόνες αστικού χάρτη θερμότητας που τραβήχτηκαν από το διάστημα. Δείχνουν τη επίδραση των χώρων πρασίνου, των λευκών οδοστρωμάτων και του νερού στις πόλεις, βοηθώντας τις να κρυώσουν με φυσικό τρόπο και να αντισταθούν στα κύματα καύσωνα.
Η χαρτογράφηση αυτών των ακραίων hotspots είναι ζωτικής σημασίας για τους πολεοδόμους καθώς ο κόσμος ζεσταίνεται και οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη συνεχίζουν να αυξάνονται.
Το 2022, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ευρώπη, με τις θερμοκρασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο να ξεπερνούν τους 40 C (104 F) για πρώτη φορά στην ιστορία.
Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, περιοχές στην Ισπανία καταγράφηκαν 44 C (111F) στο θερμόμετρο – και οι κάτοικοι των πόλεων σε όλη τη λίμνη στις ΗΠΑ δεν τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα. Υπήρξαν τουλάχιστον 13 θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη στο Τέξας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο ακραίος καύσωνας θα εξαπλωθεί στις νότιες ΗΠΑ και ότι θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 43 C (110 F) θα θεωρούνται πλέον συνηθισμένες.
Ο Hulley και η ομάδα του, που εδρεύουν στο Λος Άντζελες, συνεργάζονται τακτικά με το τοπικό δημοτικό συμβούλιο, το οποίο χρησιμοποίησε τα δεδομένα σε αυτούς τους χάρτες Ecostress στο σχέδιο βιωσιμότητας.
Το όργανο Ecostress συλλέγει δεδομένα όλο το χρόνο, καταγράφοντας πόλεις των ΗΠΑ μία φορά κάθε τέσσερις ημέρες και ευρωπαϊκές πόλεις περίπου μία φορά κάθε τρεις έως πέντε ημέρες. Η ομάδα εστιάζει σε 10 πόλεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων του Λονδίνου, του Παρισιού, της Αθήνας, της Βομβάης και της Μελβούρνης. Τον περασμένο Ιούνιο, συνεργάστηκαν με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για τη συλλογή δεδομένων από το Παρίσι, την Πράγα και το Μιλάνο κατά τη διάρκεια ενός ιδιαίτερα ακραίου καύσωνα.
Οι χάρτες δείχνουν τη θερμοκρασία των πυκνοκατοικημένων περιοχών, οι οποίες φαίνονται βαθύ κόκκινο, σε σύγκριση με περιοχές που είναι πιο αραιοκατοικημένες, οι οποίες έχουν κίτρινη σκιά. Οι περιοχές με δασική ή υδάτινη κάλυψη εμφανίζονται πράσινες, αποδεικνύοντας ότι περισσότερη βλάστηση ή χαρακτηριστικά νερού αντιστοιχούν σε ψυχρότερες θερμοκρασίες, έως και 12 C σε ορισμένες περιοχές.
Οι υπάλληλοι της πόλης μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους χάρτες για να σχεδιάσουν καλύτερα τα κύματα καύσωνα, καθώς αποτελούν σαφή ένδειξη πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι απλές προσαρμογές στο τοπίο και καθώς οι θανατηφόροι καύσωνες πρόκειται να γίνουν πιο συχνοί λόγω της κλιματικής αλλαγής, αυτοί οι χάρτες θερμότητας θα είναι ολοένα και πιο σημαντική για την δροσιά στις πόλεις, σύμφωνα με το BBC.
Ανάγκη για περισσότερο πράσινο
Η εγκατάσταση περισσότερων χώρων πρασίνου, η φύτευση περισσότερων δέντρων κατά μήκος των δρόμων και το βάψιμο των επιφανειών από σκυρόδεμα είναι μερικές μόνο από τις απλές προσαρμογές που εφαρμόζουν οι πόλεις για την καταπολέμηση της παγιδευμένης θερμότητας, ένα φαινόμενο γνωστό ως «αστικά νησιά θερμότητας».
Αυτά τα «νησιά» είναι περιοχές που είναι σημαντικά θερμότερες από τις γύρω αγροτικές περιοχές, μερικές φορές έως και 15 C (59 F), και δημιουργούνται καθώς η θερμότητα στις πόλεις διαχέεται πιο αργά λόγω της πυκνής υποδομής. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για ευάλωτους πληθυσμούς όπως οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά, οι πληθυσμοί με χαμηλό εισόδημα και οι χειρωνακτικοί εργάτες.
Τα μέτρα που λαμβάνουν οι πόλεις στην Ευρώπη
Το Παρίσι, όπου οι πολίτες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ευρώπη, έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο όπου οι Παριζιάνοι μπορούν να αναζητήσουν καταφύγιο – από πάρκα και δάση μέχρι πισίνες και μουσεία, τα οποία συνδέονται με φυσικά δροσερά μονοπάτια σκεπασμένα με δέντρα και είναι προσβάσιμα μέσω μιας εφαρμογής χαρτογράφησης που ονομάζεται Extrema, την οποία ανέπτυξε η πόλη το 2019.
Στη Σεβίλλη της Ισπανίας, την πρώτη πόλη που άρχισε να ονομάζει τους καύσωνες της, ο δήμαρχος διέταξε την εγκατάσταση περισσότερων τεντών σε όλη την πόλη, καθώς και τη φύτευση 5.000 δέντρων το χρόνο και την κατασκευή περισσότερων δημόσιων σιντριβανιών.
Στην Αθήνα, στην Ελλάδα, εν τω μεταξύ, η διευθύντρια θερμότητας της πόλης Ελένη Μυριβήλη ηγείται ενός έργου για την ανακαίνιση ενός ιστορικού υδραγωγείου που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή για τη διοχέτευση του νερού στην πόλη, ενώ στις Αχαρνές, υλοποιούνται ειδικά σχεδιασμένες δροσερές στέγες και πεζοδρόμια, με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.
[Πηγή:]www.in.gr