Συνασπισμός εννέα χωρών για την προστασία του Ειρηνικού ωκεανού

Εννέα χώρες της αμερικανικής ηπείρου που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, δημιούργησαν χθες Πέμπτη έναν «συνασπισμό για την προστασία των ωκεανών», από την Αλάσκα ως την Παταγονία, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε η Χιλή.

«Οι ωκεανοί (…) διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο πρόεδρος της Χιλής Γκάμπριελ Μπόριτς στη διάρκεια της υπογραφής της συμφωνίας, στο περιθώριο της Συνόδου της Αμερικής που διεξάγεται στο Λος Άντζελες, στην ημερήσια διάταξη της οποίας περιλαμβάνεται η προστασία του περιβάλλοντος.

Οι ηγέτες της Κολομβίας, του Περού, της Κόστα Ρίκα, του Ισημερινού και του Παναμά καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών του Καναδά και του Μεξικού και ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου για το Κλίμα, ο Τζον Κέρι, συνυπέγραψαν την πρωτοβουλία. «Πρέπει να εργαστούμε καλύτερα για να προστατεύσουμε τις θάλασσές μας διότι τα θαλάσσια είδη δεν γνωρίζουν σύνορα», δήλωσε ο Ροντρίγο Τσάβες πρόεδρος της Κόστα Ρίκα.

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών από τον Καναδά ως τη Χιλή. Πρόκειται για οριοθετημένους χώρους, νομικά αναγνωρισμένους, για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Στους χώρους αυτούς θα προστατεύονται μοναδικά θαλάσσια είδη, θα αυξάνονται οι τουριστικές ευκαιρίες και θα προωθείται η βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων κοινοτήτων, εξήγησε το υπουργείο Εξωτερικών της Χιλής.

Η Χιλή στηρίζει μια πρωτοβουλία που έχει στόχο ως το 2030 να θέσει υπό προστασία το 30% της επιφάνειας των ωκεανών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ροή Ειδήσεων

Ευρωπαίοι πυροσβέστες στη μάχη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή των Ρουμάνων, των...

Φλώρινα: Αρδευτικά έργα ύψους 41,5 εκατ. ευρώ

Η Φλώρινα αντιμετωπίζει πρόβλημα με την διαχείριση...

Ρωσικό ναυτικό: Βύθισαν δικό τους πλοίο ανοιχτά της Μαριούπολης

Σύμφωνα με τη Daily Mail, το αποβατικό σκάφος...

ΕΥ Ελλάδος: Πάνω από 1200 θέσεις εργασιας τα τελευταία χρόνια

Η ΕΥ Ελλάδος, έχοντας τοποθετήσει την τεχνολογία στο...

Ευρωπαίοι πυροσβέστες στη μάχη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή των Ρουμάνων, των Γάλλων και των Βουλγάρων θα αποτελείται από μηχανοκίνητα τμήματα με δικά τους οχήματα ενώ των...

Φλώρινα: Αρδευτικά έργα ύψους 41,5 εκατ. ευρώ

Η Φλώρινα αντιμετωπίζει πρόβλημα με την διαχείριση των υδατικών πόρωνΑρδευτικά έργα που δίνουν λύση στο πρόβλημα της Φλώρινας, προϋπολογισμού μελέτης 41.500.000,00 ευρώ,...

Ρωσικό ναυτικό: Βύθισαν δικό τους πλοίο ανοιχτά της Μαριούπολης

Σύμφωνα με τη Daily Mail, το αποβατικό σκάφος χτύπησε σε ρωσική θαλάσσια νάρκη. ...