Τα Data Center αλλάζουν την Ελλάδα, καθώς πολλοί διεθνείς τεχνολογικοί όμιλοι – κολοσσοί έκαναν πολύ μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας. Κολοσσοί όπως οι Google, Microsoft, Amazon Web Services, Cisco και Digital Realty Company επένδυσαν χρήματα στην Ελλάδα, δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας και προοπτικές ενίσχυσης κάθε κλάδου της οικομομίας.
Με αφορμή τα εγκαίνια του νέου κέντρου δεδομένων της Digital Realty την εβδομάδα που μας πέρασε, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά ο στρατηγικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως κόμβος στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που προσέλκυσε τις επενδύσεις γιγαντιαίων Data Centers στη χώρα μας.
Όπως έχουν αναφέρει σε δημόσιες δηλώσεις τους επιτελικά στελέχη Data Centers, η στρατηγική γεωγραφική θέση της Ελλάδος που αποτελεί κόμβο διασύνδεσης της Ευρώπης με την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και κατ’ επέκταση την Ασία, καθώς και η οικονομική σταθερότητα που εμφανίζει μετά την δεκαετή οικονομική κρίση αποτελούν ένα καθοριστικό στοιχείο που έχει οδηγήσει τη χώρα μας να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επενδύσεων των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων.
Μεταξύ των επενδύσεων των Data Centers σε κέντρα δεδομένων και όχι μόνον, αλλά και σε άλλες πρωτοβουλίες που συνδέονται και με το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, συμπεριλαμβάνονται και εκείνες των διεθνών τεχνολογικών κολοσσών της Google, της Microsoft, της Amazon Web Services, της Digital Realty και της Cisco.
Μέσα στο 2022, η Google ενίσχυσε τη δέσμευσή της στην Ελλάδα για την επιτάχυνση της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την ουσιαστική υποστήριξή της στη χώρα. Με στρατηγικές πρωτοβουλίες, και με επίκεντρο τον άνθρωπο, η εταιρεία τεχνολογίας, άνοιξε ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο στην Ελλάδα με την ανακοίνωση της δημιουργίας του πρώτου Google Cloud Region. Μια ιδιαίτερα σημαντική επένδυση, η οποία, σύμφωνα με το AlphaBeta Economics, έως το 2030, θα συνεισφέρει συνολικά 2,2 δισ. δολάρια στο εθνικό ΑΕΠ, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τη δημιουργία περισσότερων από 19.400 θέσεων εργασίας.
Παράλληλα, συνεργάστηκε με το υπουργείο Τουρισμού και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού, θέλοντας να βοηθήσει τις τουριστικές επιχειρήσεις στη δημιουργία στρατηγικής για τη βιωσιμότητα και στην αποτελεσματική επικοινωνία από πλευράς τους των περιβαλλοντικών τους δράσεων. Επίσης, διεύρυνε τη συνεργασία της με την Deloitte για τη δημιουργία Κέντρων Αριστείας, σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, αφιερωμένων στη βιωσιμότητα και την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ το Google.org χρηματοδότησε με συνολικά 1 εκατ. ευρώ την INCO και το Impact Hub Athens για την υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων από υποεκπροσωπούμενες κοινότητες, οι οποίες επικεντρώνονται σε βιώσιμες λύσεις.
Microsoft
To 2022 η Microsoft Hellas συμπλήρωσε 30 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας στην Ελλάδα ενισχύοντας περαιτέρω τις δραστηριότητες της, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό νέες προοπτικές ψηφιακής ανάπτυξης. Ειδικότερα το πλαίσιο της επενδυτικής της πρωτοβουλία «Gr for Growth», πέτυχε να εντάξει το σχέδιο της για τη δημιουργία τριών data centres, στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων. Σε αυτή τη φάση, προχωρά η αδειοδότηση του Έργου, με την 1η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Οι νέες υποδομές της Microsoft θα επιταχύνουν τη μετάβαση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης αλλά και των επιχειρήσεων της χώρας στο cloud και θα δημιουργήσουν νέες δυνατότητες βιώσιμης ψηφιακής ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα, η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει σε ανθρώπους και στο ταλέντο της χώρας, ενδυναμώνοντας τους συνεχώς με νέα ψηφιακή γνώση. Με στόχο να προσφέρει 100.000 ψηφιακές εκπαιδεύσεις και πιστοποιήσεις μέχρι το 2025, πραγματοποίησε φέτος σημαντικές συνεργασίες με στόχο την παροχή δωρεάν εκπαίδευσης σε σύγχρονές ψηφιακές δεξιότητες για στελέχη της δημοσίας διοίκησης, άνεργους που διεκδικούν την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, επαγγελματίες αλλά και νέους πτυχιούχους.
Τέλος, η Microsoft συνεχίζει, όπως έχει επισημάνει, την προσπάθεια της να κάνει ακόμα περισσότερο ανταγωνιστικές τις ελληνικές επιχειρήσεις. Το 2022 προχώρησε σε νέες στρατηγικές συνεργασίες που διευκολύνουν τη μετάβαση στο cloud μεγάλων επιχειρήσεων, όπως η ΔΕΗ και η Τράπεζα Πειραιώς και διέθεσε νέες προσαρμοσμένες λύσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες λαμβάνουν επιδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για να αποκτήσουν ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές.
Amazon Web Services
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η επένδυση που ανακοίνωσε η Amazon Web Services για τη δημιουργία Τοπικής Ζώνης στην Αθήνα, με την Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ των 26 πρώτων χωρών εκτός ΗΠΑ όπου θα δημιουργούνται Τοπικές Ζώνες, δημιουργώντας εξαιρετικά γρήγορες αποκρίσεις (latency) σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το έργο στην Αθήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023.
Οι Τοπικές Ζώνες είναι ένας τύπος υποδομής της AWS που τοποθετεί την υπολογιστική ισχύ, την αποθήκευση δεδομένων, τις βάσεις δεδομένων και άλλες υπηρεσίες πιο κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα. Επιτρέπουν στους πελάτες της AWS να αναπτύσσουν εφαρμογές που απαιτούν πολύ γρήγορες αποκρίσεις (latency), κάτω των δέκα χιλιοστών του δευτερολέπτου, κοντά στους τελικούς χρήστες. Εξασφαλίζουν έτσι, όπως έχει ανακοινωθεί, μία απρόσκοπτη εμπειρία για εφαρμογές όπως gaming σε πραγματικό χρόνο, δημιουργία περιεχομένου πολυμέσων και ψυχαγωγίας, ζωντανή ροή βίντεο, προσομοιώσεις, εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, μηχανικής μάθησης κ.ά..
Ταυτόχρονα, δεδομένου ότι η AWS διαχειρίζεται και υποστηρίζει η ίδια τις Τοπικές Ζώνες, οι πελάτες της δεν επωμίζονται το κόστος δημιουργίας, λειτουργίας και συντήρησης αντίστοιχης υποδομής σε διάφορες τοποθεσίες για να υποστηρίξουν πολύ γρήγορες εφαρμογές. Οι νέες Τοπικές Ζώνες θα δώσουν, επίσης, τη δυνατότητα σε εταιρείες σε κλάδους όπως η υγεία και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, να αποθηκεύουν και να επεξεργάζονται δεδομένα εντός συνόρων. Μπορούν δε να αξιοποιηθούν από πελάτες που πρέπει να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους τοπικά και να «τρέχουν» συγκεκριμένες εφαρμογές σε data centers στις εγκαταστάσεις τους, αλλά επιθυμούν παράλληλα να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες της AWS και να επωφεληθούν από τους πολύ γρήγορους χρόνους απόκρισης που παρέχουν οι Τοπικές Ζώνες σε τέτοιου είδους υβριδικές εφαρμογές.
Cisco
Το 2022, η Cisco ανακοίνωσε σε συνεργασία με την ONEX Neorion Shipyards και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου τη δημιουργία του δεύτερου Διεθνές Κέντρου που θα ιδρυθεί επί ελληνικού εδάφους, αυτή τη φορά στις Κυκλάδες. Πρόκειται για το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, το οποίο έχει ήδη στεγαστεί σε ένα χώρο επιφάνειας 600 τ.μ. εντός των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου Νεωρίου στη Σύρο. Το κέντρο Aegean Neorion Innovation Center, θα παρέχει μια γκάμα τεχνολογιών εργαλείων στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις για την εξισορρόπηση της οικονομικής και της περιβαλλοντολογικής βιωσιμότητάς τους, ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκπαίδευσης οι σπουδαστές θα μπορούν να παρακολουθούν κύκλους μαθημάτων, παρέχοντας τους εκπαιδευτικά εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας, ώστε να λαμβάνουν τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις που θα τους βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες εργασιακές απαιτήσεις.
Παράλληλα, η Cisco, μέσω του παγκόσμιου προγράμματος ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων, το Cisco Networking Academy, NetAcad, το οποίο είναι το μακροβιότερο πρόγραμμα με περισσότερους από 3 εκατομμύρια αποφοίτους να έχουν βρει εργασία, από το 2005 μέχρι και σήμερα, συνεχίζει την παρουσία του στην Ελλάδα, έχοντας ήδη συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλία, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε και την παροχή δωρεάν εκπαιδευτικών μαθημάτων Ψηφιακών Δεξιοτήτων σε μια σειρά από Δήμους της ελληνικής επικράτειας. Στην κατεύθυνση αυτή, η Cisco, μέσω του Talent bridge έχει βοηθήσει 33.000 φοιτητές να βρουν εργασία σε παγκόσμιο επίπεδο, από το 2017 μέχρι σήμερα.
Το 2022 σηματοδότησε για την Cisco, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη. Το Κέντρο αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του επενδυτικού της προγράμματος Country Digital Acceleration, CDA, που υλοποιείται σε 43 χώρες. Αποτελεί ένα πολυθεματικό κόμβο καινοτομίας που μέχρι στιγμής έχει φιλοξενήσει περισσότερα από 15 projects, στα οποία έχουν εργαστεί περισσότερα από 200 άτομα, δημιουργώντας ένα οικοσύστημα ανθρώπων και επιχειρήσεων που αναπτύσσεται στην πόλη. Το οικοσύστημα αυτό, έχει καταγράψει πάνω από 1.200 ώρες εκπαίδευσης, έχει φιλοξενήσει πλέον των 150 εκδηλώσεων και έχει υποδεχθεί πάνω από 5.000 επισκέπτες. Επιπλέον δε, η υπογραφή 17 συμφωνητικών συνεργασίας με σειρά από φορείς αποτυπώνει και τη διείσδυση στο θεσμικό οικοσύστημα.
Digital Realty Company
Η Digital Realty Company, από τους κορυφαίους πάροχους cloud και carrier-neutral data center, colocation και διασύνδεσης, ανακοίνωσε την εβδομάδα που μας πέρασε ότι επεκτείνει την παρουσία της στην Αθήνα, μέσω της Lamda Hellix που έχει εξαγοράσει, με την ανάπτυξη δύο νέων data centers. Η πρώτη εγκατάσταση, το ATH3, είναι αυτή τη στιγμή υπό κατασκευή και πρόκειται να έχει τεθεί σε λειτουργία έως τον Μάρτιο του 2023. Με την ολοκλήρωσή του, αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο data center στη χώρα, ικανό να υποστηρίξει έως και 6.8 MW χωρητικότητας εντός των εγκαταστάσεων έκτασης 8.600 τ.μ..
Η δεύτερη εγκατάσταση, το ATH-4, προβλέπεται να προσθέσει επιπλέον 6,8 MW ισχύος όταν θα λειτουργήσει, κάτι που αναμένεται εντός του 2024. Όπως έχει ανακοινωθεί τόσο το ATH-3 όσο και το ATH-4 πρόκειται να συνδεθούν με τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις ATH-1 και ATH-2 της Lamda Hellix, προσφέροντας στους πελάτες πρόσβαση σε πυκνές και ταχέως αναπτυσσόμενες συνδεδεμένες κοινότητες δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί σε αυτές τις τοποθεσίες. Μέσω της PlatformDIGITAL, της παγκόσμιας πλατφόρμας data center της Digital Realty, οι πελάτες θα μπορούν να συνδεθούν με τις επιχειρήσεις που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία στο παγκόσμιο αποτύπωμα της Digital Realty που αποτελείται από περισσότερα από 300 data centers σε 50 μητροπόλεις, σε 27 χώρες σε έξι ηπείρους.
Σε συνδυασμό με την διευρυμένη παρουσία της Digital Realty στην Κρήτη, όπου αναπτύσσεται ένα νέο data center στο Ηράκλειο, τα ATH-3 και ATH-4 πρόκειται να αποτελέσουν μέρος του ευρύτερου οράματος της Digital Realty για ενίσχυση της παρουσίας της στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και τη θέση της Ελλάδας ως βασικής στρατηγικής πύλης προς την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική.