Η Γη αφήνει πίσω της την κλιματική αλλαγή και εισέρχεται σε κλιματικό χάος

Με δημοσίευση τους στο διαδικτυακό αρχείο επιστημονικών προδημοσιεύσεων arXiv επιστήμονες του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Πόρτο στη Πορτογαλία υποστηρίζουν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα δεν προκαλεί απλά και μόνο την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη αλλά δημιουργεί συνθήκες «κλιματικού χάους».

«Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι γνωστές (ξηρασίες, κύματα καύσωνα, ακραία φαινόμενα κ.α.) αν το Σύστημα της Γης εισέλθει σε μια περιοχή χαοτικής συμπεριφοράς θα χαθεί κάθε ελπίδα να διορθώσουμε το πρόβλημα» αναφέρει ο Ορφέου Μπερτολάμι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η Γη έχει βιώσει πολλές φορές στο παρελθόν μεγάλης έκτασης και έντασης κλιματικές μεταβολές αλλά κάθε φορά οι μεταβολές αυτές οφείλονταν σε φυσικούς παράγοντες όπως η αλλαγή της τροχιακής κίνησης του πλανήτη ή έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα. Σύμφωνα με τους ερευνητές είναι η πρώτη φορά που η κλιματική αλλαγή οφείλεται σε μη φυσικό παράγοντα, στην ανθρώπινη δραστηριότητα δηλαδή, επηρεάζοντας το περιβάλλον με τρόπο τέτοιο που η Γη δεν έχει βιώσει και αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Η μεταβολή που συμβαίνει στο κλίμα από την ανθρώπινη δραστηριότητα θα οδηγήσει όπως εκτιμούν οι ερευνητές στην εμφάνιση νέων καιρικών μοτίβων. Το πώς θα μοιάζουν και θα λειτουργούν αυτά τα μοτίβα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα.

Στο πιο αισιόδοξο σενάριο που μελέτησαν οι επιστήμονες οι προσπάθειες περιορισμού των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα ευοδωθούν κάποια στιγμή τις προσεχείς δεκαετίες. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα αντιστραφεί η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της αλλά ότι από εκείνο το σημείο και μετά η κατάσταση θα μείνει αμετάβλητη και σταθερή ως έχει άρα και σε μεγάλο ποσοστό οι καιρικές συνθήκες θα είναι προβλέψιμες.

Στο χειρότερο σενάριο εισερχόμαστε σε φάση κλιματικού χάους όπου οι εποχές αλλάζουν κατά δοκούν ακόμη και ανά έτος. Κάποιες χρονιές θα κάνουν την εμφάνιση τους συνεχώς ακραία καιρικά φαινόμενα και κάποιες άλλες θα υπάρχει κλιματική ηρεμία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να μεταβάλλονται απότομα και με μεγάλη διαφοροποίηση στην μέση τιμή της παγκοσμίως από έτος σε έτος με ότι αυτό συνεπάγεται για την διαβίωση των ανθρώπων αλλά και τις καλλιέργειες, τα οικοσυστήματα και τελικά το επίπεδο κατοικησιμότητας της βιοσφαίρας.

Ροή Ειδήσεων

Μεσσήνη – Επίθεση με καυστικό υγρό: Συνελήφθη ο πρώην άνδρας της 49χρονης

Η γυναίκα, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου...

Αποκλεισμός – σοκ για τον Τσιτσιπά

Ο Στέφανιος Τσιτσιπάς ηττήθκε από τον Τζακ...

Απόστολος Τζιτζικώστας: Χειρουργήθηκε με επιτυχία μετά από ατύχημα

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τζιτζικώστας εισήχθη εσπευσμένα στο...

Έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος κατάγματος στο ισχίο για τις vegan γυναίκες

Οι γυναίκες που κάνουν φυτοφαγική διατροφή, έχουν 33%...

Μεσσήνη – Επίθεση με καυστικό υγρό: Συνελήφθη ο πρώην άνδρας της 49χρονης

Η γυναίκα, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου νοσηλεύεται, με σοβαρό έγκαυμα στο μάτι. ...

Αποκλεισμός – σοκ για τον Τσιτσιπά

Ο Στέφανιος Τσιτσιπάς ηττήθκε από τον Τζακ Ντρέιπερ (2-0, 7-5 και 7-6) και αποκλείστηκε πρόωρα από τη συνέχεια του Canadian Open.Πρόωρος...

Απόστολος Τζιτζικώστας: Χειρουργήθηκε με επιτυχία μετά από ατύχημα

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τζιτζικώστας εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο έπειτα από ατύχημα που είχε επιστρέφοντας στο σπίτι του από το γραφείο του στην...