Ελλείψεις σε λάπτοπ- Καθυστερήσεις και στην Ελλάδα

Το απαγορευτικό που έχει επιβληθεί στην Κίνα λόγω της πανδημίας και ειδικά στη Σανγκάη, το μεγαλύτερο λιμάνι της χωρας, διογκώνει τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, 30 ταϊβανέζικες εταιρείες τεχνολογίας εχουν αναστείλει την λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να καταγράφονται ελλείψεις σε εξαρτήματα κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, φωτοβολταϊκών πάνελ και μπαταριών. 

Στην Ελλάδα παρατηρούνται καθυστερήσεις έως και δύο εβδομάδες σε σχέση με το παρελθόν, στην άφιξη προϊόντων απο την Κίνα, κυρίως στον κλάδο ένδυσης-υπόδησης, στον ξενοδοχειακό εξοπλισμό και σε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Στην προσπάθειά της να «εκμηδενίσει» τα κρούσματα Covid στη Σανγκάη, η ηγεσία της χώρας περιόρισε ελευθερίες και δικαιώματα, προκαλώντας έμφραγμα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ελλείψεις σε βασικά αγαθά και ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει αυτή η κρίση στο παγκόσμιο εμπόριο. Κι όλα αυτά, με τα κρούσματα παράλληλα να ανεβαίνουν…

Η Κίνα ξεχωρίζει ως η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει υιοθετήσει μια πολιτική τύπου «Zero Covid». Πρακτικά αυτό σημαίνει πως κάθε φορά που βλέπουν κρούσματα, οι κινεζικές αρχές αντεπιτίθενται με αυστηρότατα δραστικά μέτρα και περιορισμούς.

Πλέον, ενώ η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει την ασιατική χώρα, οι κινεζικές αρχές απαντούν με αναλόγως σαρωτικά lockdown τα οποία έχουν όμως με τη σειρά τους οδηγήσει και σε άλλες παράπλευρες απώλειες.

Η συγκεκριμένη πόλη της Κίνας τελεί υπό καθεστώς σκληρού lockdown ήδη από τα τέλη Μαρτίου, με την πλειονότητα των εκατομμυρίων κατοίκων της να παραμένει σε πολυήμερο κατ’ οίκον περιορισμό. 

Ελλείψεις 
Λόγω των σκληρών μέτρων ωστόσο, που είναι επί της ουσίας μέτρα μαζικού εγκλεισμού κι όχι απλά κοινωνικής αποστασιοποίησης ή εύλογων προφυλάξεων, παρατηρούνται πια σημαντικά προβλήματα και στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Τα προϊόντα, με άλλα λόγια, δεν φτάνουν στα ράφια των καταστημάτων. Και επειδή τα προϊόντα δεν φτάνουν στα ράφια, έχουν αρχίσει πλέον να παρατηρούνται και σοβαρές ελλείψεις σε βασικά αγαθά, ενώ πολλοί από τους έγκλειστους πολίτες δυσκολεύονται πλέον να αποκτήσουν πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα. Σε κάποια σημεία της πόλης, οι Αρχές έχουν υψώσει οδοφράγματα, μπλοκάροντας ολόκληρες περιοχές με σκοπό να περιορίσουν την κίνηση από και προς αυτές.

Σημειώνεται ότι υπό κανονικές συνθήκες, στη Σανγκάη λειτουργούν εταιρείες που σου φέρνουν τα ψώνια του σούπερ μάρκετ στην πόρτα, με τις εν λόγω υπηρεσίες να είναι μάλιστα εξαιρετικά διαδεδομένες και τις παραγγελίες να γίνονται κυρίως μέσω υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων (μέσω apps).

Το lockdown έχει περιορίσει, ωστόσο, δραστικά τις ροές ανθρώπων και αγαθών, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να μην μπορούν πια καν να αποκτήσουν πρόσβαση στα βασικά.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, πολλοί κάτοικοι προσπαθούν πλέον να βρουν προϊόντα παρανόμως, στη «μαύρη αγορά» και μέσα από αυτοσχέδια δίκτυα ανταλλαγών, ενώ πολλοί πέφτουν και θύματα απατεώνων που τους υπόσχονται να τους φέρουν προϊόντα τα οποία δεν εμφανίζονται ποτέ.

Φόβος και παράνοια 
Μέσα σε ένα τέτοιο δυστοπικό περιβάλλον, διαδραματίζονται ωστόσο και σκηνές που συγκλονίζουν. Οι γονείς που διαχωρίστηκαν από τα μωρά παιδιά τους όταν τα τελευταία κόλλησαν κορωνοϊό, ο σκύλος που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου αφότου ο ιδιοκτήτης του διαγνώσθηκε θετικός στον ιό, αλλά και ο πολίτης που υπέφερε από άσθμα και πέθανε επειδή δεν ερχόταν κανένα ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο… Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις τραγικές ιστορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας προτού εξαφανιστούν από τις λογοκριμένες σελίδες των κρατικών κινεζικών ΜΜΕ.

Νέα κόντρα ΗΠΑ – Κίνας 
Με φόντο την πανδημική Σανγκάη, θα έκανε την εμφάνισή της ωστόσο και μια νέα εστία σινοαμερικανικής έντασης. Αιτία; Η απόφαση των ΗΠΑ να καλέσουν το μη απαραίτητο προσωπικό του αμερικανικού προξενείου να εγκαταλείψει άμεσα την πόλη, αλλά και η ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσαν καλώντας τους Αμερικανούς επί της ουσίας να αναβάλουν ταξίδια που επρόκειτο να κάνουν στην Κίνα αυτήν την περίοδο, προφανώς και δεν άρεσαν καθόλου πίσω στο Πεκίνο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Σανγκάη δεν είναι απλώς άλλη μία μεγάλη πόλη της Κίνας. Αντιθέτως, είναι το οικονομικό, επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο της αχανούς αυτής χώρας που τροφοδοτεί ολόκληρη την υφήλιο με προϊόντα… Ως εκ τούτου, ό,τι συμβαίνει στη Σαγκάη δεν μένει εκεί. Και υπό αυτό το πρίσμα, πολλοί έχουν αρχίσει να εκφράζουν ήδη ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα σκληρά κινεζικά λοκντάουν στο παγκόσμιο εμπόριο, με την υποσημείωση ότι στην παρούσα φάση υπάρχουν μερικά ή ολικά λοκντάουν όχι μόνο στη Σαγκάη αλλά σε συνολικά 45 κινεζικές πόλεις, επηρεάζοντας το 25% του κινεζικού πληθυσμού και το 40% της κινεζικής οικονομίας.

Πηγή: Καθημερινή

Ροή Ειδήσεων

Το Βερολίνο θα στείλει στο Κίεβο το προηγμένο αντιαεροπορικό σύστημα IRIS-T

Τις τελευταίες ημέρες, η Ουκρανία δέχεται πληθώρα επιθέσεων...

Αμπέλι: Σημαντικά μειωμένη κατά 30,5% η οινοπαραγωγή 2022-2023

Η εικόνα και οι μεταβολές της πρόβλεψης...

Έρευνα: Η μοναξιά σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Στη διάρκεια της μελέτης (1995-2019) 1.179 άνθρωποι...

Προπονητής Κοπεγχάγης για Ζέκα: Είναι τραγικό, ήταν πολύ αναστατωμένος

Νέο σοκ για τον Κάρλος Ζέκα, που τραυματίστηκε...

Το Βερολίνο θα στείλει στο Κίεβο το προηγμένο αντιαεροπορικό σύστημα IRIS-T

Τις τελευταίες ημέρες, η Ουκρανία δέχεται πληθώρα επιθέσεων από καμικάζι drone ιρανικής κατασκευής, με κόστος ανθρώπινες ζωές και καταστροφές υποδομών. ...

Αμπέλι: Σημαντικά μειωμένη κατά 30,5% η οινοπαραγωγή 2022-2023

Η εικόνα και οι μεταβολές της πρόβλεψης 2022 σε σύγκριση με την οριστική οινοπαραγωγή 2021Μειωμένη κατά 30,5% εμφανίζεται φέτος η ελληνική οινοπαραγωγή,...

Έρευνα: Η μοναξιά σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Στη διάρκεια της μελέτης (1995-2019) 1.179 άνθρωποι ή ποσοστό σχεδόν 5% διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2. Το 59% ήταν άνδρες και η...