Άγνωστες ιστορίες πίσω από πέντε πολύ κλασικά κοκτέιλ


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ από που προέρχεται το όνομα του κοκτέιλ που λατρεύετε; Σίγουρα σε αυτή την ερώτηση υπάρχουν πολλές απαντήσεις, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένα όριο στην ονομασία των κοκτέιλ.

Υπάρχουν όμως ορισμένα κλασικά κοκτέιλ που εμπνεύστηκαν από διάσημους ανθρώπους και έχουν μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία.

Αν λοιπόν είστε περίεργοι να μάθετε την ιστορία πίσω από κλασικά κοκτέιλ, όπως το Bellini, το Bloody Mary και το Shirley Temple, η παρακάτω λίστα είναι για εσάς.

Bellini: Το Bellini εφευρέθηκε στο Harry’s Bar στη Βενετία της Ιταλίας από τον Giuseppe Cipriani. Ενώ η ακριβής ημερομηνία της εφεύρεσης κυμαίνεται από τη δεκαετία του ’30 έως τη δεκαετία του ’40, το φρουτώδες κοκτέιλ, ονομάστηκε προς τιμήν του Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης, Giovanni Bellini.

Λέγεται πως η έμπνευση προήλθε από το χρώμα του χιτώνα ενός Αγίου σε κάποιον πίνακα του Bellini, που ήταν παρεμφερές με το απαλό ροζ ροδακινί χρώμα του κοκτέιλ, το οποίο αποτελείται από πολτό ροδάκινου και prosecco (αφρώσης Ιταλικός οίνος).

Charlie Chaplin: Η προέλευση αυτού του γλυκού κοκτέιλ χρονολογείται στις αρχές του 20ου αιώνα στο Waldorf-Astoria της Νέας Υόρκης. Πήρε το όνομα του από τον αστέρα του βωβού κινηματογράφου, Charlie Chaplin, ο οποίος βρισκόταν στο αποκορύφωμα της καριέρας του εκείνη την εποχή.

Για να το φτιάξεις ανακατεύεις 30ml sloe gin με 30ml apricot brandy, και προσθέτεις 30ml χυμό λάιμ για να μετριάσεις την πολύ γλυκιά γεύση του.

Shirley Temple: Πρόκειται για ένα μη αλκοολούχο κοκτέιλ που λέγεται ότι επινοήθηκε το 1930 από τον μπάρμαν του εστιατορίου Chasen’s στο Μπέβερλι Χιλς για τη μικρή -τότε- αστέρα του κινηματογράφου Shirley Temple. Το κοκτέιλ αποτελείται από ½ φλ. σόδα, ½ φλ. χυμό πορτοκάλι, ½ φλ. Ginger ale, 2 κ.σ. γρεναδίνη, 1 κερασάκι, 1 φέτα λάιμ και παγάκια. Για όσους θέλουν αλκοολούχα έκδοση του mocktail, υπάρχει και το Dirty Shirley, αλλά το πρωτότυπο παραμένει το πιο φημισμένο.

Bloody Mary: Λέγεται ότι to Bloody Mary – το οποίο αποτελείται από βότκα, χυμό ντομάτας μεταξύ άλλων- δημιουργήθηκε από έναν Γάλλο μπάρμαν με το όνομα Fernand Petiot, ο οποίος είχε την ιδέα όταν εργαζόταν στο Harry’s New York Bar στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Όταν ο Vincent Astor, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου St. Regis, έφερε τον Petiot στη Νέα Υόρκη το 1933, το όνομα του κοκτέιλ θεωρήθηκε υπερβολικό για το αμερικανικό κοινό και το άλλαξε στο πιο κοινωνικά αποδεκτό Red Snapper. Σύμφωνα με ορισμένους, η βότκα δεν ήταν διαθέσιμη στις ΗΠΑ εκείνη την εποχή, επομένως το ποτό παρασκευάστηκε με τζιν.

Άλλοι αποδίδουν το όνομα σε μία σερβιτόρα του Bucket of Blood στο Σικάγο που προφανώς την έλεγαν Mary και η οποία του είχε κινήσει την περιέργεια. Η επικρατέστερη θεωρία όμως θέλει τη Βασίλισσα της Αγγλίας, Mary Tudor ή Mary I of England να έδωσε το όνομά της στο ποτό. Η ίδια ήταν γνωστή ως Bloody Mary εξαιτίας του φανατισμού που έδειξε στον κατατρεγμό των Προτεσταντών ως γνήσια υποστηρικτής της Καθολικής Εκκλησίας σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους.

Όποια και να είναι η προέλευση της συνταγής ή του ονόματος του Bloody Mary, το κοκτέιλ και οι πολυάριθμες παραλλαγές του, όπως το σύγχρονο Red Snapper (με τζιν), το Tequila Maria (με τεκίλα) και τόσα ακόμη, θεωρούνται πλέον κλασικές. Το μόνο ζήτημα που μένει είναι ένα: Ποια παραλλαγή προτιμάτε εσείς;

Margarita: Πολλά έχουν γραφτεί, αλλά κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική προέλευση αυτού του δημοφιλούς κοκτέιλ. Μια από τις πιο πρόσφατες ιστορίες σχετικά με τη Margarita είναι ότι δημιουργήθηκε το 1938 από τον Carlos “Danny” Herrera. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, το κοκτέιλ φτιάχτηκε για μια πρώην χορεύτρια του Ziegfield, την Marjorie King, που ήταν αλλεργική σε σε πάρα πολλά ποτά, αλλά όχι στην τεκίλα.

Μια επίσης κοινώς αποδεκτή ιστορία για την προέλευση της Margarita είναι ότι δημιουργήθηκε από τον Don Carlos Orozco το 1941. Αυτή η ιστορία θέλει την Margarita Henkel, κόρη του τότε Γερμανού Πρέσβη, να επισκέπτεται την καντίνα του Don Carlos και εκείνος να της προσφέρει το πρώτο κοκτέιλ Margarita. Ακριβώς επειδή ήταν η πρώτη που το δοκίμαζε, ο Don Carlos αποφάσισε να του δώσει το όνομά της.

Απ’ την άλλη, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η Margarita δημιουργήθηκε στο Tommy’s Place Bar στο Juarez του Μεξικού, από τον Francisco “Pancho” Morales.

Μια ακόμη ιστορία τοποθετεί τη δημιουργία της Margarita το 1948 στο ιστορικό Balinese Room του Galveston στο Τέξας, από τον Santos Cruz για χάρη της τραγουδίστριας Peggy (Margaret) Lee.

Παρόλα αυτά, υπάρχει μια ακόμη εξήγηση που θέλει τη Margarita να δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της ποταπαγόρευσης, όταν οι Αμερικάνοι κατέφευγαν στα σύνορα για να απολαύσουν λίγο αλκοόλ. Σύμφωνα με αυτή την εξήγηση η Margarita είναι μια παραλλαγή του γνωστού αμερικάνικου κοκτέιλ “Daisy”, όπου όμως αντί για μπράντι έβαζαν τεκίλα.

To άρθρο Άγνωστες ιστορίες πίσω από πέντε πολύ κλασικά κοκτέιλ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

[Πηγή:]www.newsit.gr

Ροή Ειδήσεων

Συγκλονίζει το Ιράν: Ακτιβιστής έραψε τα χείλη του σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Γνωστός ακτιβιστής στο Ιράν ράβει καθημερινά τα χείλη...

Τι δηλώνει ο δικηγόρος του ανθρώπου που έστειλε την Μουρτζούκου στο κρατητήριο

Ο εντολέας μου αισθάνεται ανακουφισμένος αυτή τη στιγμή,...

Αθήνας για Χακάν Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε

Επίσης, τονίζουν διπλωματικές πηγές, δεν υπήρξε συμφωνία για...

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα ανανέωσε το συμβόλαιό του με τη Μάντσεστερ Σίτι

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα ανανέωσε το συμβόλαιό του με...

Συγκλονίζει το Ιράν: Ακτιβιστής έραψε τα χείλη του σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Γνωστός ακτιβιστής στο Ιράν ράβει καθημερινά τα χείλη του και διαμαρτύρεται στους δρόμους της Τεχεράνης, για την αναφερόμενη αυτοκτονία ενός άλλου ακτιβιστή ...

Τι δηλώνει ο δικηγόρος του ανθρώπου που έστειλε την Μουρτζούκου στο κρατητήριο

Ο εντολέας μου αισθάνεται ανακουφισμένος αυτή τη στιγμή, ο διασυρμός του είναι τεράστιος και είναι σημαντικό γεγονός γι΄αυτόν η σύλληψη σε ψυχολογικό επίπεδο...

Αθήνας για Χακάν Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε

Επίσης, τονίζουν διπλωματικές πηγές, δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.  ...