Απαγόρευση των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035

Οι Ευρωβουλευτές ψήφισαν την Τετάρτη ώστε από το 2035 όλα τα νέα αυτοκίνητα και φορτηγά να έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων ως μέρος των προσπαθειών για τον καθαρισμό των οδικών μεταφορών.

Οι Ευρωβουλευτές υποστήριξαν την τελική έκθεση για την αναθεωρημένη νομοθεσία για τα πρότυπα εκπομπών CO2 οχημάτων με 339 υπέρ, 249 κατά και με 24 αποχές.

Η νομοθεσία αποτελεί βασικό μέρος του πακέτου Fit for 55 και ορίζει ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να μειώσουν τους μέσους όρους εκπομπών σε όλο τον στόλο κατά 100% από το 2035, με ενδιάμεσα βήματα το 2025 και το 2030. Η θέση του Κοινοβουλίου διατηρεί την αρχική ημερομηνία σταδιακής κατάργησης του 2035 της Επιτροπής.

Το τελικό νομικό κείμενο πρέπει τώρα να επεξεργαστεί σε συνομιλίες με το Συμβούλιο. Οι υπουργοί Περιβάλλοντος πρόκειται να υπογράψουν τη δική τους εκδοχή της νομοθεσίας σε μια σύνοδο κορυφής στο Λουξεμβούργο στις 28 Ιουνίου.

Μια εναλλακτική τροπολογία που προωθήθηκε στην Ολομέλεια από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα είχε θέσει τον στόχο μείωσης των εκπομπών για το 2035 στο 90% χωρίς σαφή ημερομηνία λήξης του κινητήρα, αλλά αυτή απορρίφθηκε. Το σχέδιο θα επέτρεπε τη συνέχιση της πώλησης ενός περιορισμένου αριθμού οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, αλλά αντιτάχθηκαν σθεναρά πράσινες ομάδες.

Ο Ολλανδός φιλελεύθερος εισηγητής Jan Huitema είχε επίσης πιέσει για έναν επιπλέον ενδιάμεσο στόχο για το 2027 για να ωθήσει τη βιομηχανία να επιταχύνει την παραγωγή καθαρών αυτοκινήτων, αλλά αυτό απορρίφθηκε από τους ευρωβουλευτές.

naftemporiki.gr

Ροή Ειδήσεων

Φωτιά στο Ροδάκινο Ρεθύμνου | ΣΚΑΪ

Ο δήμαρχος της περιοχής είπε ότι η φωτιά...

Ευρωπαίοι πυροσβέστες στη μάχη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή των Ρουμάνων, των...

Φλώρινα: Αρδευτικά έργα ύψους 41,5 εκατ. ευρώ

Η Φλώρινα αντιμετωπίζει πρόβλημα με την διαχείριση...

Ρωσικό ναυτικό: Βύθισαν δικό τους πλοίο ανοιχτά της Μαριούπολης

Σύμφωνα με τη Daily Mail, το αποβατικό σκάφος...

Φωτιά στο Ροδάκινο Ρεθύμνου | ΣΚΑΪ

Ο δήμαρχος της περιοχής είπε ότι η φωτιά ενισχύεται κατά περιόδους από τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή.   ...

Ευρωπαίοι πυροσβέστες στη μάχη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή των Ρουμάνων, των Γάλλων και των Βουλγάρων θα αποτελείται από μηχανοκίνητα τμήματα με δικά τους οχήματα ενώ των...

Φλώρινα: Αρδευτικά έργα ύψους 41,5 εκατ. ευρώ

Η Φλώρινα αντιμετωπίζει πρόβλημα με την διαχείριση των υδατικών πόρωνΑρδευτικά έργα που δίνουν λύση στο πρόβλημα της Φλώρινας, προϋπολογισμού μελέτης 41.500.000,00 ευρώ,...