Όλα τα specs που πρέπει να έχει!


Κάθε εργασία θέλει το εργαλείο της! Για αυτό για την δουλειά σου πρέπει να διαλέξεις τα σωστά business laptops. Αν αναρωτιέσαι ποιο είναι το σωστό, απλά συνέχισε να διαβάζεις!

Τα business laptops είναι κατασκευασμένα για να εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες ανά περίσταση και για αυτό έρχονται σε πολλά και διαφορετικά specs.

Ενώ υπάρχουν κατηγορίες φορητών που χαρακτηρίζονται από το μέγεθος τους όπως τα ultralight ή από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως η οθόνη αφής για τα 2in1 laptop τα business laptops έρχονται σε όλα τα σχήματα και διαστάσεις.

Τι είναι αυτό που κάνει ένα laptop, έτοιμο για business;

Η βασική και ουσιαστική διαφορά είναι ότι ένα business laptop έχει σχεδιαστεί με κεντρικό στόχο την διάρκεια ζωής και την αξιοπιστία τους. Ασχέτως των λοιπών επιδόσεων τους για να καλύπτουν εξειδικευμένες ανάγκες, βασικό χαρακτηριστικό ενός business φορητού είναι να αποτελεί ένα σταθερό και αποτελεσματικό εργαλείο. Για αυτό και οι κατασκευαστές τους τείνουν να δίνουν μεγαλύτερες εγγυήσεις, on site support και εγγύηση παροχής ανταλλακτικών. Αυτός είναι και ο λόγος που τα business laptops έχουν ένα premium στην τιμή τους συγκρινόμενα με φορητά με παρόμοιες επιδόσεις. Η διαφορά στην τιμή που μπορεί να φτάσει μέχρι και 30% δεν είναι τόσο σημαντική αν υπολογίσεις την χρήση σε βάθος πενταετίας. Τα συστήματα που είναι κατασκευασμένα για αξιοπιστία και αντοχή προσφέροντας λιγότερο downtime ή αμεσότερο service τελικά είναι πιο οικονομικά για την επιχείρηση.

Πριν περάσουμε στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα business laptop η πρώτη μας συμβουλή είναι να επιλέξεις ένα συγκεκριμένο κατασκευαστή. Μαζική αγορά από ένα κατασκευαστή μπορεί αρχικά να προσφέρει κάποια ανταγωνιστική τιμή ή κάποια καλύτερη προσφορά εγγύησης. Το βασικό πλεονέκτημα όμως για μια επιχείρηση είναι η οικονομία κλίμακας στην υποστήριξη. Το IT τμήμα θα κερδίζει χρόνο στους drivers και τα updates, πιο απρόσκοπτες διαδικασίες συντήρησης σημαίνουν πιο ομαλή λειτουργία και πιο ευχαριστημένους χρήστες.

Ας δούμε όμως τι χαρακτηριστικά χρειάζεσαι για το ιδανικό business φορητό.

1. Επεξεργαστής

Ενώ τόσο η AMD όσο και οι νέοι ARM επεξεργαστές όπως η σειρά Μ της Apple προσφέρουν εξαιρετικά ελκυστικές λύσεις, η αλήθεια είναι ότι η Intel κυριαρχεί στον τομέα των επεξεργαστών. Η μεγάλη γκάμα επεξεργαστών προσφέρει τόσο διαφορετικές επιδόσεις όσο και τιμές. Για σταθμούς εργασίας για γραμματειακή υποστήριξη οι Celeron είναι μια καλή επιλογή για να ρίξεις το κόστος αν και θα σου προτείναμε να επιλέξεις λύσεις με i3. Τόσο οι i3 όσο και i5 προσφέρουν αρκετή ισχύ για τις περισσότερες εργασίες. Για θέσεις εργασίας με μεγαλύτερες απαιτήσεις σε ισχύ οι i7 έχουν εξαιρετική σχέση τιμής απόδοσης. Για σταθμούς εργασίας για multimedia ή άλλες μεγάλες απαιτήσεις μπορείς να πας σε i9, M2 ή Ryzen 9.

2. RAM

Η αλήθεια είναι ότι η σωστή επιλογή ποσότητας RAM εξαρτάται αρκετά από το λειτουργικό, τα συστήματα linux είναι αποδοτικά και με λίγη RAM. Θα λέγαμε ότι τα 4Gb είναι το ελάχιστο για σύγχρονα φορητά. Όμως οι τιμές των μνημών είναι αρκετά ανταγωνιστικές και θα λέγαμε ότι πλέον για τα περισσότερα λειτουργικά τα 8Gb είναι το ελάχιστο. Ειδικά για συστήματα με windows. Για τους πιο σοβαρούς χρήστες της επιχείρησης σου τα 12Gb είναι αρκετά οικονομικά και αποδοτικά ενώ τα 16Gb θα καλύψουν σχεδόν κάθε ανάγκη.

3. Σκληρός Δίσκος

Μιλάμε πλέον μόνο για τεχνολογία SSD ή M.2 PCle για τα φορητά, με τους M.2 να έχουν εξαιρετικά καλύτερες επιδόσεις τόσο σε ταχύτητα όσο και σε κατανάλωση. Στην χωρητικότητα τώρα, τα 128GB είναι αρκετά για συστήματα χαμηλών απαιτήσεων ή για εργασίες που είναι κυρίως cloud based. Τα 128Gb είναι και εξαιρετικά οικονομικά χωρίς να θυσιάζουν επιδόσεις ταχύτητας. Από την άλλη για χρήστες που μετακινούνται πολύ και κάνουν πιο πολύπλοκες εργασίες προτείνουμε δίσκο 1Tb.

4. Λειτουργικό

Διάφορα προβλήματα συμβατότητας μεταξύ server και client είναι πλέον ανάμνηση. Ειδικά με την κυριαρχία των cloud λύσεων και την ανάπτυξη smartphone και tablet πολλά έχουν απλοποιηθεί σε επίπεδο διασύνδεσης και συνεργασίας και ενσωμάτωσης διαφορετικών λειτουργικών. Επίσης μια βασική ανησυχία για εταιρικά περιβάλλοντα ήταν και είναι η ασφάλεια. Κάτι στο οποίο δεν υστερούν ούτε τα windows, ούτε το Mac OS και φυσικά ούτε οι μεγάλες διανομές Linux. Βασικό ζήτημα φυσικά παραμένει το troubleshooting και η συντήρηση, και τα δυο εξυπηρετούνται από ομοιογενείς εγκαταστάσεις. Αν δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι καλό είναι το σύνολο των μηχανημάτων να δουλεύουν με το ίδιο λειτουργικό. Αν πρόκειται να επιλέξεις τα πιο οικονομικά συστήματα με linux καλό θα είναι να εμπιστευτείς κάποιο οργανισμό με μακρά εμπειρία όπως το Ubuntu, το Red Hat ή το SUSE. Στα windows τώρα τα 10 είναι ακόμα ικανά για τα πάντα, αλλά καλύτερα να επιλέξεις φορητά με τα 11.

5. Μέγεθος και Μπαταρία

Το μέγεθος ενός φορητού εξαρτάται κυρίως από τις διαστάσεις της οθόνης. Σε φορητά τύπου workstation που η φορητότητα δεν είναι κεντρική ανάγκη μπορείς να κινηθείς στις 16 και πάνω ίντσες ή να προσθέσεις δεύτερο μόνιτορ. Για τους υπαλλήλους που μετακινούνται αρκετά το μέγεθος και το βάρος είναι σημαντικά ,οι οθόνες στις 13 με 15 ίντσες είναι πιο καλή επιλογή. Σε επίπεδο ανάλυσης το 1920×1080 είναι το ελάχιστο και οι μεγαλύτερες αναλύσεις ανάλογα την χρήση.

Η μπαταρία είναι βασικό χαρακτηριστικό που θα επηρεάσει την επιλογή. Πρώτο χαρακτηριστικό είναι το μέγεθος της. Σε μηχανήματα με παρόμοια χαρακτηριστικά όσο περισσότερα mAh είναι η μπαταρία τόσο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής θα έχει. Καλό θα ήταν να συγκρίνεις και χρόνους φόρτισης καθώς και τη δυνατότητα φόρτισης μέσω USB C για την χρήση power bank σε έκτακτες καταστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

[Πηγή:]www.newsit.gr

Ροή Ειδήσεων