Υπέρ διπλής ονομασίας ο Ζόραν Ζάεφ – Πολιτική αντιπαράθεση στην Αθήνα

Υπέρ της διπλής ονομασίας, αλλά κατά των αλλαγών του Συντάγματος δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας του (ΜΙΑ) ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Σε συνάντηση με δημοσιογράφους του ΜΙΑ ο κ Ζάεφ εμφανίστηκε πάντως ανοιχτός σε απεμπόλιση του αλυτρωτισμού.

Σχετικά με τη θέση της ελληνικής πλευράς να υπάρχει ένα όνομα για κάθε χρήση (erga omnes) και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ο κ Ζάεφ επανέλαβε τη θέση του ότι το όνομα που θα συμφωνηθεί θα πρέπει να έχει χρήση μόνο για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας του, τάχθηκε εναντίον της αλλαγής του Συντάγματος και υποστήριξε ότι η χρήση του ονόματος στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ δεν επηρεάζει την Ελλάδα.

Η Αθήνα από την πλευρά της έχει διαμηνύσει πολλές φορές ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση η διπλή ονομασία και πως η στάση που διατηρεί η κυβέρνηση Ζάεφ προκαλεί «εμπόδια» για την τελική επίλυση του θέματος.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της γείτονος εκτίμησε πάντως ότι υπάρχει πρόοδος στα περισσότερα θέματα που έχουν τεθεί στις διαπραγματεύσεις ενώ τόνισε ότι παραμένει ανοιχτό τόσο το ίδιο το όνομα, όσο και κυρίως το εύρος χρήσης του.

«Είμαστε πολύ κοντά σε λύση η οποία θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σχετικά με την ταυτότητα, την εθνικότητα και τη γλώσσα» υποστήριξε ενώ σχετικά με το θέμα του αλυτρωτισμού που θέτει η ελληνική πλευρά είπε πως «θα πρέπει να αναζητηθούν οι κατάλληλες διατυπώσεις οι οποίες να καταδείξουν ότι η χώρα του δεν έχει καμία φιλοδοξία επί ελληνικού εδάφους ή πρόθεση παραβίασης των συνόρων και ανάμιξης στην ελληνική ιστορία. Αυτό αφορά και την Ελλάδα» πρόσθεσε.

Ο Ζόραν Ζάεφ επιβεβαίωσε ότι σε περίπτωση λύσης «η συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα». Το ερώτημα αφορά τη χρονική στιγμή. Αν θα τεθεί αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας ή πριν από την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ.

Επανέλαβε δε ότι «εάν έχει μια συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, αυτό πιθανότατα θα σημάνει ότι υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί λύση που θα είναι αποδεκτή και από τους πολίτες των δύο χωρών» και ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Σύνοδο της Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων στις 17 Μαΐου στη Σόφια.

Ο κ. Ζάεφ σημείωσε, για μια ακόμη φορά, τα οφέλη που θα έχει η χώρα του και οι πολίτες της με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την προώθηση των σχέσεων με την Ε.Ε. τονίζοντας ότι η λύση πρέπει να αναζητηθεί από τις δύο πλευρές, όπως έγινε και στην περίπτωση της συμφωνίας της πΓΔΜ με τη Βουλγαρία

Σε άλλη συνέντευξη του την προηγούμενη ημέρα, και ερωτώμενος για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει λύση, ο κ. Ζάεφ είπε ότι η χώρα του θα zaefσυνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων που είναι κρίσιμος για το μέλλον των πολιτών και θα παραμείνει προσηλωμένη στον στρατηγικό στόχο ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., που έχει την υποστήριξη και της αντιπολίτευσης

Πλην του κ. Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ αποκάλυψε ότι η βασική διαφορά που έχει απομείνει είναι το εύρος χρήσης της νέας ονομασίας, καθώς η πλευρά του επιμένει να απορρίπτει την erga omnes χρήση.

Το ζήτημα αυτό συνιστά «κόκκινη γραμμή» για την Αθήνα, αφού σε διαφορετική περίπτωση οδηγεί σε «διπλή ονομασία» την οποίαν η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί ούτε ως υπόθεση εργασίας.

Αντιδράσεις ΝΔ

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., βουλευτής Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, σημείωσε ότι «μετά τις δηλώσεις Ζάεφ στο Πρακτορείο ΜΙΑ ότι τα Σκόπια δεν συζητούν αλλαγή Συντάγματος, ούτε όνομα για όλες τις χρήσεις, δηλαδή erga omnes, όλοι οι Έλληνες αναρωτιούνται: Τι διαπραγματεύεται επιτέλους η κυβέρνηση Τσίπρα, Καμμένου, Κοτζιά; Περιμένουμε επιτέλους μια απάντηση».

ΥΠΕΞ: Αντιπολίτευση για τα μάτια του κόσμου

«Είναι απορίας άξιον» τονίζει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών ότι «μόλις πριν από δυο εβδομάδες ο τομεάρχης της ΝΔ, κ. Γ. Κουμουτσάκος, ενημερώθηκε επί σχεδόν τρεις ώρες από τον υπουργό Εξωτερικών για όλες τις εξελίξεις γύρω από το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, και τώρα διερωτάται δημοσίως, τι περιλαμβάνουν οι διαπραγματεύσεις που κάνει η Αθήνα με τα Σκόπια; Κι’ αυτό ενώ ο ίδιος και το κόμμα του έχουν ενημερωθεί λεπτομερέστατα για τις ξεκάθαρες θέσεις που έχει η ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση».

«Εάν, βέβαια, η ΝΔ θέλει να κάνει αντιπολίτευση για τα μάτια του κόσμου, χρησιμοποιώντας ως “επιχείρημά” της, τις δηλώσεις πρωθυπουργού άλλης χώρας -στην προκειμένη της ΠΓΔΜ- και όχι του Έλληνα πρωθυπουργού και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, είναι δική της υπόθεση» συμπληρώνει η ανακοίνωση.

«Έτσι, όμως, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά το μέγεθος της ανευθυνότητάς της στον χειρισμό των εθνικών θεμάτων. Άλλωστε, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που πρωτοκλασάτο στέλεχός της δήλωνε ότι πιστεύει τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν και όχι τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Φαίνεται πως εκεί στην Πειραιώς “το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη”» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.