Αύξηση των δημόσιων φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων

-

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, οι περιβαλλοντολόγοι και οι ομάδες καταναλωτών καλούν την ΕΕ να θέσει φιλόδοξους στόχους ανά χώρα για την ανάπτυξη σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Σε μια κοινή επιστολή, η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), οι Μεταφορές και το Περιβάλλον (T&E) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καταναλωτών (BEUC) ζήτησαν από τους επιτρόπους για το κλίμα, τις μεταφορές, τη βιομηχανία και την ενέργεια της ΕΕ να αξιοποιήσουν τη φετινή αναθεώρηση των εναλλακτικών καυσίμων. Ο νόμος περί υποδομών θα απαιτήσει 1 εκατομμύριο δημόσια σημεία χρέωσης σε όλη την ΕΕ το 2024 και 3 εκατομμύρια το 2029.

Ο καθορισμός στόχων θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους καταναλωτές ότι ο αριθμός των δημόσιων σημείων φόρτισης θα συμβαδίσει με τις αυξανόμενες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων που αναμένεται στην Ευρώπη, αναφέρει η επιστολή. Θα έδινε επίσης την αναγκαία βεβαιότητα στην αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και στους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων, στους φορείς επαναφόρτισης των υποδομών και στις εταιρείες μεταφορών. Η πρόταση θα συμβάλει επίσης στη δημιουργία ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την ήπειρο και θα βοηθήσει την ΕΕ να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους.

Ο William Todts, εκτελεστικός διευθυντής της T&E, δήλωσε: «Εάν θέλουμε να επιβραδύνουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Για να επιταχύνουμε τη μετάβαση χρειαζόμαστε πανταχού παρούσα και εύκολη χρέωση όχι μόνο στη Νορβηγία και τις Κάτω Χώρες αλλά σε όλη την Ευρώπη. Οι στόχοι χρέωσης EV ανά χώρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό και η Επιτροπή πρέπει να δράσει άμεσα».

Ο Oliver Zipse, πρόεδρος της ACEA και διευθύνων σύμβουλος της BMW, δήλωσε: «Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες οδηγούν τη μετάβαση στην ηλεκτρονική κινητικότητα και κυριολεκτικά ξεπερνούν ο ένας τον άλλον στην κυκλοφορία νέων ηλεκτρικών οχημάτων. Ωστόσο, η επιτυχία αυτής της τεράστιας προσπάθειας απειλείται σοβαρά από την καθυστερημένη εγκατάσταση υποδομής φόρτισης στην ΕΕ. Η Επιτροπή της ΕΕ πρέπει γρήγορα να αναλάβει δράση και να θέσει δεσμευτικούς στόχους για την αύξηση της υποδομής χρέωσης στα κράτη μέλη. Διαφορετικά, ακόμη και οι τρέχοντες στόχοι μείωσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται σε κίνδυνο. Εκτός από τη δημόσια υποδομή χρέωσης, πρέπει επίσης να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στη φόρτιση στο χώρο εργασίας και στο σπίτι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ