Με μηνύματα προς την Τουρκία στα Δωδεκάνησα την Τρίτη ο Τσίπρας

Στο πλαίσιο περιφερειακού συνεδρίου

Με φόντο την επικίνδυνη τροπή που μπορεί να πάρουν τα πράγματα από την ευρύτερη γεωπολιτική αστάθεια στην Μεσόγειο μετά τις επιθέσεις στην Συρία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναζητά ωφέλιμες διεξόδους για την αποκατάσταση της προβληματικής σχέσης της χώρας μας με την Τουρκία, επιδιώκοντας την αποκλιμάκωση της έντασης μέσα από την επίτευξη ουσιαστικών γεγονότων προόδου, όπως είναι η επιστροφή των δυο Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές της Ανδριανόπουλης.

Την Τρίτη  17 Απριλίου,  ο Α. Τσίπρας πρόκειται να βρεθεί στην Ρόδο στο πλαίσιο ενός ακόμη περιφερειακού συνεδρίου ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο λίγες ώρες νωρίτερα να επισκεφτεί το ακριτικό Καστελόριζο, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να στείλει ένα μήνυμα ασφάλειας προς τον ελληνικό λαό και προάσπισης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, μετά το επεισόδιο στο νησί της Ρω και την απώλεια του σμηναγού Γιώργου Βαλταδώρου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία του Α. Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογο του Μ. Γιλντιρίμ συνιστά ένα πρώτο βήμα για την σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης και ταυτόχρονα οι σχέσεις των δυο χωρών να τεθούν σε ένα πλαίσιο ειλικρινούς και έντιμης συνεννόησης, παρά το γεγονός ότι η γειτονική χώρα παραμένει απρόβλεπτη στις κινήσεις της.

Το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων απασχολεί και το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς επανέρχεται στο προσκήνιο, κυρίως από την ομάδα των 53, η κριτική προς το πρόσωπο του Υπουργού Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένου, ο οποίος αξιοποιεί το θεσμικό του ρόλο πολλές φορές με ανευθυνότητα και επιπολαιότητα προκειμένου να προσποριστεί ατομικά πολιτικά και επικοινωνιακά οφέλη μέσα από μια ανέξοδη ρητορική έντασης με την Τουρκία.

Η ομάδα των 53 που πραγματοποίησε μες στο Σαββατοκύριακο κλειστή συνάντηση παρουσία και του φερόμενου ως επικεφαλής της, υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου, συνδέει την ανάγκη για αποδοκιμασία της επικοινωνιακής τακτικής που ακολουθεί ο Π. Καμμένος, αξιοποιώντας τη θέση του στο Υπουργείο Άμυνας, με την προετοιμασία του εδάφους για τερματισμό τις συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ τον ερχόμενο Αύγουστο.

Απαντήσεις για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων και της οικονομίας αναμένεται να δώσει την Δευτέρα το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος έχει προγραμματισμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Εν τω μεταξύ στην υπόθεση της ενίσχυσης της διπλωματικής προσέγγισης με την Τουρκία έχει εμπλακεί και το όνομα του τέως πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ο οποίος εντός της εβδομάδος πραγματοποιεί επίσκεψη στην γειτονική χώρα και οι πληροφορίες τον φέρουν να έχει προηγουμένως επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα.