Τον περασμένο Ιούνιο ο Σάιμον Λάχνερ σκόπευε να κολλήσει τα χέρια του σε αυτοκινητόδρομο της Γερμανίας ως διαμαρτυρία για την αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.
Τελικά προσήχθη από την αστυνομία πριν καν βγει από το σπίτι και πέρασε το βράδυ στο κρατητήριο.
Ο Λάχνερ, 28 ετών, είναι ένας από τους χιλιάδες ακτιβιστές του κλίματος που βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών λόγω των ακτιβιστικών δράσεων που αναστάτωσαν αρκετές πόλεις, αναφέρει το Reuters.
Ακτιβιστές που αποκλείουν κεντρικούς αυτοκινητόδρομους έχουν προκαλέσει κυκλοφοριακό χάος στη Βρετανία, όπου πραγματοποιήθηκαν και διαδηλώσεις εναντίον πετρελαϊκών κολοσσών, ενώ στη Γερμανία διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους και σταμάτησαν τον εφοδιασμό από εγκαταστάσεις πετρελαίου.
Στην Ιταλία, ακτιβιστές πέταξαν μπογιές σε ιστορικά μνημεία. Στη Γαλλία, χιλιάδες ακτιβιστές που διαμαρτύρονταν για την υπεράντληση νερού συγκρούστηκαν με την αστυνομία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες.
Θέλοντας να προλάβουν την ισχυροποίηση του κινήματος, οι αρχές της Γαλλίας και ορισμένων γερμανικών κρατιδίων ενεργοποιούν νόμους που εφαρμόζονται συνήθως εναντίον τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών οργανώσεων.
Στο πλαίσιο αυτό παρακολουθούνται οι επικοινωνίες και οι κινήσεις ορισμένων ακτιβιστών, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο τέσσερις εισαγγελείς στις δύο χώρες και δεκάδες ακτιβιστές.
Στο Βερολίνο, η αστυνομία έχει ξοδέψει εκατοντάδες χιλιάδες ώρες εργασίες για τη διερεύνηση 4.500 υποθέσεων που αφορούν τις ομάδες Τελευταία Γενιά και Extinction Rebellion.
H αστυνομία της Βαυαρίας εφαρμόζει μάλιστα το μέτρο της προληπτικής κράτησης για να εμποδίσει κινητοποιήσεις και τουλάχιστον ένας ακτιβιστής κρατήθηκε για ένα μήνα χωρίς απαγγελία κατηγοριών, κάτι που επιτρέπεται από τη νομοθεσία του κρατιδίου.
Η Γαλλία ψήφισε τον Μάιο νέα νομοθεσία για τις προληπτικές κρατήσεις και την παρακολούθηση ακτιβιστών, ενώ η Βρετανία ποινικοποίησε τον Μάιο την πρακτική των ακτιβιστών να κολλούν τα χέρια τους στον δρόμο.
Η Γαλλία ανέθεσε στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία την ανάκριση ορισμένων ακτιβιστών του κλίματος, επιβεβαίωσε στο Reuters η αστυνομία.
Οι κυβερνήσεις δηλώνουν ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν εγκληματικές ενέργειες που βλάπτουν την κοινωνία και την οικονομία, ενώ οι ακτιβιστές λένε ότι αναγκάστηκαν να στραφούν σε αυτές τις τακτικές λόγω της αποτυχίας προηγούμενων κινητοποιήσεων.
Η κοινωνική απνυπακοή έχει μακρά ιστορία στα κοινωνικά κινήματα, όπως συνέβη για παράδειγμα στον αγώνα για την ψήφο των γυναικών και το αμερικανικό κίνημα για τα ατομικά δικαιώματα, σημειώνει το Reuters.
Πηγή της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι αστυνομικές αρχές ευρωπαϊκών χωρών συνεργάζονται για την παρακολούθηση των ακτιβιστών. Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι ανταλλάσσει συχνά πληροφορίες με τις διωκτικές αρχές άλλων χωρών, χωρίς όμως να δώσει διευκρινίσεις.
Η Γερμανία έχει θέσει στόχο να μηδενίσει τις καθαρές εκπομπές άνθρακα το 2045 και η Γαλλία το 2050, σύμφωνα με τις συστάσεις των επιστημόνων.
Ωστόσο και οι δύο χώρες έχουν χάσει τους εθνικούς στόχους τα τελευταία δύο χρόνια.
Τελευταία Γενιά
Ο Λέχνερ, ο ακτιβιστής που τέθηκε υπό κράτηση στη Γερμανία, είναι μέλος της Τελευταίας Γενιάς, ομάδα με έδρα τη Γερμανία που εντάσσεται στο ευρύτερο δίκτυο A22, το οποί περιλαμβάνει τη βρετανική ομάδα Just Stop Oil και χρηματοδοτείται από το Climate Emergency Fund με έδρα το Λος Άντζελες.
Από πέρυσι, οι ακτιβιστές της Τελευταίας Γενιάς έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες αποκλεισμούς δρόμους.
Η εισαγγελία της Βαυαρίας πρωτοστατεί στις προσπάθειες καταστολής της Νέας Γενιάς και εξετάζει το ενδεχόμενο να τη χαρακτηρίσει εγκληματική οργάνωση σύμφωνα με νόμο που επιτρέπει τηλεφωνικές υποκλοπές, παρακολουθήσεις με GPS και έρευνες σε οικίες.
Η εισαγγελία ανέθεσε τις έρευνες σε μονάδα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, υποστηρίζοντας ότι η Νέα Γενιά είναι ένοχη για εγκλήματα όπως το σαμποτάζ σε κρίσιμες υποδομές.
Ανάλογη έρευνα διεξάγεται στο Βραδεμβούργο.
Απαντώντας σε ερώτηση του Reuters, εκπρόσωπος της Τελευταίας Γενιάς αρνήθηκε τις κατηγορίες για εγκληματικές ενέργειες και επισήμανε ότι οι ακτιβιστές έχουν ακάλυπτα πρόσωπα και προαναγγέλλουν τις κινητοποιήσεις τους.
Έρευνα διεξάγεται για ακτιβιστές της ομάδας που έκλεισαν πέρυσι έναν αγωγό καυσίμων στη Βαυαρία και πραγματοποίησαν διαμαρτυρία σε διυλιστήριο στο Βραδεμβούργο.
Τον Μάιο, αστυνομικές δυνάμεις σε επτά κρατίδια πραγματοποίησαν εφόδους στα σπίτια επτά ηγετικών στελεχών της Τελευταίας Γενιάς. Στη Βαυαρία, η εισαγγελία διέταξε την παρακολούθηση των τηλεφώνων έξι ακτιβιστών.
Εκτός λειτουργίας τέθηκε επίσης ο δικτυακός τόπος της Τελευταίας Γενιάς ώστε να σταματήσουν οι δωρεές. Αν η ομάδα τεθεί εκτός νόμου, οι υποστηρικτές της θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης.
Τους τελευταίους 18 μήνες η αστυνομία της Βαυαρίας χρησιμοποίησε το μέτρο της προληπτικής κράτησης άνω των 24 ωρών σε τουλάχιστον 80 περιπτώσεις, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών του κρατιδίου.
Στο Βερολίνο, η τοπική κυβέρνηση συντάσσει τώρα νομοθεσία που παρατείνει τη δυνατότητα κράτησης υπόπτων από τις δύο στις πέντε ημέρες.
Επεισόδια στη Γαλλία
Στα τέλη του 2022, ακτιβιστές της οργάνωσης Les Soulevements de La Terre (SLΤ) εισέβαλαν σε γαλλικό εργοστάσιο τσιμέντου, έκοψαν καλώδια ηλεκτροδότησης και έσπασαν εξοπλισμό με σφυριά.
Φέτος τον Μάρτιο, μέλη της SLT συμμετείχαν σε διαμαρτυρία κατά της κατασκευής ταμιευτήρων άρδευσης που χρησιμοποιούν νερό του υδροφόρου ορίζοντα στον υγρότοπο του Ντε-Σεβρ που πλήττεται από ξηρασία στην περιοχή της Νέας Ακουιτανίας.
Οι περίπου 6.000 διαδηλωτές συγκρούστηκαν με 2.000 αστυνομικούς που έριξαν πάνω από 5.000 κάνιστρα δακρυγόνων σε διάστημα δύο ωρών.
Διακόσιοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν στο χάος, δύο έμειναν σε κόμμα και ένας έχασε το μάτι του. Τραυματίστηκαν επίσης 47 αστυνομικοί και κάηκαν τέσσερα περιπολικά.
Η αστυνομία κατηγόρησε τους ακτιβιστές ότι έφτασαν στην περιοχή οπλισμένο με μολότοφ και μεταλλικά σφαιρίδια, ενώ οργανώσεις για τα ατομικά δικαιώματα κατήγγειλαν υπερβολική χρήση βία.
Έκτοτε το υπουργείο Εσωτερικών έχει απαγορεύσει την οργάνωση SLT, η οποία όμως έχει ασκήσει έφεση.
[Πηγή:]www.in.gr