Συρία, Ιράν και σχέσεις Ε.Ε – Ρωσίας στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε

Κεντρικό θέμα η Συρία

Στο Λουξεμβούργο βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς προκειμένου να μετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που αναμένεται να επικεντρωθεί στις εξελίξεις στη Συρία, ενώ θα γίνει εκτενής συζήτηση και για τις σχέσεις Ε.Ε – Ρωσίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του το Σάββατο είχε παροτρύνει τη διεθνή κοινότητα να στραφεί προς την εξεύρεση πολιτικής και βιώσιμης λύσης στη Συρία, που θα τερματίσει τον πόλεμο και θα αποκαταστήσει την ειρήνη στη χώρα.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίστηκε παράλληλα ότι η χώρα μας καταδικάζει απερίφραστα τη χρήση χημικών όπλων ενώ επισημαίνεται η ανάγκη να διερευνηθεί διεξοδικά κάθε σχετικό περιστατικό και να λογοδοτήσουν οι δράστες της επίθεσης.

Παράλληλα με τις εξελίξεις στο συριακό οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε θα συζητήσουν εκτενώς και το θέμα του Ιράν στη «σκιά» της πρόθεσης των ΗΠΑ αφενός να αποχωρήσει από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και να αποτρέψει τις όποιες φιλοδοξίες έχει η Τεχεράνη για την επόμενη μέρα στη Συρία.

Τα περισσότερα κράτη – μέλη έχουν ήδη παραδεχθεί τη διεύρυνση της ιρανικής επιρροής στην ευρύτερη περιοχή και θεωρούν ότι πρέπει να περιοριστεί.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των ΝΕΩΝ με αυτή τη θέση συντάσσεται και η Ελλάδα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά να έχει συστήσει ήδη σε ομολόγους του στη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 19 Μαρτίου να δράσει η Ε.Ε στρατηγικά ώστε να αποτρέψει το Ιράν από την απόκτηση πρόσβασης στη Μεσόγειο.

Πρόκειται σαφώς για μετατόπιση των ελληνικών θέσεων υπέρ των ισραηλινών παρά το γεγονός, όπως αποκαλύπτουν τα ΝΕΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ζήτησε από την Ε.Ε να συγκρατήσει το Ισραήλ από την πυροδότηση μιας πολεμικής σύρραξης.

Στις 12.00, στα Προπύλαια, το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο για τη Συρία και ακολούθως πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία.