Οι συσχετισμοί εν όψει του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής

Την Κυριακή 11 Μαρτίου οι εκλογές των συνέδρων

Την προσεχή Κυριακή, 11 Μαρτίου 2018, τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής αναμένεται να εκλέψουν τους εκπροσώπους τους, για το επικείμενο ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα, που θα διεξαχθεί από τις 16 εως τις 18 Μαρτίου.

Τα σχεδόν 130.000 μέλη του νέου φορέα, που ενεγράφησαν στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα εκλέξουν 2.000 συνέδρους ανάμεσα σε περίπου 2.700 υποψηφίους, οι οποίοι θα αποτελούν το 50% του συνολικού αριθμού των συνέδρων. Από αυτούς, σύμφωνα με πληροφορίες, 1000 πρόσκεινται στην επικεφαλής του φορέα, Φώφη Γεννηματά, ίδιος αριθμός λογίζεται υπό την επιρροή του ευρωβουλευτή , Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ οι υπόλοιποι 700 θεωρούνται φίλα προσκείμενοι σε Γιώργο Παπανδρέου, Γιώργο Καμίνη και Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, έχει διαφωνήσει με την διαδικασία εκλογής συνέδρων από τη βάση και δεν έχει ενθαρρύνει την κάθοδο στελεχών του στις συγκεκριμένες αρχαιρεσίες.

Ασαφές παραμένει και το πως θα αναδειχθούν τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, μετά την επιπλοκή που προκάλεσε το αίτημα Θεοδωράκη, να μην υπάρξουν αιρετοί εκπρόσωποι στο εν λόγω όργανο, παρά μόνον »ex officio». Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου των 6, ωστόσο, θεωρείται πολύ δύσκολο, όπως μεταδίδουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη να μην ακολουθηθεί ο κανόνας του 50 – 50, ήτοι 125 αιρετά μέλη και 125 αριστίνδην σε σύνολο περίπου 250.

Με μεγάλο ενδιαφέρον, λοιπόν, αναμένονται οι εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, καθώς εκεί θα δημιουργηθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί, οι οποίοι θα κρίνουν τη μετέπειτα πορεία τα νέου φορέα.

Ανέκαθεν, οι εσωτερικοί συσχετισμοί έδιναν το στίγμα, το εύρος αλλά και τα όρια των πολιτικών πρωτοβουλιών τόσο της ηγεσίας όσο και των εσωτερικών τάσεων, πολλώ δε μάλλον στην περίπτωση του Κινήματος Αλλαγής, όπου η συστέγαση δύο κομμάτων με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση αποτελεί καινοφανές εγχείρημα.