23 Αλήθειες για τα ζώα, που μάλλον δεν γνώριζες!

Γνωρίζοντας τον θαυμαστό κόσμο των ζώων!

Αυτό δεν είναι ένα ακόμα άρθρο για την παγκόσμια ημέρα των ζώων, με αναφορά στα δικαιώματά τους και στο πώς ο άνθρωπος τα καταπατά. Ούτε είναι ένα άρθρο για να ανακαλύψεις αν είσαι έτοιμος να αποκτήσεις το δικό σου ζωάκι. Αυτό είναι ένα post αφιερωμένο στους φίλους μας τα ζώα και στην ξεχωριστή τους φύση!

Το καθένα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και συνήθειες που εμείς στον δικό μας μικρόκοσμο αγνοούμε, αλλά είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες! Μπορεί ο άνθρωπος να έχει αντίχειρες, και για αυτό – όπως λένε – να κυριάρχησε των άλλων ειδών, όμως και οι υπόλοιποι συγκάτοικοι του πλανήτη μας δεν υστερούν σε μοναδικότητα!

Επιλέξαμε 23 ζώα και σου παρουσιάζουμε αλήθειες που – μάλλον – δεν γνώριζες για αυτά!

 #1 Αγελάδες, οι κοινωνικές!

Τα μοναδικά αυτά μηρυκαστικά έχουν… φίλους ανάμεσα στο κοπάδι! Εάν, μάλιστα, χωριστούν από αυτόν τον φίλο, μπορεί να νιώσουν άγχος. Επίσης, δεν είναι μύθος αυτό που έχεις ακούσει ότι παράγουν περισσότερο γάλα όταν ακούν χαλαρωτική μουσική.

#2 Άλογα, τα βλέπουν (σχεδόν) όλα!

Τα μάτια των αλόγων έχουν διάμετρο 5cm περίπου και έχουν όραση σχεδόν 360ο (με “τυφλά σημεία” μόνο ακριβώς μπροστά τους και πίσω τους). Το ακόμα πιο περίεργο είναι ότι χρησιμοποιούν κάθε μάτι ξεχωριστά… άρα κάθε μάτι μπορεί να δει και να επεξεργαστεί διαφορετικές εικόνες, ταυτόχρονα! Επίσης, τα άλογα – αν και καθόλου δε μοιάζουν – είναι οι κοντινότεροι συγγενείς των ρινόκερων! Ανήκουν, μάλιστα στην οικογένεια των περισσοδάκτυλων, τα περισσότερα είδη της οποίας, όμως, έχουν εξαφανιστεί!

#3 Οι αρσενικές χελώνες γρυλίζουν, ενώ οι θηλυκές σφυρίζουν… έτσι ξεχωρίζεις το φύλο τους!

#4 Γάτα, η μοναδική!

Το αποτύπωμα της μύτης μιας γάτας (και του σκύλου) είναι μοναδικό, όπως τα ανθρώπινα δακτυλικά αποτυπώματα. Η γάτα έχει 32 μυς σε κάθε αυτί, ενώ μπορεί να βγάλει 100 φωνητικούς ήχους (σε σχέση με τα σκυλιά που παράγουν μόνο 10).


#5 Σκύλος και χρώματα!

Όταν τσακώνονται αρσενικά με θηλυκά κουτάβια, τα αρσενικά αφήνουν τα θηλυκά να “κερδίσουν” για να εξασφαλίσουν τη στοργή τους (σου ακούγεται γνώριμο;). Σχετικά, δε, με την αχρωματοψία των σκύλων, η αλήθεια είναι ότι τα σκυλιά βλέπουν χρώματα (και όχι μόνο ασπρόμαυρα όπως υποστηρίζει ο αστικός μύθος). Συγκεκριμένα, οι σκύλοι διαθέτουν δύο είδη φωτοϋποδοχέων με αποτέλεσμα να βλέπουν τα χρώματα όπως οι άνθρωποι που πάσχουν από δυσχρωματοψία. Δηλαδή, μπορούν να διακρίνουν το μπλε και το κίτρινο, όχι όμως και το κόκκινο και το πράσινο.

#6 Ένα σαλιγκάρι μπορεί να κοιμηθεί για 3 χρόνια (αυτό θα πει ξεκούραση)!

#7 Σκαντζόχοιρος με… ταχυκαρδία!

Η καρδιά ενός σκαντζόχοιρου χτυπάει – κατά μέσο όρο – 300 φορές κάθε λεπτό! Επιπλέον, να ξέρεις, ότι οι σκαντζόχοιροι…επιπλέουν στο νερό!

#8 Πεταλούδα και γεύση!

Οι πεταλούδες έχουν τους αισθητήρες γεύσης στα… πόδια τους (γεύση ποδαρίλας δηλαδή;)!

#9 Το σκαθάρι Scarabaeidae, αν και έντομο, είναι το πιο δυνατό ζώο στις τροπικές ζώνες, γιατί μπορεί να σηκώσει 850 φορές το βάρος του!

#10 Στρουθοκάμηλος, η γρήγορη!

Τρία πράγματα για αυτό το ιδιαίτερο πτηνό: μπορεί να τρέξει πιο γρήγορα από το άλογο, ο εγκέφαλός της είναι πιο μικρός από το μάτι της (!!!) και το αρσενικό βρυχάται σαν λιοντάρι!

#11 Άφωνη η Καμηλοπάρδαλη!

Η καμηλοπάρδαλη είναι το μοναδικό ζώο χωρίς φωνητικές χορδές. Ένα – αστείο – παράδοξο με την καμηλοπάρδαλη είναι ότι μπορεί να καθαρίσει τα αφτιά της με τη γλώσσα της!!! Ενώ, το χτύπημα μίας ενήλικης καμηλοπάρδαλης είναι τόσο δυνατό που μπορεί να αποκεφαλίσει ένα λιοντάρι. Τέλος, οι καμηλοπαρδάλεις, συχνά γεννούν όρθιες, πράγμα που σημαίνει ότι το νεογέννητο “πέφτει” από ύψος περίπου 2 μέτρων!

#12 Οι τίγρεις δεν έχουν μόνο ριγέ γούνα αλλά και ριγέ δέρμα!

#13 Ελέφαντας και η προβοσκίδα του!

Η προβοσκίδα του ελέφαντα έχει 40.000 μυς. Μπορεί να μυρίσει το νερό έως και 3 μίλια μακριά. Επίσης, είναι ένα από τα τρία θηλαστικά που έχουν εμμηνόπαυση – τα άλλα δύο είναι οι φάλαινες και οι άνθρωποι.


#14 Στο στόμα του κροκόδειλου!

Τα δόντια των κροκοδείλων ανανεώνονται συνέχεια σε όλη τους τη ζωή, ενώ για να βουτήξουν βαθιά… καταβροχθίζουν πέτρες! Ένας κροκόδειλος δεν μπορεί να βγάλει έξω τη γλώσσα του!

#15 Λιοντάρια, τα μεγαλειώδη!

Το λιοντάρι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος αιλουροειδές μετά την τίγρη και το αρσενικό μπορεί να ξεπεράσει τα 250 κιλά. Τα θηλυκά λιοντάρια που είναι αδέρφια μένουν μαζί για όλη τους τη ζωή, ενώ τα αρσενικά ανεξαρτητοποιούνται.

Ο βρυχηθμός ενός λιονταριού (αρσενικού) είναι ο πιο δυνατός από όλων των άλλων αιλουροειδών, συγκεκριμένα ένα ενήλικο λιοντάρι μπορεί να ακουστεί μέχρι και 8km μακριά.

 

#16 Πιγκουΐνος & μονόπετρο!

Οι πιγκουίνοι κάνουν πρόταση γάμου στους συντρόφους τους χρησιμοποιώντας ένα προσεκτικά διαλεγμένο βότσαλο (σου θυμίζει τίποτα;). Επίσης, είναι το μόνο πτηνό που μπορεί να κολυμπήσει αλλά δεν πετάει.

#17 Οι φώκιες, όταν κοιμούνται, μπορούν να κρατάνε μεταξύ τους τις πατούσες τους ώστε να μη χαθούν!

#18 Ιππόκαμπος, ο οικογενειάρχης!

Οι ιππόκαμποι είναι από τα λίγα μονογαμικά ζώα και το μοναδικό σε ολόκληρο το ζωικό βασίλειο που γεννάει το αρσενικό. Όταν, δε, οι ιππόκαμποι γίνουν γονείς κρατούν τις ουρές των μικρών τους όταν κολυμπούν, όπως ο άνθρωπος τα παιδιά του. Αν και δεν τους φαίνεται είναι, από τα πιο αδηφάγα ζώα, καθώς έχουν μεγάλη όρεξη, τρώνε πάνω από 3.000 γαρίδες άλμης την ημέρα!

#19 Χταπόδι, το ευέλικτο!

Το χταπόδι είναι τυφλό, έχει τρεις καρδιές και μπορεί να στριμωχτεί (αν χρειαστεί) σε μια τρύπα παίρνοντας το σχήμα ενός νομίσματος των δέκα λεπτών (ένα ενήλικο χταπόδι)! Το θηλυκό χταπόδι μένει νηστικό για 2-3 μήνες (Μάιο – Ιούλιο), δηλαδή κατά την περίοδο που φυλάει τα αυγά του. Μάλιστα επειδή δεν μπορεί να απομακρυνθεί από αυτά, μερικές φορές θρέφεται με μικρά κομμάτια από τα ίδια του τα πλοκάμια!

#20 Τα στρείδια μπορούν να αλλάξουν φύλο! Ανάλογα με την περίοδο ζευγαρώματος μπορούν να γίνουν είτε αρσενικά είτε θηλυκά!

#21 Φάλαινα, η τραγουδιάρα!

Οι φάλαινες έχουν ιδιαίτερα τραγούδια που λένε κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος.
Σε περιοχές που ζουν πολλές φάλαινες, τραγουδούν όλες το ίδιο τραγούδι. Πολλές φορές αυτοί οι ήχοι που μοιάζουν με τραγούδι, ταξιδεύουν σε άλλες ομάδες φαλαινών, οι οποίες το μαθαίνουν και αυτές, όπως κάνουν και οι άνθρωποι με τις μουσικές.

#22 Δελφίνια με το όνομα!

Όσο και αν σου φαίνεται περίεργο τα δελφίνια έχουν ονόματα (όχι αυτά που τους δίνουμε εμείς όπως Φλίπερ, κλπ) και τα χρησιμοποιούν για να φωνάξουν το ένα το άλλο. Να ξέρεις ότι κοιμούνται με το ένα μάτι ανοιχτό, ενώ –μαζί με τους χιμπατζήδες και τον άνθρωπο – τα δελφίνια είναι τα μόνα ζώα που μπορούν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στον καθρέπτη. Τα δελφίνια χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς, που τους επιτρέπουν να βουτούν σε μεγάλα βάθη, για να συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία ανακόπτοντας τυχόν αιμορραγίες, που σε άλλη περίπτωση θα τους στοίχιζαν τη ζωή.

#23 Η Μέδουσα συναγωνίζεται σε αρχαιότητα τους καρχαρίες και τους δεινόσαυρους, μιας και υπάρχει πάνω από 650 εκατομμύρια χρόνια! Το 95% μίας μέδουσας αποτελείται από νερό, ενώ τα πλοκάμια της μεγαλύτερης μέδουσας μπορούν να φτάσουν σε μήκος μισό γήπεδο ποδοσφαίρου!!! 

4 Οκτωβρίου, Παγκόσμια ημέρα των ζώων! Θυμήσου δεν είμαστε μόνοι μας στον Πλανήτη!

Τώρα ξέρεις – λίγο καλύτερα – πόσο ξεχωριστά είναι τα ζώα! Ας δούμε και γιατί έχει ουσία να θυμόμαστε την 4η Οκτωβρίου.

Περίπου 8,7 εκατομμύρια είδη κατοικούν στη Γη και εμείς καλούμαστε να συνυπάρχουμε αρμονικά μαζί τους καθημερινά χωρίς να “εμποδίζουμε” την βιωσιμότητα του είδους τους!

Αν και ακούγεται εύκολο, τελικά αποδεικνύεται (εκ του αποτελέσματος) ότι δεν είναι! Γιατί, αυτή τη στιγμή τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση αγγίζουν τα 100 και αυτό σίγουρα θα έπρεπε να μας αφυπνίσει και να μας προβληματίσει.

Ροή Ειδήσεων

Δέντρα έκτασης 16 ποδοσφαιρικών γηπέδων καίγονταν κάθε λεπτό το 2021

Δέντρα που κάλυπταν έκταση περίπου 16 γηπέδων ποδοσφαίρου...

ΝΑΤΟ: Παρέμβαση εάν απειληθεί η σταθερότητα σε Σερβία- Κόσοβο

«Παρά τη βελτίωση της κατάστασης στην περιοχή, είναι...

Φονικό στη Άρτα: Προφυλακίστηκε ο 29χρονος που σκότωσε τον πεθερό του

Όπως υποστηρίζει ο δικηγόρος του, το έγκλημα έγινε...

Σπάρτη: Πέθανε 5χρονο αγοράκι στο νοσοκομείο

Το παιδάκι ξύπνησε γύρω στις 7 το πρωί...

Δέντρα έκτασης 16 ποδοσφαιρικών γηπέδων καίγονταν κάθε λεπτό το 2021

Δέντρα που κάλυπταν έκταση περίπου 16 γηπέδων ποδοσφαίρου χάνονταν κάθε λεπτό σε δασικές πυρκαγιές το 2021, σύμφωνα με νέα έκθεση του Global Forest...

ΝΑΤΟ: Παρέμβαση εάν απειληθεί η σταθερότητα σε Σερβία- Κόσοβο

«Παρά τη βελτίωση της κατάστασης στην περιοχή, είναι ευθύνη όλων των πλευρών –ιδιαίτερα των αξιωματούχων από το Βελιγράδι και την Πρίστινα– να αποτρέψουν...

Φονικό στη Άρτα: Προφυλακίστηκε ο 29χρονος που σκότωσε τον πεθερό του

Όπως υποστηρίζει ο δικηγόρος του, το έγκλημα έγινε σε συνθήκες «βρασμού ψυχικής ορμής», ενώ μεταξύ άλλων σημειώνει, πως ο φερόμενος δράστης, αρνείται την...