Ξέρουμε ήδη πως η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για το mining κρυπτονομισμάτων ξεπερνά αυτήν της Αργεντινής, μία νέα έρευνα όμως έρχεται να ρίξει φως και στα ηλεκτρονικά απόβλητα αυτής της διεργασίας.
Σύμφωνα με τα δεδομένα λοιπόν, τα ηλεκτρονικά απόβλητα του mining ξεπερνούν κάθε χρόνο τους 30.700 τόνους, περίπου όσα απόβλητα από ηλεκτρονικό εξοπλισμό παράγει κάθε χρόνο η Ολλανδία, με τον όρο “ηλεκτρονικό εξοπλισμό” να περιλαμβάνει κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, εκτυπωτές και σταθερά τηλέφωνα.
Αυτό ισοδυναμεί με 272 γραμμάρια ηλεκτρονικών αποβλήτων ανά συναλλαγή. Και αν θέλετε να αποκτήσετε μία αίσθηση του βάρους, το iPhone 13 ζυγίζει 173 γραμμάρια.
Στο mining ο εξοπλισμός αποσύρεται σχετικά γρήγορα παράγοντας πολλά ηλεκτρονικά απόβλητα, με τους ερευνητές να εκτιμούν πως στο Bitcoin mining οι συσκευές έχουν μέσο όρο διάρκειας ζωής 1.29 έτη.
Επιπλέον, για να μειώσουν το κόστος του ηλεκτρισμού οι miners χρησιμοποιούν εξειδικευμένα chips, τα λεγόμενα ASICs (Application-specific Integrated Circuits), τα οποία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιαδήποτε άλλη λειτουργία πέρα από το mining και έτσι απλά πετιούνται. Οι μεταλλικές θήκες και τα αλουμινένια heat-sinks μπορούν όμως να ανακυκλωθούν, ωστόσο η διαχείριση είναι τόσο κακή που ανακυκλώνεται μόνο το 17% των υλικών αυτών.
Αυτό που προτείνουν οι ερευνητές είναι να αλλάξει το Bitcoin τον τρόπο που επιβεβαιώνονται οι συναλλαγές με ένα σύστημα που χρησιμοποιεί λιγότερους υπολογιστικούς πόρους.