Ένα είδος σαλαχιού της βαθιάς θάλασσας για το οποίο οι βιολόγοι γνωρίζουν ελάχιστα μέχρι σήμερα εκμεταλλεύεται τα ζεστά νερά στην κορυφή υποθαλάσσιου ηφαιστείου στον Ειρηνικό για να επωάσει τα αβγά του, ανακάλυψαν Καναδοί ωκεανογράφοι.
Πριν από την αποστολή, οι ερευνητές πίστευαν ότι το υποβρύχιο ηφαίστειο που κρύβεται ενάμισι χιλιόμετρο από την επιφάνεια έξω από τις ακτές του Καναδά ήταν ανενεργό εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Το βαθυσκάφος τους όμως ανακάλυψε πίδακες ζεστού νερού που ζεσταίνουν την κορυφή του ηφαιστείου και εμπλουτίζουν το νερό με μεταλλικά στοιχεία.
Ανάμεσα στα κοράλλια μεγάλου βάθους που καλύπτουν την κορυφή, οι ερευνητές εντόπισαν πολυάριθμα αβγά του λευκού σαλαχιού του Ειρηνικού, Bathyraja spinosissima, το οποίο έχει μελετηθεί ελάχιστα ως σήμερα.
«Θα εκτιμούσα ότι η κορυφή του ηφαιστείου, η οποία ήταν καλυμμένη με αβγά, είχε –δεν ξέρω- 100.000 αβγά; Ένα εκατομμύριο;» δήλωσε στο LiveScience.com η Τσερίς Ντου Πριζ, θαλάσσια βιολόγος της καναδικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Αλιευμάτων και κύρια ερευνήτρια της αποστολής.
«Το μόνο μαιευτήριο λευκών σαλαχιών που είχε ανακαλυφθεί προηγουμένως βρίσκεται στα Γκαλάπαγκος και είχε μόνο μία ή δύο ντουζίνες αβγά» είπε.
Τα θηλυκά σαλάχια, τα οποία ενίοτε φτάνουν σε μήκος τα δύο μέτρα, γεννούν παραλληλόγραμμα αβγά που συχνά ονομάζονται «τσάντες της γοργόνας» λόγω του περίεργου σχήματός τους.
Το «μαιευτήριο» που είχε ανακαλυφθεί το 2018 στα Γκαλάπαγκος βρισκόταν κοντά σε υδροθερμικές οπές στον βυθό, ένδειξη ότι τα σελάχια εκμεταλλεύονται τη ζέστη για την επώαση των αβγών τους.
«Χρειάζονται περίπου τέσσερα χρόνια για να αναπτυχθούν τα μικρά» επισήμανε η Ντου Πριζ. «Το θερμό νερό πιθανώς επιταχύνει την επώαση με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των μικρών που επωάζονται με επιτυχία».
Τα ευρήματα της αποστολής επιβεβαιώνουν ότι τα υποθαλάσσια ηφαίστεια και οι υδροθερμικές οπές είναι σημαντικές περιοχές για την υγεία των ωκεάνιων οικοσυστημάτων.
Οι ερευνητές θα συνεχίσουν τώρα να παρακολουθούν το ηφαίστειο, το οποίο δεν βρίσκεται σε προστατευόμενη περιοχή και ίσως κινδυνεύει από την αλιεία.
[Πηγή:]www.in.gr