Το εγχείρημα της ανανέωσης στη Νέας Δημοκρατίας

Tο Μητρώο έχει προσελκύσει πολλούς νέους ανθρώπους

Η ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας συνιστά μία από τις βασικές εξαγγελίες που επαναλαμβάνει συχνά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλούμενος πρωτίστως την εντολή που έλαβε από τους πολίτες κατά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος, το 2016.

Ανανέωση και εκσυγχρονισμός

Σε ανύποπτο χρόνο έχει τονίσει μάλιστα ότι «κάθε ζωντανός πολιτικός οργανισμός οφείλει να ανανεώνεται και να εκσυγχρονίζεται».

Σε πρόσφατη ομιλία του προς νέα στελέχη της ΝΔ που αναδεικνύονται μέσα από την αξιολόγηση του Μητρώου, αναφερόμενος στη σημασία που δίνει σε αυτή την διαδικασία-στο πλαίσιο της οποίας έχουν αξιολογηθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 2.500 ενδιαφερόμενοι- τόνιζε μεταξύ άλλων, ότι «και τα πρόσωπα συμβολίζουν την αλλαγή της ΝΔ».

Και είχε επισημάνει ότι «όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν, η ανάγκη να εκφράσουμε έναν θετικό λόγο με πρόσωπα τα οποία είναι φρέσκα, θα γίνεται ολοένα και πιο επιβεβλημένη».

Το εγχείρημα της γαλάζιας ανανέωσης ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο από τις πληροφορίες για το γεύμα που είχαν την Μεγάλη Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, στο πλαίσιο του οποίου ο τέως πρόεδρος της ΝΔ προσφέρθηκε να διευκολύνει– εάν εκείνος το επιθυμεί– τον κ. Μητσοτάκη σε αυτή την προσπάθεια ανανέωσης των ψηφοδελτίων.

Η Πειραιώς έσπευσε να ξεκαθαρίσει άμεσα ότι δεν υπάρχει θέμα «αποστρατείας» του κ. Μεϊμαράκη.

«Η μεγάλη εκλογική μάχη που έρχεται απαιτεί συστράτευση και όχι βέβαια αποστρατείες. Αυτό κατεξοχήν ισχύει για τον τέως πρόεδρο της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκη που είναι ταυτισμένος με τις μεγάλες μάχες και την ιστορία της παράταξής μας», τόνισαν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής.

Πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Μεϊμαράκη διευκρινίζουν πως δεν ήταν αυτό το βασικό θέμα της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη.

Ακούγοντας ωστόσο τον πρόεδρο της ΝΔ να αναφέρεται στην πρόθεσή του για ανανέωση, ο κ. Μεϊμαράκης του είπε πως είναι διατεθειμένος να τον διευκολύνει, εάν θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στην προσπάθειά του, επαναλαμβάνοντας ότι ο πρόεδρος του κόμματος είναι εκείνος που λαμβάνει τις αποφάσεις.

Πηγές της Πειραιώς υπενθύμιζαν πάντως, με αφορμή αυτό το ζήτημα, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει πως όλοι οι εν ενεργεία βουλευτές της ΝΔ θα είναι εκ νέου υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές.

Οι δυσκολίες

Μπορεί η γενική θέση να ισχύει για όλους τους νυν βουλευτές, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η πορεία ανανέωσης της ΝΔ δεν συναντά και δυσκολίες. Τις έχει αναγνωρίσει άλλωστε και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ που δεν είναι τυχαίο ότι μιλώντας το προηγούμενο διάστημα στα εσωκομματικά όργανα έχει διαμηνύσει πως «όταν εγώ ανοίγω τις πόρτες του κόμματος, κανείς δεν μπορεί να τις κλείσει».

Έχει τονίσει επίσης, απευθυνόμενος πάντα στα στελέχη της ΝΔ, ότι «η ανανέωση δεν είναι απειλή, είναι όρος προόδου και συνθήκη πολιτικής επιβίωσης»

«Με ενδιαφέρει πάρα πολύ η ανανέωση του κόμματος», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης και σε πρόσφατη συνέντευξη, αναφερόμενος στο Μητρώο Αξιολόγησης Στελεχών που ξεκίνησε πριν από 18 μήνες και αποτελεί την βασικότερη πρωτοβουλία στην κατεύθυνση ανοίγματος στην κοινωνία και ανανέωσης της ΝΔ.

Όπως λένε στην Πειραιώς, το Μητρώο έχει προσελκύσει ανθρώπους «χωρίς σκληρές κομματικές αναφορές που αισθάνονται την ανάγκη να προσφέρουν στα κοινά και βλέπουν ότι για πρώτη φορά θα αξιολογηθούν αντικειμενικά».

«Αυτούς τους ανθρώπους με ενδιαφέρει να εντάξω στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και θα είναι πολλοί αυτοί στους οποίους θα δώσω την ευκαιρία να δοκιμαστούν στη δύσκολη διαδικασία της διεκδίκησης σταυρού», είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη που είχε παραχωρήσει την προηγούμενη εβδομάδα στον ρ/σ Real.

Αξιολόγηση νέων στελεχών

Από τη στιγμή που οι νυν βουλευτές θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, η εικόνα της ανανέωσης στα ψηφοδέλτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα αφορά στις υπόλοιπες θέσεις για τις οποίες άπαντες οι ενδιαφερόμενοι, παλαιά και νέα στελέχη, πρόκειται να αξιολογηθούν από μηδενική βάση.

Και δεδομένης της κατ’ επανάληψη διαβεβαίωσης του κ. Μητσοτάκη ότι θα είναι σημαντικός ο βαθμός ανανέωσης- άνω του 50%- εκτιμάται ότι θα μείνει έξω από τις λίστες σημαντικός αριθμός πολιτευτών.

Την εικόνα σημαντικής ανανέωσης της ΚΟ του κόμματος αναμένεται πάντως να ενισχύσει το γεγονός ότι η πρωτιά που προεξοφλεί ότι θα κατακτήσει η Πειραιώς στις επόμενες εκλογές θα της εξασφαλίσει έως και διπλάσιο αριθμό βουλευτών, εάν επιτύχει το στόχο της αυτοδυναμίας.

Δυσφορίες και προστριβές

Οι τριβές που προκαλεί η ανανέωση έχουν γίνει αισθητές το προηγούμενο διάστημα σε εσωκομματικά όργανα της ΝΔ και μέσω δυσφορίας που έχει εκφραστεί για (νεότερα) στελέχη που έχει καταγγελθεί ότι εμφανίζονταν στις τοπικές κοινωνίες ωσάν να έχουν εξασφαλίσει θέση υποψηφίου βουλευτή και μάλιστα με την σύμφωνη γνώμη και της ηγεσίας.

Με αφορμή αυτό, έχουν υπάρξει παρεμβάσεις και του κ. Μητσοτάκη για να διαμηνύσει ότι όποιος εμφανίζεται να προεξοφλεί τις αποφάσεις του κόμματος δεν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος, ενώ έχει προειδοποιήσει και από κομματικό βήμα «ας μην σπεύδουν κάποιοι να ράβουν κοστούμια υποψηφίων βουλευτών πριν ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες αξιολόγησης».